Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αναντικατάστατος ο ρόλος των συμβατικών εργοστασίων στη Γερμανία (και οι ΑΠΕ καλές για τους γείτονες).


Αφήνοντας πίσω το 2015 μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στον απολογισμό της Γερμανικής ενεργειακής μετάβασης σε σύστημα βασισμένο σε αιολικά και ηλιακά (Energiewende), όπως τα δίνει σε πρόσφατη ανακοίνωση το Ινστιτούτο Fraunhofer και σε γραφικά το Agorameter του Agora-Energiewende και το energy-charts.de.

Ξεκινούμε με το γράφημα της αρχής, που καλύπτει την ηλεκτροπαραγωγή για διάστημα ενός έτους στην περίοδο 25/10/2014 έως 25/10/2015, καθώς μέχρι εκεί δίνει στοιχεία το Agorameter του Agora-Energiewende για τις ΑΠΕ. Ως "Conventional power plants" χαρακτηρίζονται τα θερμικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ρίχνουν πολύ βαριά τη σκιά τους, δεσπόζουν στο γράφημα και δείχνουν το πόσο αναντικατάστατος είναι ο ρόλος τους.

Τα πυρηνικά είχαν μείωση παραγωγής καθώς έκλεισε στις 27/6/2015 το εργοστάσιο Grafenrheinfeld στη Βαυαρία. Τα λιγνιτικά πήγαν περίπου όπως το 2014, αλλά το Fraunhofer γκρινιάζει πως δεν είναι αρκετά ευέλικτα για να παρακολουθούν τις αυξομειώσεις των αιολικών και κάποιες στιγμές πολύ ισχυρών ανέμων έπρεπε να περιορίσουν την παραγωγή τους. Δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες, αλλά τα μοντέρνα λιγνιτικά, τεχνολογίας ...
ΒοΑ, ΒοΑ2 & ΒοΑ3, που κατασκευάστηκαν με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να προσαρμόζονται στις ΑΠΕ, βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ τα αιολικά βρίσκονται κυρίως στη ΒΑ Γερμανία.

Αναντικατάστατος λοιπόν ο ρόλος των συμβατικών εργοστασίων κι αυτό συμβαίνει παρά την τεράστια προσθήκη αιολικής και Φ/Β ισχύος κατά τα τελευταία χρόνια: το 2002 η συνολική ισχύς ήταν 114,42GW, το 2015 έχει φθάσει στα 182,86GW, απ' τα οποία τα 39,55GW είναι ηλιακά, τα 38,57GW χερσαία αιολικά και τα 2,79GW υπεράκτια αιολικά, συνολικά 80,91GW. Αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα GW αντιστοιχούν βεβαίως σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που ουδόλως ενοχλεί τη Γερμανία, καθώς έχει μετατρέψει την ενέργεια σε ακόμα ένα εξαγώγιμο προϊόν για τους γείτονες και "εταίρους" (ή μήπως "εταίρες";) της.  

Η διευρυνόμενη εισαγωγή των ΑΠΕ βέβαια ρίχνει συνεχώς την τιμή του ρεύματος στη χονδρική και μέχρι και αρνητικές τιμές είδαμε, με αποτέλεσμα απ' το 2013 η αξία των εξαγωγών να μειώνεται παρά την αύξηση στην ποσότητα της ενέργειας, αλλά αυτό δεν φαίνεται προς το παρόν να ενοχλεί τους Γερμανούς, έχουν άλλα προβλήματα να διαχειριστούν.


Όπως βλέπουμε στο γράφημα, από το Agorameter του Agora-Energiewende και για την περίοδο παραγωγής που αντιστοιχεί στο πρώτο γράφημα, αλλά και σύμφωνα με όσα λέει το Fraunhofer, η Γερμανία εξάγει κυρίως σε Ολλανδία, η οποία διοχετεύει μέρος της ενέργειας σε Βέλγιο και Βρετανία. Δεύτερος μεγάλος πελάτης είναι η Αυστρία, η οποία στέλνει μέρος της ενέργειας στην Ελβετία. Στην 3η θέση είναι η Πολωνία, η οποία έστειλε την ενέργεια στην Τσεχία κι από εκεί στη Νότια Γερμανία, μια που τα καλώδια εντός Γερμανίας για τη μεταφορά του αιολικού ρεύματος της Βορειοανατολικής Γερμανίας κόλλησαν στους δύστροπους Βαυαρούς και δεν λένε να προχωρήσουν. Η Γερμανία εισάγει ενέργεια κυρίως απ' τη Γαλλία, αλλά και τη Δανία και τη Σουηδία. Και ενδιαφέρεται να προχωρήσουν τα "Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος" που χρηματοδοτεί η ΕΕ, για να ενισχυθούν οι καλωδιακές διασυνοριακές διασυνδέσεις με τους γείτονες και να εξάγει ανεμπόδιστα το ρεύμα της. Πρόσφατα άλλωστε είδαμε πως "Με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ποιος χρηματοδοτεί τα σχέδια της Γερμανίας; Δυο χρόνια τώρα το λέμε απ' αυτό το ιστολόγιο και φυσικά δεν το λέμε μόνο Έλληνες, το έχει πει ο Ρέντσι, το έχουν πει οι Γάλλοι, ε, φαίνεται πως φέτος το έχει πάρει επιτέλους είδηση μέχρι κι ο Στουρνάρας, που κατάφερε το 2016 να πει πως το οικονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα, είναι τα Γερμανικά πρωτογενή πλεονάσματα, που χτίζονται απ' τα ελλείμματα όλου του Ευρωπαϊκού Νότου. Λέτε το 2016 να είναι η χρονιά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει επιτέλους κάτι για να βάλει χαλινάρι στο Γερμανικό επεκτατισμό; Λίγο δύσκολο το βλέπω, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία ... 


2 σχόλια: