Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ποιοι και γιατί φοβούνται πως οι Έλληνες θα έχουμε φθηνό ρεύμα απ' τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Η άρον-άρον απολιγνιτοποίηση του Μητσοτάκη ασφαλώς δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος: αν δεν καίμε λιγνίτη, θα καίμε φυσικό αέριο! Μόνο που πια η τιμή του φυσικού αερίου δεν καίει απλά τους καταναλωτές, αλλά τσουρουφλίζει ολόκληρη την οικονομία, ολόκληρη τη χώρα κι η κυβέρνηση "χτενίζεται"! Με εναγώνιες προσπάθειες να παρουσιάσει το άσπρο-μαύρο τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει το πανάκριβο και 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο ως πιο φθηνή πηγή ηλεκτρισμού σε σχέση με τον αγρίως φορολογούμενο ΕΓΧΩΡΙΟ λιγνίτη, τον για δυο γενιές Ελλήνων δικό μας μαύρο χρυσό.


Οι λογαριασμοί βεβαίως είχαν φουσκώσει πολύ πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία στις 24/2/2022, γι' αυτό και στις 21/2/2022, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, ο Σκρέκας και τα παπαγαλάκια του μας φλόμωσαν στην παραπληροφόρηση, όπως μπορείτε να δείτε στο πιο πάνω βιντεάκι.

Γιατί θέλουν να παρουσιάζουν το λιγνίτη ακριβό; Βεβαίως δεν πρόκειται για το "φόβο του τερματοφύλακα πριν απ' το πέναλτι", αλλά για το φόβο της επικείμενης έναρξης της νέας και υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που, παρά τις αντιξοότητες αναμένεται να ξεκινήσει -επιτέλους- δοκιμαστική λειτουργία με λιγνίτη μέσα στο 2022 και, -μα τι "ατυχία"-, ΘΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΊΟΥ!

Το να καίμε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο βεβαίως δεν προέκυψε ξαφνικά! Αρχικά προέκυψε εδώ και 20 χρόνια, όταν πρωτοέγιναν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και διαπίστωσαν πως δεν έβρισκαν χώρο στο σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς ο λιγνίτης ήταν απείρως φθηνότερος.

Για να μην κλείσουν οι ιδιωτικές μονάδες και να καταναλώνεται ομαλά το φυσικό αέριο, ώστε να μην μπαίνει μέσα το "τέρας της Κηφισιάς", μηχανεύτηκαν διάφορους τρόπους μαγειρέματος της αγοράς ηλεκτρισμού: "σύστημα μοναδικού αγοραστή", "μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους" και άλλα τέτοια "ωραία", που έβγαλαν απ' τα ρούχα του τον Πρόεδρο της ΔΕΗ το 2008-9, που ήταν μαθημένος σε Γιαπωνέζικη αξιακή κουλτούρα. Ήταν ακριβώς τα χρόνια που σαμποτάριζαν με κάθε τρόπο την τροφοδοσία με ...

ξυλιτικό λιγνίτη της τότε πλέον σύγχρονης μονάδας, του ΑΗΣ Μελίτης, η οποία έμπαινε πρώτη στο σύστημα και εκτόπιζε όλες τις μονάδες αερίου, των μονάδων της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένων: υποκαθιστούσε φυσικό αέριο. Κι ο Αθανασόπουλος το κατάλαβε μόνο κατόπιν εορτής ...

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Μετά την ένταξη στο ΔΝΤ και τα μνημόνια το 2010 ο Μανιάτης μας ανακοίνωσε στη Βουλή την αντικατάσταση όλων των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου κι από τότε όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις υπηρέτησαν πιστά τη συγκεκριμένη πολιτική, είτε Πασοκ είτε ΝΔ είτε Σύριζα. Εντελώς χαρακτηριστικά, η μεν κυβέρνηση Σαμαρά το φθινόπωρο 2014 στο Συμβούλιο Κορυφής ΔΕΝ ζήτησε για την Ελλάδα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2, ενώ τα αναγνώρισε σε Βουλγαρία-Ρουμανία, η δε κυβέρνηση Τσίπρα το 2018 έκανε ένα "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα όπου οι λιγνιτικές μονάδες θα κάθονταν, προκειμένου να δουλεύουν οι μονάδες φυσικού αερίου! Εντελώς κροκοδείλια τα τωρινά δάκρυα του Τσίπρα για το λιγνίτη, ο οποίος βεβαίως δεν θα μας πει ποτέ γιατί έκλεισε τον ΑΗΣ Αμυνταίου ...

Σ' όλο αυτό το διάστημα ο μεγάλος τους φόβος ήταν η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, για την οποία ήδη από χρόνια είχαν ετοιμάσει σχέδιο υποκατάστασης με μονάδες φυσικού αερίου! Βλέπετε, το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ της επένδυσης δεν το έβαζε κανείς τους απ' την τσέπη του, αλλά το πληρώναμε όλοι μας, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός λοιπόν ήταν να μην δουλέψει καθόλου η μονάδα ως λιγνιτική, να παροπλιστεί μόλις παραληφθεί και στο ίδιο οικόπεδο να χτίσουν απ' την αρχή 10-11 αεροστροβιλικές μονάδες φυσικού αερίου, για να παρακολουθούν την τυχαιότητα της "παραγωγής" των αιολικών.


Το λογαριασμό θα πλήρωναν τα συνήθη κορόιδα, -όλοι μας- αλλά οι πληρωμές θα πήγαιναν στο γνωστό "εθνικό εργολάβο", που έχοντας συμπεθεριά στην κυβέρνηση απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Για τη σωτηρία του πλανήτη, βεβαίως-βεβαίως ... Ίσως τώρα καταλάβετε την αιτία για την εμμονή του Μητσοτάκη για το "πόσο ακριβός είναι ο λιγνίτης" και για το χθεσινό μεταμεσονύκτιο παραλήρημα του Γεωργιάδη στο "Ενώπιος Ενωπίω".

Απ' τα πιο πάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως για να έχουμε οι Έλληνες φθηνό ρεύμα πρέπει ν' απαλλαγούμε απ' το σύστημα που τόσα χρόνια θρέφει "εθνικούς εργολάβους" στην καμπούρα μας. Αυτός είναι ο όρος επιβίωσης της χώρας κι όχι το αν θα πέσει ή όχι η τιμή του φυσικού αερίου ή της βενζίνης ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου