Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Άρθρο-κόλαφος στη die Welt: "Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα καταφανές παράδειγμα άχρηστης πολιτικής".


Η παρουσίαση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν μόνο η αρχή για να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, στις 10/10 εμφανίστηκε στη die Welt το άρθρο της εικόνας, με τον καταπληκτικό τίτλο "Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα καταφανές παράδειγμα άχρηστης πολιτικής". Ο αρθρογράφος είναι επικεφαλής του κατασκευαστικού οίκου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού OBO Bettermann και γράφει τακτικά στο οικονομικό τμήμα της die Welt. 

Το ξεκίνημα είναι χαρακτηριστικό αυτού που θ' ακολουθήσει: "Κάποιος δύσκολα ξέρει πού να μετατρέψει τη φρίκη του  με την κυβέρνηση. Η ενεργειακή μετάβαση είναι η επόμενη επίσημη αποτυχία: παρόλο που επιβαρύνει μαζικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δεν δίνει στο κλίμα οποιαδήποτε ανακούφιση." 

Επισημαίνει κάποια στοιχεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως "το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένει τουλάχιστον 34 δισ. Ευρώ σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων το 2017. Αυτά είναι πολλά χρήματα για να χάσετε σχεδόν όλους τους στόχους μετάβασης στην ενέργεια έως το 2020. Την τελευταία πενταετία, τουλάχιστον 160 δισεκατομμύρια ευρώ έπεσαν σε αυτόν τον τάφο δισεκατομμυρίων δολαρίων”. Και καταθέτει την άποψη πως ο δαιμονοποιημένος λιγνίτης είναι απαραίτητος για την ασφάλεια εφοδιασμού και τυχόν έξοδος απ' το λιγνίτη θα είναι άλλη μια ανοησία της ενεργειακής πολιτικής.  

Γράφει επίσης πως ενώ οι Πράσινοι θα προτιμούσαν να διακόψουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γύρω από το ανοικτό ορυχείο Hambach χωρίς αποζημίωση και να απαλλοτριώσουν την εταιρεία RWE και τους μετόχους της σαν εγκληματίες, όταν ήταν στην κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξακολουθούσαν να συναινούν το 2016 στην περαιτέρω εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή μεταξύ Κολωνίας και Άαχεν. 

Ο εγχώριος λιγνίτης δεν είναι βαθιά στη γη, εξορύσσεται επιφανειακά, είναι εξαιρετικά φθηνός και ...
προμηθεύει κάθε τέταρτη κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Όποιος σταματά την εξόρυξη εδώ, απλά διακόπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ένα τέταρτο του Γερμανικού ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από λιγνίτη και παράγεται αξιόπιστα ακόμη και όταν δεν πνέει άνεμος και ο ήλιος δεν λάμπει. Ως εκ τούτου ο λιγνίτης είναι ακόμη απαραίτητος, επειδή η πράσινη ενέργεια δεν αποθηκεύεται και δεν μπορεί να μεταφερθεί από τα βόρεια προς τον οικονομικά ισχυρό νότο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Παρά το γεγονός ότι η καύση λιγνίτη έχει σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτό ρυθμίζεται από την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής με αξιοπρεπή τρόπο στο χρηματιστήριο - μια τιμολόγηση με βάση την αγορά. Εάν οι τιμές στην εμπορία εκπομπών συνεχίσουν να αυξάνονται, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα μπορούσαν σύντομα να ανταγωνιστούν τον λιγνίτη.

Και καταλήγει λέγοντας πως "σε τέσσερα χρόνια, οι τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί θα κλείσουν. Εάν η πολιτική θέλει επίσης να καθορίσει την έξοδο από τον λιγνίτη, δεν θα ξαναζήσουμε τίποτα άλλο παρά το επόμενο φιάσκο ενεργειακής πολιτικής, ασφαλώς εντελώς υπερτιμημένο και ίσως συμπεριλαμβανομένης της διακοπής ρεύματος. Τα θύματα θα είναι τα ιδιωτικά νοικοκυριά, η ενεργειακά εντατική γερμανική βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας τους. Στις γειτονικές χώρες παρέχεται ενέργεια έως και 70% φθηνότερη απ' ό,τι στη Γερμανία.

Δεν λέει κάτι πρωτότυπο φυσικά ο αρθρογράφος: την ίδια βαθιά σάπια  ενεργειακή πολιτική βιώνουμε και στην Ελλάδα εδώ και περίπου 18 χρόνια, ανεξαρτήτως κόμματος που είναι στην κυβέρνηση. Ο Σταθάκης ως αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει "μπάχαλο" τον ενεργειακό σχεδιασμό Πασοκ-ΝΔ, αλλά, δυστυχώς, όταν ο Σύριζα έγινε κυβέρνηση συνέχισε την ίδια λάθος πολιτική, οπότε πλέον είναι ακόμα χειρότερο μπάχαλο ο σχεδιασμός. Οι επιλεκτικές πληροφορίες, που αφήνει ο κ. Βερροιόπουλος να διαρρέουν για το νέο σχεδιασμό, καθόλου ευοίωνες δεν είναι. Αλλά γι' αυτό θα τα πούμε πολύ σύντομα.


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου