Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Χριστιανοδημοκράτες & Φιλελεύθεροι βάζουν φραγμό στην επέκταση των αιολικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το πιο πολυάνθρωπο κρατίδιο της Γερμανίας, η καρδιά της βιομηχανίας της (πρώην) Δυτικής Γερμανίας και εκεί αναπτύχθηκε η βιομηχανία του άνθρακα και του χάλυβα. Χάρη στα ανθρακωρυχεία του Ρουρ και τα λιγνιτωρυχεία της πεδιάδας του Ρήνου, το γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα στηρίχθηκε ενεργειακά, αλλά, να μην ξεχνιόμαστε, χωρίς τη διαγραφή του χρέους το 1953 με τη στήριξη (και) της Ελλάδας, η Γερμανία θα ήταν ακόμα ένας σωρός ερειπίων.

Το 2018 θα είναι η χρονιά που θα κλείσουν τα δυο τελευταία ανθρακωρυχεία του Ρουρ, καθώς ο συνδυασμός αυξημένου κόστους από ολοένα αυξανόμενο βάθος εκμετάλλευσης, του πολυάνθρωπου της κατοίκησης της Γερμανίας που δεν επιτρέπει ρηχές υπόγειες εκμεταλλεύσεις και της αφθονίας φθηνού λιθάνθρακα στο διεθνές εμπόριο έκανε πιο φθηνές τις εισαγωγές λιθάνθρακα από Κολομβία, Ρωσία, Νότια Αφρική, κλπ. Αντίθετα με το λιθάνθρακα, τα λιγνιτωρυχεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα για τα επόμενα 25-30 χρόνια, καθώς το πολύ χαμηλό κόστος εξόρυξης και η επένδυση σε υπερσύγχρονες μονάδες, σε συνδυασμό με την απόσυρση των πυρηνικών το 2022, κάνουν το λιγνίτη τη μοναδική και αναντικατάστατη αξιόπιστη πηγή φορτίου βάσης στη Γερμανία.

Η βιομηχανία άνθρακα και χάλυβα συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό εργαζομένων και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Τα τελευταία χρόνια κυβερνούσαν σε συμμαχία με τους Πράσινους, οπότε οι πεδιάδες γέμισαν ανεμογεννήτριες κι αυτό προκάλεσε την αντίδραση των ψηφοφόρων, που, σε προοίμιο του αποτελέσματος των ομοσπονδιακών εκλογών, έστειλαν τον περασμένο Μάιο το SPD στην αντιπολίτευση. Κυβέρνηση σχημάτισε ο συνασπισμός των παραδοσιακών συμμάχων, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και, "προτού αλέκτωρ φωνήσαι τρις", το Σεπτέμβριο ανακοίνωσαν τροποποίηση της νομοθεσίας για περιορισμό της επέκτασης της αιολικής ενέργειας. Η προηγούμενη νομοθεσία ήταν μόλις του 2015 και η κατεπείγουσα αλλαγή της δείχνει την αυξανόμενη αποστροφή των ψηφοφόρων, αλλά και ...
των δυο κυβερνητικών συμμάχων, στην περαιτέρω μετατροπή των χωραφιών σε "καλλιέργειες ανεμογεννητριών". Όχι άλλα "σιδερένια φυτά", ό,τι κι αν είναι!   

Την προωθούμενη αλλαγή της νομοθεσίας  παρουσίασε στις 12/9 ο τοπικός Υπουργός Οικονομίας και η σχετική αναφορά στον κυβερνητικό ιστότοπο είναι απολύτως εύγλωττη: "Landesregierung ändert den Windenergie-Erlass, um die Akzeptanz der Bürger für die Energiewende zu erhalten - Η τοπική κυβέρνηση αλλάζει το διάταγμα της αιολικής ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσει την αποδοχή των πολιτών για τις ενεργειακή μετάβαση". Με την προωθούμενη αλλαγή θεσπίζεται ελάχιστη απόσταση 1500μ ενός αιολικού πάρκου που αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες κατηγορίας 3MW από κατοικίες (τιμή νυκτερινής ρύπανσης: 35 dB(A)) και απαγόρευση εγκατάστασης σε δάση, ενώ θα προωθηθεί η αντικατάσταση των παλαιών με νέες, μεγαλύτερες (κι αυτό ενδεχομένως θα οδηγήσει σε συνολικά μικρότερο αριθμό). Σύμφωνα με 61 εταιρείες της αιολικής βιομηχανίας, στο εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο κρατίδιο το 90% της έκτασης παύει να είναι διαθέσιμο για τα αιολικά. Σύμφωνα με το Γερμανικό σύστημα, η αλλαγή τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 20/10/2017, θα ακολουθήσουν δυο ακροάσεις και στην τελική της μορφή αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2018.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο καλό  είναι να το μελετήσουν οι πολίτες και οι φορείς που έχουν προσφύγει ή θα προσφύουν κατά των αιολικών στη χώρα μας, όλο και θα βρουν κάποιο γερμανομαθή δικηγόρο. Ας μην ξεχνούμε πως το Γερμανικό Δίκαιο μοιάζει με το Ελληνικό και πως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει μεγαλύτερο πληθυσμό απ' την Ελλάδα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Λαμβάνοντας τώρα υπόψη πως, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ομοσπονδιακών εκλογών, αναμένεται πως τη Γερμανία θα κυβερνήσει από το 2018 τρικομματικός συνασπισμός, των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, το προωθούμενο νομοθέτημα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελεί προάγγελο των προθέσεων των δυο εταίρων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα αιολικά και την Energiewende. Ό,τι κι αν λένε οι Πράσινοι, είναι το μικρότερο κόμμα στη Βουλή, εκεί όπου τρίτο κόμμα είναι η Αλτερνατίβα, που ούτε ν' ακούσει δεν θέλει για αιολικά.

Κι ενώ στη Γερμανία όλο και περισσότεροι δεν θέλουν πια τα αιολικά, δυο απ' τα έξι κόμματα της Βουλής είναι ξεκάθαρα εναντίον (FDP & AfD) και η Μέρκελ "πατά φρένο", στη χρεοκοπημένη Ελλάδα οι Σύριζα/ΑΝΕΛ τρέχουν να προλάβουν να καταστρέψουν τη Νότια Εύβοια, το Βέρμιο, το Βούρινο, τη Μάνη, την Κρήτη κι ό,τι άλλο προλάβουν. Μετά το Σκουρλέτη με τον "εθνικό στόχο" και ο Σταθάκης αντιλαμβάνεται τα αιολικά ως "επενδύσεις" κι όχι ως αρπαχτή, όπως τα αντιλαμβάνονται οι χιλιάδες πολιτών που αντιδρούν. Οι ψηφοφόροι έχουν αντιληφθεί πως οι ανεμογεννήτριες δεν είναι και τόσο "πράσινες" όσο τις θέλει η προπαγάνδα και δεν θέλουν τα αιολικά. Αν οι Σύριζα/ΑΝΕΛ δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα που τους έρχονται απ' όλη την Ελλάδα και τώρα κι απ' τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, να 'ναι σίγουροι πως θα τ' αντιληφθούν στις επόμενες εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου