Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Οι επενδυτές συνωστίζονται στην πόρτα μας!

Ανοιχτή επιστολή στον υφυπουργό ΠΕΚΑ για την άρση αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών 

05 Νοε 2013

κ. υπουργέ,

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων φωτοβολταϊκών, κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, δεδομένου ότι η χώρα απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, αλλά και γιατί δεν υφίσταται πλέον επιβάρυνση από την περαιτέρω διείσδυση νέων συστημάτων μετά από τα μέτρα που λάβατε τους τελευταίους μήνες.
...................................
Θυμίζουμε ότι εκείνο που είναι υποχρεωτικό από την Κοινοτική Νομοθεσία
είναι η επίτευξη του συνολικού στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Η εκάστοτε επιδιωκόμενη αναλογία μεταξύ τεχνολογιών αποτελεί απλώς ένα ενδεικτικό Οδικό Χάρτη για την επίτευξη του στόχου και μπορεί και πρέπει να αναθεωρείται τακτικά με βάση τη δυναμική των διαφόρων τεχνολογιών. Καμία τεχνολογία δεν έχει καταφέρει να επιδείξει τόσο εντυπωσιακή δυναμική όσο τα φωτοβολταϊκά, το επενδυτικό κόστος των οποίων έχει πέσει περίπου 70% σε μια μόλις πενταετία, καθιστώντας τα ευθέως ανταγωνιστικά με τις περισσότερες συμβατικές πηγές ενέργειας αλλά και φθηνότερα από τις υπόλοιπες ΑΠΕ.
................................

Είναι σαφές πως, με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν επιτυγχάνονται οι δεσμευτικοί στόχοι ούτε για το 2014 ούτε για το 2020 (σημειωτέον ότι οι στόχοι αφορούν την ενέργεια όχι την ισχύ) και απαιτείται επανακαθορισμός του Οδικού Χάρτη, δίνοντας έμφαση σε τεχνολογίες και μέτρα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

Η πέραν κάθε προσδοκίας ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών την τελευταία διετία οδήγησε στην αναστολή της αδειοδότησης νέων έργων. Θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι τα όποια προβλήματα οφείλονταν στις υψηλές εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών που έχουν ήδη εγκατασταθεί και στο γεγονός ότι οι επενδυτές διατηρούσαν τις υψηλές ταρίφες κλειδωμένες για ένα 18μηνο πριν ολοκληρώσουν την επένδυσή τους (πράγμα που έχει πλέον καταργηθεί). Η αναστολή όμως αφορά σε νέα έργα, όχι σε παλιά.
...............................
Όπως γνωρίζετε, ο Σύνδεσμός μας έχει εκπονήσει σχετικές μελέτες, με τη συμβολή του ΑΠΘ, που αποδεικνύουν ότι:

Δεδομένου ότι η τιμή πώλησης της παραγόμενης από τα νέα φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, η μικρή επιβάρυνση που προκαλούν πλέον στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ, αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τη μείωση στο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η αυξημένη τους διείσδυση, με αποτέλεσμα χαμηλότερους λογαριασμούς για τους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα άμεσα.
Είναι εφικτή η διείσδυση τουλάχιστον γιγαβάτ (GW) φωτοβολταϊκών ως το , χωρίς μάλιστα την ανάγκη σημαντικών επεμβάσεων και αναβαθμίσεων στα δίκτυα.
Ένα σενάριο για διείσδυση GW φωτοβολταϊκών και αιολικών σε αναλογία περίπου – (συν εξάντληση των δυνατοτήτων των άλλων τεχνολογιών) είναι το μόνο ρεαλιστικό για την επίτευξη του στόχου για το , δεδομένου του μεγάλου δυναμικού των δύο τεχνολογιών αλλά και του χαμηλού κόστους για τους καταναλωτές
Όποιος επικαλείται κάτι διαφορετικό, για να υποστηρίξει τη συνέχιση της ούτως ή άλλως αδικαιολόγητης αναστολής αδειοδότησης νέων έργων, θα πρέπει να αποδείξει με επιστημονικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι τα παραπάνω δεν είναι αληθή. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και όχι με βάση τις προτιμήσεις κάποιων ή τη βούλησή τους να παραμείνουν οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών ένα “κλειστό επάγγελμα” για όσους πρόλαβαν. Η εποχή των “κλειστών επαγγελμάτων” και των συντεχνιών έχει παρέλθει οριστικά.
................................
Η συνέχιση της αναστολής, όπως εισηγούνται κάποιοι, έχει δυστυχώς σημαντικές συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να παραβλέψει. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα χάθηκε το 60% των θέσεων εργασίας που άμεσα ή έμμεσα συντηρούσε η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Αυτό μεταφράζεται σε 30.000 χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η αναστολή αδειοδότησης νέων έργων.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;
 • Μας λένε ότι η χώρα απέχει πολύ από τους στόχους, όταν το 2013 έχει καλύψει σχεδόν πλήρως το στόχο των φωτοβολταϊκών για το 2020;
 • Ότι ζητούν να αυξηθεί το δικό τους μερίδιο σε βάρος των αιολικών, προβάλλοντας την πτώση των τιμών εξοπλισμού λόγω Κίνας, αλλά χωρίς να λένε κουβέντα για το συνολικό κόστος που θα πληρώνει ο καταναλωτής;
 • Ότι κρύβουν συστηματικά τη μη ανταγωνιστικότητα των ΦΒ ως προς το λιγνίτη;
 • Ότι μιλούν για δεσμευτικό στόχο του 2014, όταν δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση της χώρας;
 • Ότι αναγνωρίζουν και οι ίδιοι τα προβλήματα και τα ελλείμματα που προκάλεσε στη χώρα η ραγδαία ανάπτυξη των ΦΒ την τελευταία διετία;
 • Ότι αναγνωρίζουν ότι προκαλούν ελλείμματα στο ΛΑΓΗΕ;
 • Ότι χρηματοδότησαν το ΑΠΘ να τους δώσει μια μελέτη; Πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι μια μελέτη κατά παραγγελία;
 • Ότι ξεχνούν δυο φορές στην ίδια παράγραφο να συμπληρώσουν το χρονικό ορίζοντα που θέτουν;
 • Ότι ουσιαστικά καταγγέλλουν ότι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται με βάση τις προτιμήσεις κάποιων;
 • Ότι ξεχνούν να μας πουν ότι αυτές οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν βαριά επιδοτούμενες απ' το δύσμοιρο καταναλωτή, που του φόρτωσαν πανάκριβη τεχνολογία στην καμπούρα;
 • Ότι ξεχνούν να μας μιλήσουν για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν το 2012-13 στα γερμανικά εργοστάσια παραγωγής ΦΒ, που έκλεισαν μαζικά μη μπορώντας να αντέξουν στον ανταγωνισμό των Κινέζων;
Πρόσφατα η κυβέρνηση κατηγορούσε τον Τσίπρα ότι φοβίζει τους επενδυτές. Πολύ φοβάμαι ότι στο Σύνδεσμο Εταιρειών ΦΒ θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που διώχνει τους επενδυτές που συνωστίζονται στην πόρτα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου