Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Μελέτη ερευνητών Πρίνστον και ΜΙΤ ανατρέπει τα μοντέλα του IPCC του ΟΗΕ, λίγους μήνες πριν τη Σύνοδο στο Παρίσι.

Οι επικεφαλής 7 μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7) συναντήθηκαν στη Γερμανία στις 7-8/6 στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι τον επόμενο Δεκέμβριο κι έδωσαν στη δημοσιότητα μια πολυσέλιδη ανακοίνωση, που ξεκινά με τα λόγια (οι επισημάνσεις με έντονα δικές μου): "We, the leaders of the G7, met in Elmau for our annual Summit on 7 and 8 June 2015. Guided by our shared values and principles, we are determined to work closely together to meet the complex international economic and political challenges of our times. We are committed to the values of freedom and democracy, and their universality, to the rule of law and respect for human rights, and to fostering peace and security. Especially in view of the numerous crises in the world, we as G7 nations stand united in our commitment to uphold freedom, sovereignty and territorial integrity." Αφοσιωμένοι λοιπόν σε αξίες και ιδανικά οι μεγαλύτεροι έμποροι όπλων του πλανήτη, οι ίδιοι που βομβάρδισαν ανηλεώς τη Σερβία και τη Λιβύη στη γειτονιά μας, αυτοί που είναι πίσω από κάθε ένοπλη σύγκρουση απανταχού της γης εξοπλίζοντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές, με εκατομμύρια νεκρούς, αμέτρητους πρόσφυγες κι ανείπωτες ανθρώπινες τραγωδίες.

Σ' αυτούς λοιπόν τους υποκριτές, ερευνητές του Πρίνστον, του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Σηάτλ επεφύλαξαν ένα "δωράκι", που δημοσιεύτηκε στο Science της 5ης Ιουνίου (τομ. 348, τ. 6239, σελ. 1127-1129) με τίτλο ...
"Rapid nitrous oxide cycling in the suboxic ocean". Η φωτογραφία είναι απ' τη διαδικασία λήψης δειγμάτων από διάφορα βάθη του Ειρηνικού στις υποξικές (suboxic) ζώνες ανοιχτά των ακτών του Μεξικό, προκειμένου να μετρηθεί ο κύκλος ζωής του οξειδίου του αζώτου (N2O - "αέριο του γέλιου"), ενός "αερίου του θερμοκηπίου" περίπου 300 φορές πιο "βλαπτικού" απ' το CO2 για το στρώμα όζοντος που προστατεύει τη γη.

Το Ν2Ο σχηματίζεται και καταστρέφεται στο όριο ανάμεσα στα πλούσια σε οξυγόνο νερά κοντά στην επιφάνεια των ωκεανών και στα πολύ φτωχά σε οξυγόνο (ανοξικά - anoxic) νερά που βρίσκονται πιο βαθιά. Το άζωτο μπαίνει στο νερό από διάφορες πηγές, πχ ως αμμωνία απ' την απόπλυση των γεωργικών λιπασμάτων. Στη συνέχεια το άζωτο δεσμεύεται από βακτήρια και θαλάσσια μικρόβια, τα οποία απελευθερώνουν το N2O ως υποπροϊόν.

Τα βακτηρίδια απονιτροποίησης παράγουν και καταναλώνουν Ν2Ο και θεωρούνταν ότι αυτές οι δύο διαδικασίες είναι αρκετά εξισορροπημένες. Ωστόσο με την έρευνα βρέθηκε πως αυτό δεν ισχύει στην υποξική ζώνη, με αποτέλεσμα να απομένει N2O, το οποίο διαρρέει προς την επιφάνεια. Και δεν χρειάζεται να μπούμε σε "βαριές" επιστημονικές λεπτομέρειες, τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα: οι ποσότητες N2O που απελευθερώνονται και εκλύονται κάθε χρόνο απ' τους ωκεανούς είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες απ' τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι εκπομπές N2O είναι δραματικά υποεκτιμημένες, τουλάχιστον δέκα φορές.

Οι μετρήσεις έδειξαν πως η παραγωγή N2O μόνο σε τρεις υποξικές περιοχές, στο Μεξικό, την Αραβική Θάλασσα και τον ανατολικό τροπικό Νότιο Ειρηνικό, θα  μπορούσε να είναι ισοδύναμη με τη συνολική θαλάσσια παραγωγή Ν2Ο που έχει ληφθεί υπόψη στα κλιματικά μοντέλα, περιλαμβανομένων των μοντέλων του IPCC του ΟΗΕ. Και καθώς αυξάνεται η αγροτική παραγωγή και η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, όλο και περισσότερο άζωτο θα καταλήγει στους ωκεανούς και θα επιστρέφει στην ατμόσφαιρα ως Ν2Ο, 300 φορές πιο ισχυρό "αέριο του θερμοκηπίου" σε σχέση με το CO2. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 


"The science is settled" λένε οι "κλιματολάγνοι", αλλά η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science δείχνει πως το μόνο που είναι σταθερό είναι η προπαγάνδα όσων έχουν κάνει επάγγελμα το κυνήγι του CO2, του αερίου που τρέφει τα φυτά και πρασινίζει τον πλανήτη, χωρίς το οποίο δεν θα υπήρχε ζωή στη γη. Κάτι σαν το κυνήγι μαγισσών το Μεσαίωνα. Κατά τα λοιπά οι ηγέτες του G7 είναι αφοσιωμένοι σε αξίες και ιδανικά. Ε, κάπως έτσι η λαϊκή σοφία καταλήγει σε παροιμίες όπως "Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι".

"The science is settled" ή, αλλιώς, "πίστευε και μη ερεύνα" και πλήρωνε αγόγγυστα το φόρο κοροϊδίας που έχουν επιβάλλει στον αέρα που αναπνέουμε. Και για να διασκεδάσετε λίγο ακόμα, να μια πρόταση λίγο πριν κλείσει το ανακοινωθέν των G7: "We reconfirm our strong commitment to the people of the Middle East and Northern Africa". Ιδίως στους λαούς της Λιβύης και της Συρίας υποθέτω...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου