Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Γερμανία: νέα ανάπτυξη λιγνιτωρυχείου και μετεγκατάσταση οικισμού, για αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή. Ποια αιολικά;


Πρόσφατα στη Γερμανία ανακοινώθηκε το πόρισμα μιας επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει σταδιακά στη διακοπή παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και λιθάνθρακα μέχρι το 2038. Το πόρισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, απαιτείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία το "μελετά".

Η κυβέρνηση Μέρκελ δέχθηκε το πόρισμα με ανακούφιση, καθώς το 2038 είναι ακόμα μακριά, πολύ μακριά, κι η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα να χάνει τους "κλιματικούς" της στόχους, άνετα το 2038 μπορεί να γίνει 2045-2050 και βλέπουμε.  Όσο καιρό βέβαια η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοσοσιαλιστών-Σοσιαλδημοκρατών το "μελετά", τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της πρότασης για το 2038.


Η ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής ωστόσο έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν τα σχέδια επέκτασης του λιγνιτωρυχείου Nochten στην Ανατολική Γερμανία, στα σύνορα με την Πολωνία, εκεί όπου βρίσκεται ο μεγάλος λιγνιτικός ΑΗΣ Boxberg. Το 2012 εκεί λειτούργησε η υπερσύγχρονη μονάδα R, με ισχύ 675MW και βαθμό απόδοσης 43%, οπότε είναι πολύ μακριά νυχτωμένος όποιος νομίζει πως ένας τέτοιος ΑΗΣ, που προσφέρει πάμφθηνο φορτίο βάσης στη Γερμανία, θα κλείσει μετά από μόλις 26 χρόνια (ή λιγότερα). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Ο ΑΗΣ Boxberg έχει επίσης άλλες 3 μονάδες, (Werk III - 2x500MW και μονάδα Q - 900MW), με τη συνολική ισχύ να φθάνει στα 2.575MW, περισσότερη απ' όση θέλει ο Σύριζα ν' αφήσει σε λίγα χρόνια για ολόκληρη την Ελλάδα. Τροφοδοτείται απ' τα λιγνιτωρυχεία Nochten και Reichwalde, που είναι εξαιρετικά οικονομικά, καθώς η εξόρυξη γίνεται με τεράστιους ηλεκτροκίνητους καδοφόρους εκσκαφείς με διάμετρο καδοτροχού 17μ, που είναι οι μεγαλύτεροι στη λιγνιτοφόρα περιοχή του Lausitz. Επιπλέον, το μικρού βάθους (100μ) κοίτασμα επιτρέπει την απευθείας αποκάλυψη του λιγνίτη και απόθεση των χωμάτων πίσω απ' την εκμετάλλευση με μεγάλου μεγέθους γέφυρες, ελαχιστοποιώντας το κόστος μεταφοράς.

Στην περιοχή αυτή λοιπόν, μόλις στις 14/2/2019 η εταιρεία LEAG ανακοίνωσε πως προχωρά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του χωριού Mühlrose, περίπου 200 κατοίκων, προκειμένου να επεκταθεί το λιγνιτωρυχείο Nochten, (όπως φαίνεται με διακεκομένη γραμμή στην εικόνα από Google Earth και στο σχετικό χάρτη της περιοχής). Η απόφαση της εταιρείας ανακοινώθηκε σε τοπική συνέλευση το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου υπό το χειροκρότημα των παρόντων πολιτών. Ο δήμαρχος της Mühlrose, Waldemar Locke, είπε πως η απόφαση για μετεγκατάσταση ήταν "μεγάλη ανακούφιση" για τους κατοίκους, καθώς θέτει τέλος σε 15 χρόνια αβεβαιότητας για το μέλλον του χωριού. 

Οι κάτοικοι ζητούσαν τη μετεγκατάσταση, η εταιρεία την ανέβαλε με διάφορα προσχήματα και τελευταία περίμενε το πόρισμα της επιτροπής για την έξοδο της Γερμανίας απ' την ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή. Κάθε ομοιότητα με όσα συνέβησαν και στην Ελλάδα με τη ΔΕΗ και τις κοινότητες Τριποτάμου στη Μεγαλόπολη και Μαυροπηγής στην Πτολεμαϊδα, δεν πρέπει να θεωρείται συμπτωματική. Οι περισσότεροι κάτοικοι συμφώνησαν να μετακομίσουν σε ένα κοντινό δήμο και δέχτηκαν τις πληρωμές αποζημίωσης από τη Leag.Οι ηλικιωμένοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το χωριό, καθώς φοβούνται την νέα αρχή στη ζωή τους. 

Οι εργασίες ανάπτυξης της νέας οικιστικής τοποθεσίας προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη Leag στη διάρκεια της συνέλευσης. Οι συνθήκες για κοινωνικά υπεύθυνη μετεγκατάσταση έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μέσα στο Μάρτιο πρόκειται να υπογραφεί σχετική σύμβαση. Φυσικά καμιά έκπληξη δεν θα προκαλέσει αν κάποιοι αυτόκλητοι "προστάτες" των κατοίκων επιχειρήσουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία, επικαλούμενοι τη "σωτηρία του κλίματος", τη "συμφωνία του Παρισιού" ή κάτι παρόμοιο. Το μόνιμο ερώτημα είναι άλλωστε αυτό που είχε μελοποιήσει πριν πολλά χρόνια ο Μπακαλάκος: "Ποιος απ' τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος;" Και στη Γερμανία και στην Ελλάδα και παντού.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

6 σχόλια:

  1. Μερικούς δεν θα τους πείραζε να γίνει... Αχλάδα το χωριό για να πουν ότι "κέρδισαν" και δεν έγινε μετεγκατάσταση. Πάντως μην αποκλείετε να το κλείσουν (στέλνοντας στους πολίτες το λογαριασμό) για να τους εκβιάζει με τη βάνα του αερίου ο Βλαδίμηρος. Παρεπιπτόντως, γνωρίζετε τον λόγο που οι δικοί μας ΑΗΣ έχουν έλλειψη λιγνίτη; Για παράδειγμα, οι Καρδιά Ι,ΙΙ δεν είναι διαθέσιμες εδώ και μέρες σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Βάρεσαν διάλυση τα λιγνιτωρυχεία όπως προβέπατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Γερμανία δεν υπάρχουν Αχλάδες, αυτά μόνο σε μπανανίες γίνονται. Δεν τους εκβιάζει και δεν πρόκειται να τους εκβιάσει κανείς Βλαδίμηρος. Χέρι-χέρι πάνε, να κάνουν και το Nord Stream 2. Για να δουλέψουν οι ΑΗΣ πρέπει να υπάρχουν ορυχεία. Τη Μελίτη φροντίζουν επιμελώς εδώ και15 χρόνια να την έχουν μόνο με την Αχλάδα,ώστε να υπολειτουργεί για να καίμε αέριο. Τα υπόλοιπα ορυχεία τα έχουν εργολαβοποιήσει πλήρως κι αν τύχει κανένας πολύ βροχερός μήνας θα πέσει πολύ γέλιο, δεν θα κινείται τίποτα! Πάντως μην ανησυχείτε, εθνικό μας καύσιμο είναι πλέον το φυσικό αέριο. Καμιά σημασία δεν έχει που δεν έχουμε αέριο, αρκεί να πέφτουν οι μίζες σαν το χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ. Και κάτι άσχετο με το θέμα. Σε τι τιμές μια νέα μονάδα φυσικού αερίου μπορεί να ανταγωνιστεί την Πτολεμαιδα 5; Γιατί κάποιοι που ρίχνουν μπετά για τέτοια μονάδα https://energypress.gr/news/mpenroympi-protergia-giati-epilexame-na-kataskeyasoyme-ti-nea-monada-aerioy-ton-650-mw θεωρούν ότι το κόστος της Πτολεμαιδας 5 θα είναι πολύ υψηλότερο, 105 ευρώ/MWh το 2025, κάτι που μου φαίνεται εξωφρενικό. Ακόμα και με 30 ευρώ/τόνο τιμή CO2, για συντελεστή κοντά στον 1 τόνο/MWh για την Πτ.5 και 30 ευρώ λειτουργικά κόστη, βγαίνει 60 ευρώ/MWh. Εκτός αν συμπεριλαμβάνεται και το ότι μια λιγνιτική μονάδα είναι πολύ μεγαλύτερη επένδυση, αλλά και πάλι θα εντάσσεται πρώτη στο σύστημα.

      Διαγραφή
  3. Τι ακριβώς θα καίει η Πτολ/δα 5; Ελληνικό λιγνίτη ή μήπως ... αζέρικο φυσικό αέριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν διαφωνώ καθόλου στην ανάγκη να διατηρηθεί ο λιγνίτης τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια σε ένα καλό ποσοστό (ας πούμε 35-40%). Τουλάχιστον δηλαδή να ολοκληρώσουν οι σημερινές μονάδες (εκτός Μελίτης, Άγιου Δημήτριου 5,Πτολεμαίδας 5 που πάνε μέχρι το 2050 και βάλε οπότε δεν ξέρουμε πως θα είναι τότε ο τομέας της ενέργειας) την διάρκεια ζωής τους. Και για χαμηλές τιμές ρεύματος, και για προστασία από διακυμάνσεις στην τιμή του εισαγώμενου αερίου, και για προστασία από έλλειψη αερίου. Αλλά δυστυχώς, θα κληθεί η Πτολεμαίδα 5 να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου και να πληρώνει ρύπους. Με τις σημερινές τιμές ρύπων, θα μπορεί να δώσει φθηνότερο ρεύμα από μονάδα ΦΑ συνδυασμένου κύκλου; Αν ναι, πότε αλλάζει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι τιμή θα έχει το αέριο; Τι τιμή θα έχει το δικαίωμα εκπομπής; "Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο!"
    Δείτε το βίντεο στη σημερινή ανάρτηση ...

    Η πολιτική της ΕΕ έχει καταστρέψει κάθε δυνατότητα μακροπρόθεσμου ενεργειακού επενδυτικού προγραμματισμού. Αυτό αποτυπώθηκε και στο διαγωνισμό για το (ξε)πούλημα των μονάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή