Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Κουίζ: ποιός Πρωθυπουργός είπε "τα αιολικά είναι απαίσια οπτικά", "κάνουν πολύ θόρυβο" και θέλει "λιγότερες ΑΠΕ";

Προχθές ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου και στο Σύνταγμα η ΕΛΕΤΑΕΝ έστησε ένα "πανηγυράκι", αλλά φέτος οι πόρτες του ΥΠΑΠΕΝ έμειναν ερμητικά κλειστές για το αιολικό λόμπυ, που γκρινιάζει πως ούτε απάντηση για ραντεβού δεν μπορεί να πάρει από ένα Υπουργείο, που πλέον δεν λέγεται "Κλιματικής Αλλαγής". Οι "ένδοξες" μέρες της Μπιρμπίλη και του Μανιάτη πέρασαν και, ελπίζουμε, ανεπιστρεπτί, αρκετή ζημιά έκαναν στη χώρα. Στα μεθεόρτια λοιπόν των "πανηγυριών" αφιερώνουμε τη σημερινή ανάρτηση "εγκαρδίως" στην Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου.

Το σημερινό κουίζ κανονικά είναι ένα εύκολο και αρκετοί από σας που παρακολουθείτε το ιστολόγιο πιθανά το έχετε ήδη μαντέψει. Μπορεί να μοιάζει σαν "Get Rid of the Green Crap!", αλλά όχι, δεν είναι ο Κάμερον, παρόλο που κι αυτός έχει υποσχεθεί να διακόψει την περαιτέρω ανάπτυξη χερσαίων αιολικών. Μιλούμε για έναν Πρωθυπουργό που ήταν σημαίνον μέλος της κυβέρνησης της χώρας του το 2001, όταν καθόρισε για πρώτη φορά στόχο ανάπτυξης των ΑΠΕ (στόχος που από επόμενη, "κλιματολάγνα" κυβέρνηση άλλου κόμματος επαυξήθηκε στις 41.000GWh για το 2020), αλλά έχει αντιληφθεί τα προβλήματα που προκαλούν τα αιολικά και πλέον προωθεί μείωση του στόχου στις 33.000GWh. Η μείωση έχει ήδη περάσει απ' την Κάτω Βουλή και πλέον βρίσκεται στη Γερουσία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο στις 11/6 για τη διαδικασία στη Γερουσία ο εν λόγω Πρωθυπουργός είπε πως η μείωση του στόχου για τις ΑΠΕ έγινε για να εμποδίσει ...
την επέκταση των αιολικών πάρκων στη χώρα και τόνισε χαρακτηριστικά: 
"I would frankly have liked to reduce the number a lot more but we got the best deal we could out of the Senate - Ειλικρινά θα μου άρεσε να μειώσουμε τον αριθμό τους πολύ περισσότερο, αλλά πήραμε απ' τη Γερουσία την καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε".
"And if we hadn't had a deal, Alan, we would have been stuck with even more of these things. - Κι αν δεν είχαμε τη συμφωνία, θα είχαμε μείνει κολημμένοι μ' ακόμα περισσότερα απ' αυτά τα πράγματα".
"What we did recently in the Senate was reduce, Alan, reduce, capital R-E-D-U-C-E, we reduced the number of these things that we're going to get in the future - Αυτό που κάναμε πρόσφατα στη Γερουσία ήταν να μειώσουμε, με κεφαλαία Μ-Ε-Ι-Ω-Σ-Ο-Υ-Μ-Ε, μειώσαμε τον αριθμό απ' αυτά τα πράγματα, που πρόκειται να βάλουμε στο μέλλον"
"Knowing what we know now I don't think we would have gone down this path in this way, but at the time we thought it was the right way forward - Γνωρίζοντας αυτά που ξέρουμε τώρα δεν νομίζω πως θα ακολουθούσαμε αυτό το δρόμο μ' αυτό τον τρόπο, αλλά τότε νομίζαμε πως ήταν ο σωστός δρόμος για να προχωρήσουμε".
Και συνέχισε ακάθεκτος "When I've been up close to these things, not only are they visually awful, but they make a lot of noise"- Όταν βρίσκομαι κοντά σ' αυτά τα πράγματα [ούτε το όνομά τους δεν θέλει να προφέρει και τ' αναφέρει επανειλημμένα ως "πράγματα"], όχι μόνο είναι οπτικά απαίσια, αλλά κάνουν και πολύ θόρυβο". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν που τα είπε αυτά είναι ο Τόνι Άμποτ της Αυστραλίας, μιλώντας στο δημοσιογράφο του Σύδνεϋ Άλαν Τζόουνς. Κι όταν ο Τζόουνς τον ρώτησε αν οι ανεμογεννήτριες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά σ' αυτές, ο Άμποτ απάντησε "Well Alan look, I do take your point about the potential health impact of these things - Συμμερίζομαι την άποψή σας για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία απ’ αυτά τα πράγματα". Η σχέση μεταξύ των ανεμογεννητριών και των προβλημάτων υγείας εξετάστηκε πρόσφατα από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας & Ιατρικής Έρευνας, το οποίο δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είπε όμως πως απαιτείται περισσότερη έρευνα. Και μια άλλη, ανεξάρτητη έρευνα διεξάγεται παράλληλα από αρκετούς Γερουσιαστές. Ίσως πρέπει να ρωτήσουν κατά Δανία μεριά.

Το abc.net.au έχει μάλιστα και το ανάλογο ηχητικό απόσπασμα, οπότε, αν θέλετε, μπορείτε να ακούσετε ξανά και ξανά τον Άμποτ να εκφράζει τη "λατρεία" του για τα αιολικά.

Ο Άμποτ είναι βέβαια ο Πρωθυπουργός που πέταξε στα σκουπίδια το φόρο άνθρακα, που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, αυτή που είχε αυξήσει και το στόχο για τις ΑΠΕ. Και είναι ο ίδιος που είχε βροντοφωνάξει πως "το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα". Τι είπαμε θα ψηφίσει η Αυστραλία το Δεκέμβριο στο Παρίσι, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα; Ό,τι θέλουν η Μέρκελ κι ο Ομπάμα; Το άλλο, με τον Τοτό, το ξέρετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου