Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Πόσο ακριβώς μπορεί να κάνει "μια μπάλα παγωτό το μήνα" στη Γερμανία;


Έχουν δυστυχώς περάσει τα χρόνια που βασιλιάς του θεάτρου ήταν η επιθεώρηση, καθώς η απίθανη ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, η περίφημη Energiewende, προσφέρεται για καταπληκτικά επιθεωρησιακά νούμερα και τρελά γέλια. Γέλια φυσικά για όσους είναι έξω απ' το χορό, όχι για όσους καλούνται καθημερινά να καταθέσουν τον οβολόν τους υπέρ των "αναξιοπαθούντων" ΑΠΕτζήδων.

"Die Energiewende sollte den Verbraucher „nicht mehr als eine Kugel Eis pro Monat kosten“, versprach der damalige Bundesminister für Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit Jürgen Trittin im Jahr 2003 - Η Energiewende θα πρέπει να κοστίζει στον καταναλωτή όχι περισσότερο από μια μπάλα παγωτό το μήνα, είχε πει το 2003 ο Γιούργκεν Τρίτιν, Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας". Έτσι ξεκινά μια ερώτηση στο Κοινοβούλιο, που κατέθεσαν βουλευτές της ακροδεξιάς Αλτερνατίβας, θέλοντας προφανώς να τρολάρουν τα δυο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού "Μεγάλου" συνασπισμού.



Η ερώτηση αφορά το κόστος της Energiewende για τους πολίτες, επικαλείται δημοσίευμα της Die Welt του Οκτωβρίου 2016, απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα, που λέει πως απ' το 2000 μέχρι το 2025 το κόστος για τους πολίτες θα είναι 520 δισεκατομμύρια ευρώ και η απάντηση της κυβέρνησης δόθηκε στις 15.12.2017. Φυσικά η απάντηση είναι "καταπληκτικού" επιπέδου, διαβάζοντάς την θυμήθηκα ξανά τις αξέχαστες Γενικές Συνελεύσεις που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στα φοιτητικά μου χρόνια, γιατί όχι και τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια.

Πέρα απ' την αστεία απάντηση, που είναι πολύ απλά "η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα πόσο θα κοστίσει η Energiewende επειδή δεν το ψάξαμε μέχρι σήμερα", σημασία έχει το διάγραμμα της αρχής, που προέρχεται απ' τα στοιχεία της έκθεσης "EEG in Zahlen 2016", (Πληρωμές νόμου για ΑΠΕ το 2016), που δημοσίευσε στις 21.12.2017 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur. Η έκθεση έχει 85 σελίδες και βαθιά θαμμένες προς το τέλος, στη σελίδα 81 και παράγραφο 9.3, βρίσκονται οι "πληρωμές σύμφωνα με ...
την παράγραφο 15 του νόμου EEG" για τις ΑΠΕ, πληρωμές που ξεκίνησαν απ' τα 6 εκατ. € το 2009, έφθασαν τα 43,7 εκατ. € το 2013 κι εκτοξεύθηκαν στα ...643 εκατ. € το 2016!

Απ' τα συνολικά 643 εκατ. € του 2016, τα 466,9 αφορούν αποζημιώσεις για τις περικοπές ενέργειας των αιολικών, προκειμένου να μην τινάξουν το δίκτυο μεταφοράς στον αέρα. Πόσες ήταν οι αποζημιώσεις το 2013; Μόλις 35,5 εκατ. €! Και η μορφή της γραμμής τάσης, που περιγράφει τη σειρά δεδομένων του διαγράμματος, είναι εντελώς χαρακτηριστική, ετοιμάζεται να εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα!

Αν λοιπόν το 2003 θεωρούσαν πως η Energiewende θα κοστίζει στον καταναλωτή μια μπάλα παγωτό το μήνα, το 2016 το παγωτό για κάθε έναν απ' τα 83 εκατ. Γερμανούς το απορρόφησαν μόνο οι περικοπές των αιολικών κι όλες οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις της Energiewende μάλλον είναι κάτι παραπάνω απ' το σιρόπι στο παγωτό, μάλλον είναι ολόκληρο το ζαχαροπλαστείο! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Μόνο οι πληρωμές για τις διάφορες προβλέψεις του νόμου EEG στις ΑΠΕ που εγκαταστάθηκαν μέχρι το 2016 θα κοστίζουν 19 δισεκατομμύρια € το χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως ευθαρσώς λέει η απάντηση στην ερώτηση της Αλτερνατίβας, μάνι-μάνι 380 δισεκατομμύρια €, χωρίς να υπολογίζουμε διαφορές από αναγωγές σε παρούσα αξία. Αλλά οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνεχίζονται και μετά το 2016, καθώς ο στόχος για κλείσιμο των πυρηνικών το 2022 παραμένει κι αυτός τουλάχιστον αναμένεται να υλοποιηθεί. Ο νόμος για τις ΑΠΕ (EEG) εγγυάται γενικά στους φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πληρωμές για 20 χρόνια, ως εκ τούτου τα συστήματα ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί το 2016 θα λάβουν πληρωμές έως το 2036.

Όλες αυτές τις πληρωμές, που αποτελούν βάρος για την κοινωνία, καλό είναι να τις μελετήσουν όλοι οι θιασώτες της "πράσινης" ανάπτυξης και κυρίως οι Συριζαίοι, που φιλοδοξούν ανοήτως να γεμίσουν κάθε βουνοκορφή με αιολικά, μετατρέποντας το εξαιρετικό Ελληνικό περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο, κάτι σαν την εντελώς κατεστραμμένη Βόρεια Γερμανία. 

Για όποιον τώρα το έχει ξεχάσει, η ακροδεξιά Αλτερνατίβα ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, μετά την αναβίωση του "Μεγάλου" συνασπισμού CDU/CSU - SPD η Αλτερνατίβα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην Ομοσπονδιακή Βουλή κι αναμένεται να στριμώξει για τα καλά τη Μέρκελ στα θέματα της Energiewende. Προφανώς γι' αυτό και η πρόσφατη συμφωνία επανασυγκρότησης του "Μεγάλου" συνασπισμού θυμίζει -στα ενεργειακά και το κλίμα- περισσότερο ένα εξαιρετικά αόριστο ευχολόγιο, που "σηκώνει" πολύ ελαστικές ερμηνείες, παρά ένα κείμενο συγκεκριμένων στόχων και δεσμεύσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου