Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα κατάρρευση φράγματος τελμάτων, στη Βραζιλία αυτή τη φορά. 3 νεκροί και 5 διασωθέντες.

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μια νέα κατάρρευση φράγματος τελμάτων,
στη Βραζιλία αυτή τη φορά, στο μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος Herculano, δυτικά της πόλης Itabirito, περίπου 55χλμ νότια του Μπέλο Οριζόντε, στην επαρχία Minas Gerais. Είχε προηγηθεί στις αρχές Αυγούστου η κατάρρευση φράγματος σε μεταλλείο χαλκού+χρυσού στον Καναδά, με τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στους οικότοπους αναπαραγωγής του σολωμού, αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα. Και λίγες μέρες μετά συνέβη μια διαρροή διαλύματος θειικού οξέος σε μεταλλείο χαλκού του Μεξικό, πάλι χωρίς θύματα. Στη Βραζιλία δυστυχώς ...
δεν ήταν τόσο τυχεροί, οχτώ άνθρωποι θάφτηκαν στα τέλματα, καθώς το δυστύχημα έγινε όταν έκαναν εργασίες συντήρησης στο φράγμα

Μια μπουλντόζα, ένα φορτηγό κι ένα αυτοκίνητο Φίατ Ούνο θάφτηκαν στις λάσπες, ενώ κι άλλος εξοπλισμός παρασύρθηκε χωρίς ευτυχώς να χαθεί στις λάσπες, όπως φαίνεται κάτω αριστερά στην πρώτη φωτογραφία. Πέντε εργαζόμενοι διασώθηκαν και ένας τους, με κάταγμα βραχίονα, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Μπέλο Οριζόντε. Οι υπόλοιποι τρεις δεν τα κατάφεραν, οι δυο ανασύρθηκαν νεκροί από τα συνεργεία διάσωσης κι ένας τρίτος που αγνοούνταν βρέθηκε αργότερα κι αυτός νεκρός. 

Οι λόγοι της κατάρρευσης είναι επί του παρόντος άγνωστοι. Το δυστύχημα έγινε σε ένα μικρό μεταλλείο και σε ένα φράγμα που είχε γεμίσει και θεωρούνταν ανενεργό, αλλά, σύμφωνα με μια μαρτυρία,  αποφάσισαν να το "ψηλώσουν", φορτώνοντας ξηρό απόρριμμα της κατεργασίας του μεταλλεύματος. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Το φράγμα που είχε σπάσει στον Καναδά επιθεωρήθηκε απ’ το τοπικό Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανικής Κολομβίας στις 4 Σεπτεμβρίου, και βρέθηκε να έχει ακόμα διαρροή, ένα μήνα μετά το ατύχημα. Η έναρξη του φθινοπώρου φέρνει ανησυχίες για το τι θα συμβεί με τις έντονες βροχοπτώσεις.

Παρόμοια φράγματα τελμάτων, εξ όσων είναι γνωστά, θα κατασκευαστούν και στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στα ρέματα Καρατζά & Λοτσάνικου. Μετά τα απανωτά ατυχήματα, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας να μελετήσουν πολύ σοβαρά τι έγινε στον Καναδά και τη Βραζιλία και να ενισχύσουν, αν χρειάζεται τα μέτρα ασφαλείας. Οι περιοχές όπου έγιναν οι αστοχίες των  φραγμάτων, τόσο στη Βρετανική Κολομβία όσο και στην Αμαζονία, είναι  αραιοκατοικημένες, δασώδεις και οι επιδράσεις πλήττουν κυρίως την άγρια ζωή. Η Χαλκιδική ωστόσο είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός και όχι απλά δεν επιδέχεται βιομηχανικά ατυχήματα, αλλά ούτε καν υποψία ότι θα μπορούσε κάτι να συμβεί, ακόμα και με τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου