Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Μαθήματα ενεργειακού σχεδιασμού απ' την Ημαθία, για Σταθάκη, Σκουρλέτη και λοιπούς (Σύριζα/ΑΝΕΛ και όχι μόνο).

Πρόσφατα οι κάτοικοι της Καρυστίας κατάφεραν να μπλοκάρουν στο ΣτΕ τη μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε κρανίου τόπο φυτεμένο με ανεμογεννήτριες, οι "επενδυτές" κινδυνεύουν πλέον να χάσουν την παράταση προθεσμίας για εξασφάλιση εγγυημένων τιμών, που απλόχερα τους χάρισαν πρώτα ο Σκουρλέτης κι έπειτα ο Σταθάκης και πλέον η μάχη ενάντια στα αιολικά έχει μεταφερθεί στο Βέρμιο, το πανέμορφο βουνό, που η παράνοια απειλεί να μετατρέψει σε τσιμεντότοπο.

Όπως στην Εύβοια έτσι και στην Ημαθία οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και η πρωτοβουλία SOS VERMIO μοίρασε ενημερωτικά δισέλιδα έντυπα, που βλέπουμε στην πιο πάνω και την πιο κάτω εικόνα, με τα οποία λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ στο φαραωνικό αιολικό "πάρκο".

Στο έντυπο λένε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, που ωστόσο δεν περιμένω να συγκινήσουν ιδιαίτερα το Σταθάκη, καθώς ο αναλώσιμος Υπουργός προέρχεται απ' τη "μη επιδοτούμενη οικονομία της Κρήτης" και δεν κατάλαβα να ενδιαφέρεται ποτέ πραγματικά για την υπόλοιπη Ελλάδα. Και μόνο η αναφορά του εντύπου πως "Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες είναι μικρής απόδοσης, παρωχημένης τεχνολογίας και μη ανακυκλώσιμες. Βρίσκονται «στοκαρισμένες» στις αποθήκες των πολυεθνικών γιγάντων οι οποίοι πρέπει να τις ξεφορτωθούν! Το προσδόκιμο λειτουργίας τους ΔΕΝ ξεπερνά τα 15-20 χρόνια. Φρικτό αποτέλεσμα αυτού θα είναι μετά από λίγα χρόνια το βουνό μας να μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο σιδερικών, μπαζών και τσιμέντου." θα έπρεπε να είναι αρκετή για να συγκλονίσει μια "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση και ν' αρχίσει να ψάχνει το θέμα, αλλά ο Σταθάκης μας έχει ...
πει επανειλημμένα πως έχει όραμα να γεμίσει τα βουνά τσιμέντο.

Η Ημαθία ΔΕΝ έχει η ίδια λιγνίτη, συνορεύει ωστόσο με την περιοχή της Κοζάνης, όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνικού λιγνίτη και τη διασχίζει ο Αλιάκμονας με τα 5 υδροηλεκτρικά εργοστάσια, το ένα ακριβώς δίπλα στη Βέροια. Στο έντυπο που κυκλοφόρησαν λοιπόν οι κάτοικοι της Ημαθίας ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνουν και φωνάζουν ξεκάθαρα το πολύ απλό: αντί να γεμίσει το Βέρμιο ανεμογεννήτριες, "Το ποσό του συνόλου της επιδότησης (περί τα 700εκ ευρώ) να δοθούν στην δημιουργία και εγκατάσταση κορυφαίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας των εργοστασίων λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα." Προφανώς οι κάτοικοι γνωρίζουν πως ο λιγνίτης ηλεκτροδοτεί αξιόπιστα και με χαμηλές τιμές, ενώ τα αιολικά είναι μια σκέτη αρπαχτή, για να γεμίσει τις τσέπες των "επενδυτών", δεν έχουν αξία αντίστοιχη των χρημάτων που ενθυλακώνουν. Γι' αυτό άλλωστε και καταλήγουν στο έντυπο "Ούτε εδώ, ούτε πουθενά, καμία ανεμογεννήτρια επάνω στα βουνά!"

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Συμπαραστεκόμενο στον αγώνα των κατοίκων το ιστολόγιο έστειλε πριν λίγες ημέρες ανοικτή επιστολή στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκρότησε ομάδα εργασίας για το σκάνδαλο της εγκατάστασης εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έφθασαν στο ιστολόγιο, κάποιοι στο ΤΕΕ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την επιστολή ως "ανώνυμη", καθώς δεν τους αρκεί το "Έλληνας μηχανικός", το "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" και το Greeklignite, θα προτιμούσαν ίσως το "ΒΗΜΑτοδότης" του Δημοσιογραφικού Οργανισμού ή το "Φαληρεύς" του Συγκροτήματος του Π.Φαλήρου ή ίσως και το "πιτσιρίκος". 

Καλό θα ήταν ν' ασχοληθούν με την ουσία των απόψεων που διατυπώνονται στην επιστολή, καθώς η εγκυρότητα των οποιωνδήποτε απόψεων δεν εξαρτάται απ' το τι χρώμα φανέλα φορά αυτός που έγραψε την επιστολή, αν είναι ολυμπιακός ή αεκτζής, δεξιός ή κομμουνιστής, αλλά απ' την τεκμηρίωση που καταθέτουν. Τόσο η Ιερά Εξέταση όσο κι ο Γερουσιαστής Μακάρθι είχαν "εγκυρότητα" στην εποχή τους, αλλά κατέληξαν στη χλεύη της ιστορίας, για να μην πω και για τον "έγκυρο" Ελληνικό τύπο, που κανείς δεν ξοδεύει πια ένα ευρώ για χάρη του. 

Το ΤΕΕ πρέπει να διατηρήσει το κύρος του στην Ελληνική κοινωνία και, για να βοηθήσω τη σκέψη τους, το χρώμα της φανέλας που φορά το ιστολόγιο είναι καφέ απ' το λιγνίτη και γαλανόλευκο απ' την Ελληνική σημαία, δεν είναι το κίτρινο-κόκκινο-μαύρο των Γερμανών ούτε το κόκκινο-λευκό των Δανών. Επιτέλους, σοβαρευτείτε! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου