Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Το 1988 υπήρχε "υπερθέρμανση" του πλανήτη για τη ΝΑΣΑ, αλλά το 1989-90 ΔΕΝ υπήρχε. Το 1993 εκλέχθηκαν οι Κλίντον-Γκορ και προκόψαμε.


Η διαφάνεια που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο, επιτρέποντας πρόσβαση σε παλαιότερα δεδομένα, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των νεότερων εξελίξεων που επηρεάζουν τις ζωές μας. Ανατρέχοντας αίφνης σε παλαιότερες εκδόσεις των New York Times βλέπει κανείς πως στις 23 Ιουνίου 1988 ο James Hansen, διευθυντής του Institute for Space Studies της ΝΑΣΑ στο Μανχάταν, ενημέρωνε την Αμερικανική Γερουσία με κάθε επισημότητα πως "η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη ξεκινήσει", πως "υπάρχει 99% πιθανότητα η υπερθέρμανση να οφείλεται στη συσσώρευση CO2 και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα" και πως "το 1988 θα είναι το πιο θερμό έτος μέχρι τώρα".

Ήταν ασφαλώς ένας Δημοκρατικός, Γερουσιαστής του Κολοράντο, που προεδρεύοντας της συνεδρίασης έσπευσε να υιοθετήσει τις απόψεις του Hansen και να καλέσει το Κογκρέσο να σκεφθεί πώς θα βρει τρόπους για να σταματήσει την "υπερθέρμανση" και τις "αλλαγές που μπορεί ήδη να είναι αναπόφευκτες".

Η Γερουσία άκουσε κι άλλους επιστήμονες εκείνη την ημέρα να μιλούν για τις αβεβαιότητες της "υπερθέρμανσης" και της "κλιματικής αλλαγής, αλλά, εκτός απ' τον Hansen, λίγους μήνες μετά εμφανίστηκε κι ο Hanson, μετεωρολόγος στο National Oceanic and Atmospheric Administration, πάλι της ΝΑΣΑ, που ...
τα είπε "κάπως διαφορετικά".


Όπως βλέπουμε πάλι στους New York Times, στις 25 Ιανουαρίου 1989, επτά μήνες μετά τη συνεδρίαση της Γερουσίας, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Hanson εξέτασε τα μετεωρολογικά δεδομένα σε βάθος σχεδόν ενός αιώνα και διαπίστωσε πως απ' το 1895 και μετά ΔΕΝ υπάρχει αξιοσημείωτη μεταβολή στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις των ΗΠΑ. Η μελέτη τους, με τίτλο "Are atmospheric “greenhouse” effects apparent in the climatic record of the contiguous U.S. (1895-1987)?", δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters (τομ. 16, τ. 1, σελ. 49-52, Ιαν. 1989). Όπως είδαμε και στη χθεσινή ανάρτηση, το 1900 δεν υπήρχαν παντού στον πλανήτη μετεωρολογικοί σταθμοί που να καταγράφουν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ωστόσο οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική περιοχή που είχε πυκνή κάλυψη και η ομάδα του Hanson εξέτασε στοιχεία από περίπου 6000 σταθμούς, που υπήρχαν το 1895. Το συμπέρασμά τους είναι εντελώς ξεκάθαρο στην τοποθέτηση: "The temperature and precipitation climate records for the United States have been examined. ...Test results indicate that overall trends are near zero."

Ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο 1990, δημοσιεύτηκε στο Science η εργασία "Precise Monitoring of Global Temperature Trends fromSatellites", όπου ερευνητές της ΝΑΣΑ και του Παν/μιου Αλαμπάμα εξέτασαν με δορυφορικές μετρήσεις τα στοιχεία θερμοκρασιών των ετών 1979-1988 και διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε καμιά ένδειξη "υπερθέρμανσης", παρόλο που για τα ίδια έτη άλλοι ερευνητές με μετρήσεις εδάφους ή μαθηματικά μοντέλα ανέφεραν "υπερθέρμανση" κατά 0,5οC. Σε σχετικό δελτίο τύπου η ΝΑΣΑ αναφέρει τη χρήση των δορυφορικών μετρήσεων ως "νέα, βελτιωμένη τεχνική" : "An improved technique for potentially measuring global atmospheric temperature changes and possible global warming has been developed by scientists at NASA's Marshall Space Flight Center, Huntsville, Ala., and the University of Alabama in Huntsville (UAH)." Προσέξατε μήπως το "possible" πριν το global warming; Οι ερευνητές επεσήμαναν πως βρήκαν το δορυφορικό σύστημα μετρήσεων πολύ πιο ακριβές απ' τα επίγεια συστήματα. Παρόλο που σύστησαν εφεξής να χρησιμοποιούνται τα δορυφορικά δεδομένα, η ΝΑΣΑ έκτοτε το αποφεύγει επιμελώς. Γιατί άραγε;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Το 1999, αμέσως μετά το θηριώδες El Niño του 1998, ο James Hansen, ο ίδιος που είχε ενημερώσει το 1988 τη Γερουσία για την "υπερθέρμανση", δημοσίευσε την έκθεση "GISS analysis of surface temperature change", η οποία θυμίζει κείμενο πολιτικής παρά επιστημονική εργασία, στην οποία διαπίστωνε πως τα τελευταία 50 χρόνια οι ΗΠΑ όχι μόνο είχαν "θερμανθεί" λιγότερο απ' τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά επιπλέον υπήρχε ψύξη των Ανατολικών ΗΠΑ και του γειτονικού Ατλαντικού Ωκεανού. Η μέγιστη θερμοκρασία στις ΗΠΑ, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα παρατηρήθηκε στη δεκαετία του 1930 κι αν έχετε διαβάσει "Τα Σταφύλια της Οργής", που εκδόθηκε το 1939 κι αναφέρεται στη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε το Κραχ του 1929 στις ΗΠΑ, ίσως θυμάστε τις περιγραφές του Στάινμπεκ για τη μεγάλη ζέστη. Κι έχει σημασία να βλέπουμε τα δεδομένα για τις ΗΠΑ, επειδή έχουν το πιο πυκνό δίκτυο σταθμών μέτρησης στον πλανήτη. 

Το 1998 λοιπόν, με το θηριώδες El Niño, όπως φαίνεται στο διάγραμμα ΔΕΝ είναι το πιο ζεστό έτος απ' το 1880 και μετά, αλλά μόλις το 5ο πιο ζεστό. Μετά το 1998 ακολούθησε αυτό που αναφέρεται ως hiatus ή pause, η "διακοπή" της "υπερθέρμανσης" ή καλύτερα η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας, όπως προκύπτει απ' τα δορυφορικά δεδομένα μετρήσεων, αυτά που το 1990 και η ΝΑΣΑ θεωρούσε ως "βελτιωμένη τεχνική". Συνεπώς για ποια "ανθρωπογενή υπερθέρμανση" μας μιλούν οι κλιματικοί απατεώνες; Το κλίμα γίνεται πιο ζεστό από μόνο του, όπως ήταν πιο ζεστό στον καιρό του Μινώταυρου και του Περικλή, όπως ήταν πιο ζεστό το Μεσαίωνα, όπως ήταν πιο ζεστό τη δεκαετία του 1930, το κλίμα αλλάζει διαρκώς εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς ο πλανήτης αλλάζει κι αυτός συνεχώς. 

Και αν προς στιγμή υποθέσουμε πως η "υπερθέρμανση" οφείλεται στην αύξηση του CO2 κι όχι το αντίθετο, όπως πράγματι ισχύει, πόση ήταν η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα τη δεκαετία του 1930, για να επικρατεί τότε τόση ζέστη; Ασφαλώς πολύ μικρότερη απ' τη σημερινή, γύρω στα 310ppm, ενώ σήμερα είναι περίπου 400ppm. Κι απ' τη δεκαετία του 1930 έχουν συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερες "ανθρωπογενείς εκπομπές" "αερίων του θερμοκηπίου" κι όχι μόνο CO2. Η κλιματική απάτη "βγάζει μάτι".




2 σχόλια:

  1. Είναι off topic αλλά μπορείτε να απαντήσετε σε ένα σχόλιο του Τζημερου. Ισχύει αυτό που λέει; https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1094776017223572&id=100000735526263

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην κάτσω ν' ασχοληθώ με το τι λέει ο κάθε Τζήμερος. Έβαλε υποψηφιότητα και οι πολίτες του έδειξαν την εκτίμησή τους.

      Διαγραφή