Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς η πολιτική της ΕΕ για τις ΑΠΕ εξοντώνει τους καταναλωτές: Μέρος 2ο, Ελλάδα και Κύπρος.


Είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική των επιδοτήσεων σε Γερμανία και Ισπανία, σήμερα έχουν σειρά η Ελλάδα και η Κύπρος. Με το ν.3468/2006 μεταφέρθηκε στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 2001/77/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2001 και, αντιγράφοντας το νόμο EEG, καθόρισε συγκεκριμένες τιμές για τις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ. Με το ν.3851/2010 εδραιώθηκε και στη χώρα μας το σύστημα των επιδοτήσεων, αυξάνοντας μάλιστα τις τιμές ειδικά για τα αιολικά. Το αποτέλεσμα; Στο πιο πάνω διάγραμμα φαίνεται το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, όπως το δίνει το Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του ΛΑΓΗΕ για τον Ιούλιο 2016. Με το κόκκινο χρώμα είναι η καμπύλη που δείχνει το έλλειμμα και την προβλεπόμενη εξέλιξή της μέχρι τον Ιούνιο 2018. Με το μπλε χρώμα είναι η εξέλιξη που θα είχε η καμπύλη χωρίς την ψήφιση του ν. 4254/2014, τότε που οι 57 βο(υ)λευτές της λίστας της ντροπής απείλησαν να ρίξουν την κυβέρνηση αν μείωνε κι άλλο τις τιμές. Η στικτή μωβ καμπύλη είναι η μορφή χωρίς τα μέτρα του Ιαν. 2012. Και φυσικά δεν κάνετε λάθος, η καμπύλη για το Ελληνικό έλλειμμα μοιάζει καταπληκτικά τόσο στην καμπύλη για το Ισπανικό έλλειμμα όσο και στην καμπύλη για το Γερμανικό έλλειμμα. Είναι το ίδιο αποτέλεσμα της ίδιας ανερμάτιστης πολιτικής, μιας πολιτικής που εκτοξεύει το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία

Μην σας ξεγελά η κλίμακα, η πρόβλεψη είναι πως τον Ιούνιο 2018 το έλλειμμα θα έχει πάλι ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, σε μια χρεοκοπημένη χώρα, με 3 δισεκατομμύρια ευρώ απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, με εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, με εκατομμύρια καταναλωτές σε πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών ρεύματος, με χιλιάδες παράνομες συνδέσεις ρευματοκλοπής επειδή οι καταναλωτές δεν μπορούν πια να πληρώνουν για το ρεύμα τους, με χιλιάδες καταναλωτές να ζουν πλέον χωρίς ηλεκτρισμό. Σ' αυτή την κατάσταση η αμήχανη "αριστερή" ΡΑΕ μας είπε πρόσφατα πως ...
θα μας πει την 1η Σεπτεμβρίου πόσα της χρειάζονται για να μειώσει το έλλειμμα του Ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, βάζοντας το χέρι της όλο και πιο βαθιά στην τσέπη των καταναλωτών. Φυσικά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο της ΡΑΕ, αλλά ας περιμένουμε λίγο, μήπως χρειαστούν πάλι καμιά 40ριά ημέρες στο Εθνικό Τυπογραφείο, για να εμφανιστεί σχετικό ΦΕΚ.

Κι όμως, ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, στο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του ΛΑΓΗΕ για τον Ιούλιο 2015, η κατάσταση φαινόταν να είναι υπό έλεγχο, όπως δείχνει το πιο κάτω διάγραμμα:


Η κόκκινη καμπύλη προβλεπόταν πως στα μέσα του 2017 θα ήταν χαμηλά. Τι μεσολάβησε και εκτροχιάστηκε πάλι; Μήπως τα capital controls; Μήπως η μείωση της Οριακής Τιμής; Μήπως η μείωση της τιμής του πετρελαίου; Μήπως ο κακός μας ο καιρός; Το σκάσιμο της "φούσκας" του συστήματος των επιδοτήσεων στην Ισπανία έγινε πριν ν' αναλάβει κυβέρνηση ο ΓΑΠ και πριν κάνει Υπουργό ΠΕΚΑ την κυρία με το ταγάρι, κι αυτό από μόνο του γεννά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που εφαρμόστηκε η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" στη χώρα μας. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μετά τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και οι καταναλωτές της Κύπρου είναι κι αυτοί θύμα της πολιτικής των ΑΠΕ, που προώθησε η ΕΕ: όπως μετέδωσε "ο Φιλελεύθερος" στις 30 Αυγούστου, ο Υπουργός Ενέργειας πρότεινε ν' αυξηθεί το τοπικό ΕΤΜΕΑΡ κατά 270%! Κι ακόμα είναι χαμηλά το έλλειμμα, η προτεινόμενη αύξηση είναι από 0,5 λεπτά/kWh σε 1,35 λεπτά/kWh, έχουν μέλλον και στην Κύπρο, αν συνεχίζουν να βάζουν ΑΠΕ με το σύστημα της επιδοτούμενης τιμής! Το όμορφο και μη διασυνδεμένο νησί ηλεκτροδοτείται με πετρέλαιο, αλλά η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε σαν αποτέλεσμα ν' ανοίξει η "ψαλίδα" μέχρι την εγγυημένη/επιδοτούμενη τιμή αγοράς της ενέργειας των ΑΠΕ. Για να μην έχει έλλειμμα το Ταμείο των ΑΠΕ πρέπει ν' ακριβύνει το πετρέλαιο!!! Κατά τα λοιπά "ο άνεμος φυσά δωρεάν κι ο ήλιος λάμπει τζάμπα"!

Το έλλειμμα έχει φθάσει τα 22 εκατομμύρια ευρώ κι αν το νούμερο σας φαίνεται μικρό, θυμηθείτε πως και η χώρα είναι μικρή, οπότε το έλλειμμα είναι στην πραγματικότητα τεράστιο. Όπως γράφει "ο Φιλελεύθερος", ένα νοικοκυριό που καταναλώνει ετησίως 1000kWh πλήρωνε 60€ για επιδότηση ΑΠΕ και πλέον μετά την αύξηση θα πληρώνει 162€, 102€ επιπλέον σε ετήσια βάση. Τα νούμερα για την επιβάρυνση δεν φαίνονται πάντως και πολύ σωστά, μάλλον φουσκωμένα φαίνονται, το από 50€ ν' αυξηθεί σε 135€ φαίνεται πιο λογικό. Και δεν ξέρω πόσο ηλεκτρισμό καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο, αλλά στην Ελλάδα, για όσους ακόμα δεν πήγαν στα χωριά με τις γκαζόλαμπες, όπως πρότεινε ο αλήστου μνήμης Ταμήλος, ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει πάνω από 3500 kWh ετησίως, οπότε κάντε και τις ανάλογες αναγωγές: το τέλος ΑΠΕ έχει γίνει πλέον ένας νέος ΕΝΦΙΑ -και- για τους Κύπριους! 

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι πόσο είναι το έλλειμμα, το μείζον πρόβλημα είναι ποια πολιτική προκαλεί το έλλειμμα και κανείς δεν είναι διατεθημένος ν' αλλάξει πολιτική, επειδή, λέει, "είναι Κοινοτική Οδηγία". Ε, κάτι τέτοια λένε και στο τέλος θα κάνουν τους πολίτες, μετά το Brexit, να ζητούν και Grexit και Cyxit και ποτέ ξανά ΕΕ, μια ΕΕ που έχει εκτραπεί απ' τον αρχικό στόχο της ενιαίας αγοράς και παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών, προκειμένου να εντάξει τους Ευρωπαίους στο σύστημα της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Ευχαριστούμε, ΔΕΝ θα πάρουμε! 

Η αποτυχία των φεντεραλιστών πολιτικών να εμπνεύσουν τους λαούς είναι περισσότερο από εμφανής, η πρακτική τους θυμίζει την εποχή του Σημίτη στη χώρα μας, με το θέριεμα της διαπλοκής, και τ' αποτελέσματα τα βλέπουμε: άνοδος της Λεπέν στη Γαλλία, άνοδος των ακροδεξιών στην Αυστρία, άνοδος των ακροδεξιών στη Φινλανδία, Brexit στη Βρετανία, άνοδος της Αλτερνατίβας στη Γερμανία, άνοδος των ακροδεξιών στην Ολλανδία, δεν θ' αργήσει ν' ανεβεί κι άλλο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, οι πολιτικοί αρμενίζουν στραβά, εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ελίτ κι όχι των πολιτών! Η ΕΕ δεν θ' αντέξει μια παλινόρθωση της ολιγαρχίας, ντυμένης με κοινοβουλευτική επίφαση ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου