Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 και πώς η Γερμανία έβαλε για ακόμα μια φορά φωτιά στην Ευρώπη.


Τα σημάδια ήταν εκεί, κι έπρεπε απλά να τα αποκωδικοποιήσουμε. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε η εντελώς αναιτιολόγητη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, γράφαμε τι πραγματικά κρύβεται από πίσω: "Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως η επανένωση της Γερμανίας το 1990 ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος των νικητών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου: για ακόμα μια φορά η ανάγκη των Γερμανών για Lebensraum (ζωτικό χώρο) δυναμιτίζει τα θεμέλια της Ευρώπης. Οι Βρετανοί το κατάλαβαν πρώτοι και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια απ' το εντελώς ανεύθυνο Γερμανοκεντρικό μόρφωμα, που λέγεται ΕΕ. Όταν επιτέλους το καταλάβουν και οι Γάλλοι, η ΕΕ όπως την ξέρουμε θ' αποτελέσει άλλη μια Γερμανική συνεισφορά στην καταστροφή της ειρήνης στη γηραιά ήπειρο ..."

Δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", κανείς δεν θέλει να είναι αντί-Γερμανός, όσο κι αν η Ελλάδα είναι πολλαπλά χαροκαμένη και κατεστραμμένη απ' το Γ' Ράιχ. Απλά κανείς στην Ευρώπη δεν έχει την παραμικρή διάθεση να δει ένα Δ' Ράιχ, κάτι που δυστυχώς πλέον φαίνεται προ των πυλών. Το ιστολόγιο έγκαιρα, πριν έξι χρόνια, είχε επισημάνει πως Με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης. Και το Σεπτέμβριο 2016 είχαμε επισημάνει πως η έναρξη παραδόσεων σωλήνων για τον αγωγό Nord Stream 2 θα κατέληγε σε Νέα αποσταθεροποίηση της Ευρώπης προ των πυλών, από πρωτοβουλίες πάντα των Γερμανών.

Φθάσαμε έτσι στον Απρίλιο 2021, όταν στη Γερμανία κυβερνούσε ακόμα ο GroKo, ο Μεγάλος Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών μ' επικεφαλής τη Μέρκελ. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά η προοπτική ήταν πως σύντομα θα τροφοδοτούσε τη Γερμανία με επιπλέον 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο. Η ποσότητα αυτή είναι πάνω απ' το 50% των σημερινών αναγκών της Γερμανίας, η Γερμανία ήθελε να πάρει αυτή απ' την Ουκρανία τη διέλευση των αγωγών, και για το λόγο αυτό μια σειρά από χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Ουκρανία & Μεγάλη Βρετανία) είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του αγωγού και της Γερμανίας, ζητώντας απ' την Κομισιόν να μπλοκάρει την κατασκευή του.

Προκειμένου μάλλον "να θολώσουν τα νερά" οι Γερμανοί σχεδίαζαν τερματικά λιμάνια LNG στο Wilhelmshaven της Κάτω Σαξονίας, στο Brunsbüttel του Σλέσβιχ-Χολστάιν, στις εκβολές του Έλβα,  καθώς και στο Stade της Κάτω Σαξονίας, κοντά στο Αμβούργο. Τα βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα. Ο Τραμπ είχε επιβάλει κυρώσεις και διέκοψε την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, αλλά ο Μπάιντεν το 2021 απέσυρε τις κυρώσεις κι ο αγωγός ολοκληρώθηκε. Οπότε τα τερματικά LNG ...

ακυρώθηκαν, ελλείψει ενδιαφέροντος: εάν θα ερχόταν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2, με τον πρώην καγκελάριο Σρέντερ στην Αντιπροεδρία της Gazprom, ποιος θα ενδιαφερόταν για LNG;

"A market test to show binding interest proved that there is currently not enough interest in the LNG sector in terms of booking large, long-term capacities for LNG regasification in Germany, - Μια έρευνα αγοράς απέδειξε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει ενδιαφέρον για δέσμευση ικανοποιητικής χωρητικότητας για επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία", ανέφερε τον Απρίλιο 2021 δελτίο τύπου της Uniper για το πλωτό τερματικό, που σχεδίαζε στην παραλιακή πόλη της Κάτω Σαξονίας Wilhelmshaven.

Άλλο όμως το να ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2 κι άλλο το να μεταφέρει αέριο! Αναμένοντας την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, ξέσπασε η κρίση της Ουκρανίας κι ο αγωγός οριστικά ενταφιάστηκε. Μαζί του ωστόσο ενταφιάστηκε κι η ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 50 ετών της Γερμανίας, από τότε που ο καγκελάριος Βίλυ Μπραντ είχε ξεδιπλώσει την περίφημη Οστ Πολιτίκ του.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Γερμανών, θα κατασκευάσουν δυο τερματικά λιμάνια για υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούν "μελλοντικά" να υποδεχθούν και πλοία "μεταφοράς υδρογόνου". Είναι τα τερματικά λιμάνια που είχαν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν και ακυρώθηκαν το 2021!

Η ανακοίνωση του καγκελάριου Σολτς για κατασκευή των τερματικών που είχαν ακυρωθεί το 2021 σημαίνει παράδοση της τροφοδοσίας της Γερμανίας στο αμερικάνικο LNG. Σημαίνει επίσης πως αν δεν πάρει η Γερμανία φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών, δεν θα πάρει και κανείς άλλος στην ΕΕ, μη τυχόν κι υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της Γερμανικής βιομηχανίας. Γι' αυτό κι ο "Έλληνας" πρωθυπουργός της Ελλάδας έσπευσε χθες ν' ανακοινώσει την κατασκευή και 2ης αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Εάν τώρα το αντίτιμο, που έδωσαν οι ΗΠΑ για την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, είναι η ανακοίνωση του επανεξοπλισμού της Γερμανίας, κάτι που είχε αποκλειστεί μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει πως την Ουάσιγκτον την κυβερνούν ανιστόρητοι. Και το τίμημα της απληστίας των Αμερικανών, αργά ή γρήγορα, θα το πληρώσει πάλι η Ευρώπη, για χάρη του Lebensraum, του ζωτικού χώρου των Γερμανών. Για ακόμα μια φορά η Γερμανία έβαλε φωτιά στην Ευρώπη κι η Πυροσβεστική δεν φαίνεται στον ορίζοντα ...

 

4 σχόλια:

  1. Michael Hudson
    America Defeats Germany for the Third Time in a Century:
    The MIC, OGAM and FIRE Sectors Conquer NATO
    http://thesaker.is/america-defeats-germany-for-the-third-time-in-a-century-the-mic-ogam-and-fire-sectors-conquer-nato/
    Martin Armstrong
    The Real Backdrop Nobody Will Discuss
    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/russia/the-real-backdrop-nobody-will-discuss/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ακόμα έναν πόλεμο για την ενέργεια.

      Διαγραφή
  2. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί οι Γάλλοι δεν βγάζουν κιχ; Θα αφήσουν τη Γερμανία να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μη βγάζοντας ούτε.... ανακοίνωση; Τόσο αδύναμη έχει καταντήσει η Γαλλία; Και οι ΗΠΑ; Ποιο είναι το συμφέρον τους στην κυριαρχία της Γερμανίας επί όλης της Ευρώπης; Το υγροποιημένο αέριο; Τόσα έσοδα πια θα έχουν που τους συμφέρει να επέλθει το Δ' Ράιχ ; Απλές, σίγουρα, ερωτήσεις από έναν άσχετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Γαλλία έχει εκλογές στις 10/4 κι εκεί τώρα δημοσίως επικρατεί θολούρα. Η ΕΕ πάντως χαρακτήρισε πράσινα τα πυρηνικά.
      Με άξονα το αέριο γίνεται ξαναμοίρασμα των ζωνών επιρροής, που είχαν προκύψει απ' το Β'ΠΠ.

      Διαγραφή