Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Την ώρα που στις Βρυξέλλες αρχίζει ακόμα ένα "ανατολίτικο παζάρι", το ΥΠΕΝ έχει πάει για διακοπές;


Την περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν ανακοίνωσε τις προτάσεις της για τους δεσμευτικούς στόχους των επιμέρους χωρών-μελών από το 2021 έως το 2030, όσον αφορά τις εκπομπές σε ετήσια βάση αερίων θερμοκηπίου στους τομείς των μεταφορών, των κτηρίων, της γεωργίας, των αποβλήτων, της χρήσης γης και της δασοκομίας

Από το ξεκίνημα της ανακοίνωσης είναι εμφανές πως μας "δουλεύουν ψιλό γαζί", καθώς η 2η μόλις φράση του κειμένου λέει πως "The global low-carbon transition is already underway and gaining momentum, ...- Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα έχει ήδη δρομολογηθεί κι αποκτά ορμή, ...". Είναι μάλλον απίθανο το κείμενο να γράφτηκε πριν το δημοψήφισμα του Brexit, που αποδέσμευσε τη Βρετανία απ' τις κοινοτικές της υποχρεώσεις κι έβαλε φρένο στην "ορμή", που βλέπει η Κομισιόν. Είναι επίσης απίθανο να γράφτηκε το κείμενο πριν ανακοινωθεί η αναμόρφωση του νόμου EEG στη Γερμανία, που φρέναρε για τα καλά τόσο την Energiewende, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017, όσο και την "ορμή", που βλέπει η Κομισιόν. Και είναι μάλλον απίθανο να εννοεί το κείμενο πως η μετάβαση σε "οικονομία χαμηλού άνθρακα" αποκτά ορμή επειδή Κίνα και Ινδία έκλεισαν πρόσφατα κάποια παλιά ανθρακικά εργοστάσια, μόνο και μόνο επειδή έχουν ήδη τόσα πολλά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις τους, που προτιμούν να φρενάρουν λίγο την ανάπτυξη της ηλεκτροδότησης αντί να ξεκάνουν τους πολίτες τους μιαν ώρα νωρίτερα.

Όπως μας λέει το κείμενο της Κομισιόν, το 2014 οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν από κοινού να μειώσουν τις εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" κατά 40% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Πρόκειται μάλλον για τη συνάντηση όπου ο Σαμαράς αποδέχθηκε να πάρει η Βουλγαρία δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2, αλλά δεν τα διεκδίκησε για τη χώρα μας, προκειμένου να σιγουρευτούν ΝΔ-Πασοκ πως θα κλείσει ο "κακός" εγχώριος λιγνίτης και η χρεοκοπημένη χώρα θα ηλεκτροδοτείται με το "καλό" εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ν’ ανοίξουμε εδώ μια παρένθεση, για να θυμηθούμε πως ΝΔ-Πασοκ είχαν φροντίσει απ' το 2013 να δείξουν το σεβασμό τους προς το φυσικό αέριο: στο άρθρο 3 του Ν. 4223/2013 "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α 287/31.12.2013), ρητά αναφέρεται πως "Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα στα ακίνητα που ανήκουν: ...

ε) Σε Ν.Π.Ι.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο."
Με τη διάταξη αυτή, που δεν μοιάζει καθόλου φωτογραφική, ενδεχομένως δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, μεταξύ άλλων, και ...
κάποιο "Μουσείο" σε προνομιούχα περιοχή της Κηφισιάς.  
Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο "Μουσείο σύγχρονης τέχνης" πληρώνει ΕΝΦΙΑ, μόνο το Υπ. Οικονομικών και το ίδιο το "Μουσείο" μπορούν να μας το πουν. Ίσως πάντως να απαλλάσσεται, προκειμένου με την εξοικονόμηση να μπορεί να πληρώνει τα έξοδα για τα εντυπωσιακά μέτρα φύλαξης, που απ' το Google Street View μπορεί κανείς να δει, περισσότερα μάλλον κι απ' το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τον τεράστιο πλούτο της εθνικής μας κληρονομιάς.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μας έλεγε για "πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ το 2016", οπότε μπαίνω σε πειρασμό να ρωτήσω: πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια ΕΝΦΙΑ τα ιδιωτικά "Μουσεία", ιδίως αυτά που απλώνονται σε πολλά στρέμματα γης, διαθέτουν ... ελικοδρόμια και δεν φαίνονται να είναι ανοιχτά για το ευρύ κοινό; Αν όχι, γιατί ο Σύριζα δεν κατήργησε το άρθρο 3 του Ν.4223/2013, ενώ τόσο μέσα στο 2015 όσο και μέσα στο 2016 έκανε αλλαγές και προσθήκες στο άρθρο 3;

Κλείνουμε την παρένθεση για να επιστρέψουμε στους "κλιματικούς στόχους" της Κομισιόν, που συνοψίζονται στον πιο κάτω πίνακα: 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 


Πίνακας: Προτεινόμενοι στόχοι και πρόσβαση σε νέες μορφές ευελιξίας

2030 target compared to 2005
Maximum annual flexibility
(as a % of 2005 emissions)
One-off flexibility from Emissions Trading System to Effort Sharing Regulation
Flexibility from land use sector to Effort Sharing Regulation*
LU
-40%
4%
0.2%
SE
-40%
2%
1.1%
DK
-39%
2%
4.0%
FI
-39%
2%
1.3%
DE
-38%

0.5%
FR
-37%

1.5%
UK
-37%

0.4%
NL
-36%
2%
1.1%
AT
-36%
2%
0.4%
BE
-35%
2%
0.5%
IT
-33%

0.3%
IE
-30%
4%
5.6%
ES
-26%

1.3%
CY
-24%

1.3%
MT
-19%
2%
0.3%
PT
-17%

1.0%
EL
-16%

1.1%
SI
-15%

1.1%
CZ
-14%

0.4%
EE
-13%

1.7%
SK
-12%

0.5%
LT
-9%

5.0%
PL
-7%

1.2%
HR
-7%

0.5%
HU
-7%

0.5%
LV
-6%

3.8%
RO
-2%

1.7%
BG
0%

1.5%
*Estimate, limit is expressed in absolute million tonnes over 10 years.

Όπως βλέπουμε, για την Ελλάδα ο στόχος είναι 16% κάτω απ' τα επίπεδα του 2005, ενώ για την Πολωνία είναι 7%, τη Ρουμανία 2% και τη Βουλγαρία 0%. Οι στόχοι του πίνακα θα συζητηθούν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες κι αυτές οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν πάντα σ' ένα "ανατολίτικο παζάρι", όπου κάθε πατριώτης πολιτικός προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τη χώρα του. Κι ενδεχομένως κάποιος μη πατριώτης να προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το προσωπικό του όφελος.

Πριν ακόμα ξεκινήσει το "παζάρεμα", άμεση και αυθημερόν ήταν η αντίδραση του Πολωνού Υπουργού Περιβάλλοντος: μόλις είδε τον πίνακα αναφώνησε πως "Polski nie stać na podjęcie tak dużego wysiłku redukcyjnego." Κι αν δεν σας βοηθούν και πολύ τα Πολωνικά σας, δοκιμάστε την Αγγλική εκδοχή του κειμένου του Υπουργείου: "Poland cannot afford such a huge reduction effort - Η Πολωνία δεν μπορεί ν' αντέξει οικονομικά μια τέτοια προσπάθεια". Τρέχει ο Πολωνός να δημιουργήσει βάση διαπραγμάτευσης για τη χώρα του και πολύ καλά κάνει.

Όσο κι αν έψαξα στον ιστότοπο του δικού μας Υπουργείου Περιβάλλοντος, το μόνο που βρήκα ήταν δηλώσεις του Τσιρώνη για το κυνήγι και τ' αυθαίρετα, δεν βρήκα κάτι για τους κλιματικούς στόχους της Κομισιόν. Εκεί στο ΥΠΕΝ δεν το πήραν είδηση, δεν το θεωρούν σημαντικό, δεν βιάζονται να τοποθετηθούν ή ξεκίνησαν κιόλας διακοπές; Ό,τι κι αν συμβαίνει, η στάση του Πολωνού τους δείχνει το δρόμο. Και είναι ήδη δεύτεροι και καταϊδρωμένοι ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου