Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Στο Euro η Γαλλία νίκησε τη Γερμανία. Αλλά στο γήπεδο του ETS υπάρχει ακλόνητο φαβορί.


Λένε πως όταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια και στο βάλτο, που έχει καταντήσει πλέον η ΕΕ, τα βουβάλια είναι ασφαλώς η Γερμανία και η Γαλλία κι όλοι ξέρουμε ποια είναι τα βατράχια. Ο αγώνας των βουβαλιών γύρω απ' τις τεχνολογίες ηλεκτροδότησης έχει ξεκινήσει, με φόντο τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, κι αναμένεται να δούμε ωραία επεισόδια.

Πριν τρεις μήνες είχαμε δει πως οι Γάλλοι, που είναι οι πρωτοπόροι των πυρηνικών στην ΕΕ, με πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, συγκρότησαν μια επιτροπή με αντικείμενο την "υποβολή προτάσεων για προσδιορισμό μιας τιμής του δικαιώματος εκπομπών CO2 σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία να οδηγήσει τις επενδύσεις στα πιο ευνοϊκά για το κλίμα έργα". Η επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια πρόδρομη έκθεση στις 8 Ιουνίου, αλλά δεν έδωσε το στίγμα των προθέσεών της. Σε συνεντεύξεις που έδωσε ωστόσο απ' τον Απρίλιο η Ρουαγιάλ είπε επανειλημμένα και ξεκάθαρα πως θέλει το  διοικητικό καθορισμό της ελάχιστης τιμής του δικαιώματος στα 30€/τόνο CO2. 

Η τιμή αυτή δεν επιβαρύνει ουσιαστικά καθόλου τη Γαλλία, που όχι απλά το 2015 είχε μόλις δέκα ανθρακικά εργοστάσια, αλλά το 2016 έχουν απομείνει μόλις πέντε σε λειτουργία, συνολικής δυναμικότητας περίπου 3GW, επί συνόλου εγκατεστημένης ισχύος 126GW.

Τόσο η Ρουαγιάλ όσο κι ο ίδιος ο Ολάντ έχουν δεσμευτεί να εισάγουν για το 2017 μια εθνική κατώτατη τιμή του δικαιώματος εκπομπών CO2, στην αγωνιώδη προσπάθεια των κατ' όνομα Σοσιαλιστών ν' αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, την ίδια ώρα που η Γαλλία συνταράσσεται από διαδηλώσεις για τα εργασιακά.

Η EDF, που διαχειρίζεται τα 58 πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, έσπευσε κι αυτή ν' ανακοινώσει πως υποστηρίζει μια κατώτατη τιμή τόσο για τη Γαλλία όσο και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, που να είναι 20-30€/τόνο CO2 "ή και πολύ μεγαλύτερη".

Η τιμή 30€/τόνο CO2 είναι ωστόσο εντελώς απαγορευτική για τη Γερμανία, που θέλει να κλείσει τα πυρηνικά της το 2022 και αδυνατεί πλήρως να διανοηθεί πως ...
θα πληρώνει 30€/τόνο CO2 για τα λιγνιτικά, τα λιθανθρακικά και τα φυσικού αερίου εργοστάσιά της. Σήμερα η τιμή του δικαιώματος βολοδέρνει στα επίπεδα των 5-6€/τόνο και η αύξηση στα 30 σημαίνει 500-600% αύξηση της δαπάνης των Γερμανών για δικαιώματα. Οι Γερμανοί είναι μαθημένοι να εισπράττουν, αν τους πουν να πληρώσουν αισθάνονται μια ανατριχίλα κι αν τους πουν για 500-600% αύξηση της δαπάνης δεν πρόκειται να το δεχθούν με τίποτα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Από την πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου το έχω γράψει, είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια, είναι παιχνίδι για μεγάλα παιδιά, οπότε στην EDF έσπευσε ν απαντήσει η Uniper, η νέα θυγατρική της Γερμανικής Ε.ΟΝ που διαχειρίζεται τα συμβατικά εργοστάσια, στέλνοντας το μήνυμα στους Γάλλους μέσω των εργαζομένων της στο Γαλλικό ανθρακικό εργοστάσιο Provence-5 (600MW): εάν η Γαλλία αποκτήσει εθνική κατώτατη τιμή του δικαιώματος εκπομπών CO2, θα είναι "οικονομικά αδύνατη" η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Και η Uniper έχει άλλο ένα απ' τα εναπομένοντα πέντε ανθρακικά εργοστάσια της Γαλλίας. 

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Γαλλική επιτροπή παρέδωσε χθες το πόρισμά της και προτείνει να οριστεί ελάχιστη τιμή στην περιοχή μεταξύ 20 και 30€/τόνο CO2 το 2020, με ετήσια αύξηση 5-10%, ώστε να περάσει τα 50€/τόνο CO2 το 2030. Και η Ρουαγιάλ τώρα αναζητά συμμάχους στην Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να οριστεί ελάχιστη τιμή σε διεθνές επίπεδο. Προέβη μάλιστα στην αθλιότητα να δηλώσει πως, με την τιμή στα 20€/τόνο, τα έσοδα της Γαλλίας θ' αυξηθούν απ' τα 315 εκατ. ευρώ το 2015 σε σχεδόν ένα δισεκ. ευρώ ετησίως. Ξέχασε φυσικά να πει πως βάζει το χέρι της όλο και πιο βαθιά στην τσέπη των Γάλλων καταναλωτών, χωρίς να τους ρωτήσει. Κάτι τέτοιες προκλητικές και ασύστολες ληστείες των πολιτών είναι που στρώνουν με ροδοπέταλα το δρόμο στις διάφορες Λε Πεν.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να εξεταστούν τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της πρότασης της Γαλλικής επιτροπής και θα προωθηθεί για να γίνει νόμος του κράτους. Αλλά όσο κι αν θέλουν οι Γάλλοι να φορολογήσουν το CO2 για να πουλήσουν τα πυρηνικά τους, λογαριάζουν χωρίς τους Γερμανούς. Σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο Μέρκελ και Γκάμπριελ έχουν ν' αντιμετωπίσουν τους ταλαιπωρημένους απ' την Energiewende ψηφοφόρους, η Αλτερνατίβα ήδη ανεβαίνει σε δημοτικότητα και πλέον υπάρχει και αντιαιολικό κόμμα. Σιγά μην τους πουν πως πρέπει να πληρώσουν κι άλλα, επειδή έτσι θέλουν οι Γάλλοι! Θα περιμένουμε λοιπόν μ' ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των Γερμανών στις Γαλλικές πρωτοβουλίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου