Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Σκάζει στα χέρια του Σύριζα η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας. Μαντέψτε ποιος πληρώνει.


Το Μάρτιο 2015 είχα δείξει την πιο πάνω εικόνα, για να μαθαίνουν οι νεότεροι το βασικό μέσο φωτισμού των Ελληνικών σπιτιών μέχρι πριν 50-60 χρόνια, πριν δηλαδή η ΔΕΗ, βασισμένη στο "βρώμικο" λιγνίτη, να φέρει τον ηλεκτρισμό σ' ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται βεβαίως για γκαζόλαμπες, με γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, αυτές ακριβώς που μας συνιστούσε ο Ταμήλος ως βουλευτής της ΝΔ. Η ανάρτηση είχε τίτλο Έτσι θα "σκάσει" η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας στα χέρια του Σύριζα. Το ΥΠΑΠΕΝ ακούει;, ανέλυε κάποια σενάρια που έλεγαν πως δεν αποκλείεται η άφρων ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας να "σκάσει" στα χέρια του Σύριζα το 2019 και η χώρα να μην έχει επάρκεια ρεύματος τα βράδια και δυστυχώς πλέον φαίνεται πως θ' αποδειχτεί προφητική.

Φυσικά οι μόνοι που δεν φαίνεται ν' ανησυχούν είναι οι Σκουρλέτης & Βερροιόπουλος, αφού σκοπεύουν πλέον να βάλουν τα αιολικά και Φ/Β που ονειρευόταν η Μπιρμπίλη. Αν μάλιστα γίνει και ανασχηματισμός, θα φύγουν κι απ' το ΥΠΕΝ και η "καυτή πατάτα" θα περάσει στον επόμενο, που δεν θα ξέρει τι να πρωτοσυμμαζέψει.

Αιτία για την απαισιόδοξη σημερινή εισαγωγή αποτελεί η διπλανή επιστολή, που έστειλαν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών στις 6/9/2016 στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στην ΕΕ κι απορρίπτουν το αίτημα, που είχε υποβάλλει πέρυσι η κυβέρνηση Σύριζα, για παράταση της λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου από 17500 σε 32000 ώρες στην οκταετία 2016-2023.

Το πρόβλημα ξεκίνησε με την Οδηγία 2010/75/ΕΕ (Industrial Emissions Directive - IED), "περί βιομηχανικών εκπομπών", η οποία μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 36060/1155/Ε.103 (ΦΕΚ τ.B 1450/14.06.2013). Τον Οκτώβριο 2013, με την Απόφαση Δ.Σ. 28/23.10.2013, η ΔΕΗ αποφάσισε την ένταξη στο προβλεπόμενο απ' την ...
Οδηγία (άρθρο 33) και την ΚΥΑ (άρθρο 29) καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 17.500 ωρών ανά καπνοδόχο για τη χρονική περίοδο 01.01.2016 - 31.12.2023 τόσο του ΑΗΣ Αμυνταίου όσο και του ΑΗΣ Καρδιάς. Αποφάσισε επίσης την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων στις Μονάδες Ι έως V του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για τη συμμόρφωση μέχρι 30.6.2020 με τους στόχους του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ). Τώρα, η επιστολή της ΕΕ λέει ακριβώς πως δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες πριν την 1.1.2014, που εξέπνευσε η προθεσμία που έθετε η Οδηγία. Η επιστολή της ΕΕ φέρνει πιο κοντά την απεξάρτηση της χώρας απ' τον εγχώριο λιγνίτη και την πλήρη πλέον εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, εξέλιξη που ασφαλώς χαροποιεί τη ΝΔ και το Μητσοτάκη.

Οι 17.500 ώρες για τους ΑΗΣ Αμυνταίου & Καρδιάς στο διάστημα 1.1.2016-31.12.2023 είναι λίγες, πολύ λίγες, είναι μόλις 91 ημέρες (τρεις μήνες) ανά έτος και καμινάδα και, σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, η χώρα το 2019 θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτροδότησης. Φυσικά για τους γραφειοκράτες της ΕΕ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού τους είναι αρκετό να εγγυώνται την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας η Αλβανία, τα Σκόπια και η Τουρκία.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο απ' το γεγονός πως οι πόλεις του Αμυνταίου (και οι Οικισμοί Λεβαίας & Φιλώτα) και της Πτολεμαΐδας ζεσταίνονται το χειμώνα με τηλεθέρμανση απ' τους αντίστοιχους ΑΗΣ κι οι περιοχές αυτές παγίως χρειάζονται θέρμανση τουλάχιστον επτά (7) και συχνά οκτώ (8) μήνες το χρόνο. Με τι θα ζεσταθούν οι πολίτες της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, αν δεν έχουν φθηνή τηλεθέρμανση; Φυσικά όχι με πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό φρόντισαν οι ΣαμαροΒενιζέλοι να το φορτώσουν μ' εξωφρενικούς φόρους κι ο Σύριζα σφυρίζει κι αυτός αδιάφορα. Η μόνη εναλλακτική που μένει είναι η "βιομάζα", που πρότεινε και το WWF, δηλαδή τα καυσόξυλα! Όπως επί Τουρκοκρατίας! Ή η "ηλιακή θέρμανση", που επίσης πρότεινε το WWF, αδυνατώντας προφανώς να αντιληφθεί τη γεωγραφική και κλιματική διαφορά μεταξύ Αμυνταίου και Ρόδου. Τελικά λοιπόν μάλλον καίγοντας τα ψηφοδέλτια των κομμάτων βλέπω να ζεσταίνονται οι κάτοικοι ή με το τρεχαλητό, καθώς θα έχουν πάρει στο κυνηγητό τους πολιτικούς όλων των κυβερνήσεων. Κατά τα λοιπά όχι, δεν είναι η πολιτική της ΕΕ και των ΣαμαροΒενιζέλων, που ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και στην απαξίωση των θεσμών. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το πιο "ωραίο" σας το έχω κρατημένο για το τέλος: στα πλαίσια της "απελευθερωμένης" αγοράς η ΔΕΗ θεωρητικά είναι ένας παραγωγός όπως όλοι οι υπόλοιποι. Η διοίκηση λοιπόν της ΔΕΗ, λειτουργώντας ανεξάρτητα προς όφελος των μετόχων της, (λέμε τώρα), θα μπορούσε ν' αποφασίσει να κλείσει τις μονάδες ακόμα και πριν τελειώσουν οι 17.500 ώρες, (όπως π.χ. θα κάνει η EDF με τα πυρηνικά στη Σκωτία), και θα πρέπει τότε ο ΑΔΜΗΕ να ψάξει για πανάκριβες μονάδες φυσικού αερίου, που θα υποκαταστήσουν τις φθηνές λιγνιτικές, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ηλεκτροδότηση της χώρας. Μην κοιτάτε που συγκυριακά η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι αυτή την εποχή σχετικά χαμηλά, ήδη η τιμή του πετρελαίου έχει βάλει πλώρη για ψηλότερα και τα χειρότερα έπονται. Αυτά είναι τα "αγαθά" της "απελευθέρωσης", ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός "πάει περίπατο". Στο τέλος μάλιστα ίσως ούτε και το "μικρό" καλώδιο της Κρήτης δεν θα χρειάζεται, αφού η φαραωνική μονάδα αερίου της Μεγαλόπολης θα γίνει απαραίτητη για την ηλεκτροδότηση του Διασυνδεμένου Συστήματος! Το απόλυτο μπάχαλο! 

15 χρόνια το σάπιο πολιτικό σύστημα ακολούθησε μια πολιτική απαξίωσης του λιγνίτη προκειμένου να προωθήσει με κάθε τρόπο την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Απαγόρευσαν νομοθετικά για χρόνια τον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων, αντίθετα απ' ό,τι έκανε όλη η Ευρώπη. Και να θυμηθούμε πως τον Οκτώβριο 2010, σε απάντηση ερώτησης της Ηρ. Διώτη στη Βουλή, ο Μανιάτης είχε πει πως "είναι πολιτική μας απόφαση η βαθμιαία, αλλά δραστική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο." Ε, κάπως έτσι χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ έχει στα χέρια της ένα καράβι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το οδηγούσαν κατευθείαν στα βράχια, αλλά εδώ και 18 μήνες έχει πλέον το τιμόνι στα χέρια και ο χρόνος πιέζει, καθώς στο τέλος όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, κάποιο βράδυ του 2019. Και θα βγει τότε κανένας Συριζαίος να μας λέει, σαν τον Ταμήλο, πως το ρεύμα δεν είναι απαραίτητο, μπορούμε να ζήσουμε στα χωριά με γκαζόλαμπες.

Νέα λιγνιτική  μονάδα δεν προλαβαίνει να γίνει μέχρι το 2019, η Πτολεμαΐδα 5, που ήδη κατασκευάζεται, πάει με μάλλον αργό ρυθμό, οπότε ως μόνη λύση ανάγκης προβάλλει η κατεπείγουσα ανακατασκευή των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου για συμμόρφωση προς την Οδηγία IED, στο πρότυπο των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Είναι το μόνο πλέον που οριακά μπορεί να προλάβει είτε το απόλυτο ρεζιλίκι της έλλειψης ηλεκτροδότησης τα βράδια του 2019 είτε την οικονομική εξόντωση των καταναλωτών από ηλεκτροδότηση με φυσικό αέριο, αλλά, απ' την πολλή "αναζήτηση της Αριστεράς", Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος επέλεξαν να δώσουν τα λεφτά μας στο ΕΤΜΕΑΡ. Με τι λεφτά θ' ανακατασκευαστούν οι μονάδες του Αμυνταίου; Ζητούνται λύσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου