Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

"GO SOLAR", "Net Metering" και "Ενεργειακές δημοκρατίες" μόλις αναχώρησαν απ’ τη Νεβάδα για άλλες Πολιτείες.


Η Νεβάδα (NV) είναι η Πολιτεία των ΗΠΑ όπου βρίσκεται το Λας Βέγκας με τα φημισμένα καζίνα του και τη σημαντική κατανάλωση ηλεκτρισμού, για να λειτουργούν οι κουλοχέρηδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου γίνονται και οι γάμοι της στιγμής. Επίσης στο Λας Βέγκας γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας, η CES. Όλα αυτά τα θαυμαστά νέα gadgets, που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, βασίζονται στον ηλεκτρισμό και θα περίμενε κανείς σ' αυτή την "κοινωνία των πλουσίων" να ανθούν τα ηλιακά συστήματα, πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είναι μια εξαιρετικά ηλιόλουστη έρημος.


Ωστόσο η Νεβάδα παίρνει από άλλες Πολιτείες το 90% της ενέργειας που χρειάζεται. Το 2014 το 63% του ηλεκτρισμού της το πήρε από φυσικό αέριο, υπάρχει κάποια ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο, που μεταφέρεται κυρίως απ' το Γουαϊόμινγκ και τη Γιούτα κι αυτό που φαίνεται σαν "Other Renewables" στο πιο πάνω διάγραμμα είναι κυρίως γεωθερμία (πάνω απ' τα 2/3 της παραγωγής των ΑΠΕ) και κάποια ηλιακά, μάλιστα κάποια ήταν κι αρκετά παλιά και ήδη παροπλίστηκαν, καθώς λόγω κόστους δεν μπορούσαν να σταθούν στην αγορά. Τα αιολικά; Πρακτικά ασήμαντα στη Νεβάδα.

Όπως και στη διπλανή Καλιφόρνια έτσι και στη Νεβάδα είχαν ξεκινήσει εγκαταστάσεις Φ/Β στις στέγες, βασισμένες στη ...
λογική του Net Metering, σύμφωνα με την οποία οι ηλιακοί παραγωγοί ιδιοκαταναλώνουν ένα μέρος της ενέργειας που παράγουν, στέλνουν την επιπλέον ενέργεια στο δίκτυο και αμείβονται με κάποια τιμή για την ενέργεια αυτή: η τιμή με την οποία αμείβονται είναι διαφορετική ανάλογα με το κίνητρο που δίνει κάθε Πολιτεία ή κράτος για την εγκατάσταση Φ/Β στις στέγες.


Στη Νεβάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μετά από σύσταση της NV Energy, της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού της περιοχής, η Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας επανακαθόρισε μειωμένες τιμές πληρωμής για την παραγωγή με Net Metering για την προσεχή τετραετία και αυξημένα τέλη χρήσης δικτύου, λέγοντας το πολύ απλό, πως οι υπόλοιποι καταναλωτές, που δεν έχουν Φ/Β στη στέγη, επιδοτούν τους Φ/Βικούς πληρώνοντας επιπλέον για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρισμού. Οι αλλαγές στις χρεώσεις θα ισχύσουν σε φάσεις, ξεκινώντας από 1.1.2016. Στο δελτίο τύπου, που βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα κι εξέδωσε στις 21/12/2015, η Επιτροπή προσδιορίζει την ετήσια έμμεση επιδότηση προς τους Net Metering καταναλωτές, από μετατόπιση σταθερού κόστους δικτύου προς επιβάρυνση των μη-Net Metering καταναλωτών, σε 623 δολάρια/καταναλωτή για κάθε οικιακό Net Metering καταναλωτή στη νότια Νεβάδα και σε 471 δολάρια/καταναλωτή στη βόρεια Νεβάδα. Κι όπως βλέπετε πάνω δεξιά στην εικόνα, ένας Πολ Τόμσεν είναι επικεφαλής της Επιτροπής, συνωνυμία βέβαια μ' ένα όνομα αρκετά οικείο σ' εμάς τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η συνέπεια της μείωσης των επιδοτήσεων ήταν η ανακοίνωση άμεσης αποχώρησης απ' την αγορά Φ/Β της Νεβάδα δυο μεγάλων "παικτών" της αγοράς. Πρώτη ανακοίνωσε την αποχώρηση η SolarCity Corp., εταιρεία με μερίδιο αγοράς 34% στα Φ/Β στέγης στο σύνολο των ΗΠΑ, εταιρεία που προεδρεύεται απ' τον Elon Musk, επικεφαλής της Tesla των ακριβών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου, καθώς και της SpaceX, των επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών πυραύλων. Αλλά γιατί άραγε, αντί ν' αποχωρήσει απ' τη Νεβάδα, η SolarCity δεν προτείνει στους Net Metering καταναλωτές να τους εγκαταστήσει και μπαταρίες της Tesla, για να τους πουλήσει το πλήρες πακέτο, Φ/Β+μπαταρίες; Μήπως επειδή ακριβαίνει πολύ ο λογαριασμός χωρίς πρακτικά να γίνεται ποτέ απόσβεση κι επιπλέον χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς η αποδιδόμενη ισχύς των σημερινών μπαταριών είναι ανεπαρκής ακόμα και για οικιακή χρήση; Μια μέρα μετά τη SolarCity ανακοίνωσε την αποχώρηση απ' τη Νεβάδα και η εταιρεία Sunrun. Έχει επίσης απειλήσει με αποχώρηση απ' την αγορά της Νεβάδα η εταιρεία Vivint Solar, 2η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ μετά τη SolarCity σ' εγκαταστάσεις Φ/Β στέγης.

Οι αποχωρήσεις των εταιρειών απ' τη Νεβάδα δείχνουν για άλλη μια φορά πως τα Φ/Β είναι ακόμα ακριβά, μπαίνουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις. Αν αρθούν οι επιδοτήσεις, τα Φ/Β δεν μπορούν να σταθούν -ακόμα- αυτόνομα στην αγορά, για τον πολύ απλό λόγο πως παράγουν μόνο σε συγκεκριμένες ώρες κι εποχές, χωρίς να μπορούν να παρακολουθούν την καμπύλη ζήτησης φορτίου του ηλεκτρικού συστήματος. Κι αυτό είναι σαφές μήνυμα προς όσους στο Σύριζα ονειρεύονται "Ενεργειακές Δημοκρατίες" αποκεντρωμένης παραγωγής, χωρίς να έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα οικονομικά της ενέργειας, τι σημαίνει "ποιότητα ηλεκτροδότησης", τι "ασφάλεια εφοδιασμού" και τι "οικονομίες κλίμακας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου