Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Χρειαζόμαστε πλέον Γερμανούς συμβούλους στο Υπουργείο Ενέργειας;

Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, ημέρα ενός ξενόφερτου "Αγίου των ερωτευμένων" που κινεί μια χαρά την αγορά, ας κάνουμε μια αναφορά στον όχι και τόσο κρυφό έρωτα της προηγούμενης κυβέρνησης με τους Γερμανούς. 

Στις 27 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα workshop, μια συνάντηση εργασίας δηλαδή, με αντικείμενο τα μελλοντικά σχήματα υποστήριξης των ...
ΑΠΕ σε ΕΕ και Ελλάδα. Είδαμε την είδηση σε δελτίο τύπου του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, που μας έστειλε τακτικός αναγνώστης του ιστολόγιου και τον ευχαριστούμε.

Εκείνο που έκανε εντύπωση είναι η παράγραφος : "Την εκδήλωση διοργάνωσε η εταιρεία GIZ (Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) που εκτελεί χρέη τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ ως προς την αναμόρφωση των μηχανισμών υποστήριξης των ΑΠΕ. Στο workshop συμμετείχαν το ΥΠΕΚΑ, η Γεν. Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, η Task Force, το Ecofys, η ΡΑΕ, ο ΛΑΓΗΕ καθώς και σημαντικοί παράγοντες του κλάδου ενέργειας των χωρών της Γερμανίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Κύπρου και Μ. Βρετανίας."

Ποια είναι η GIZ; Μας το αποκαλύπτει η ίδια: "As a federal enterprise, we support the German Government in achieving its objectives in the field of international cooperation for sustainable development." Τα σχόλια περιττεύουν.

Κι από δίπλα είναι και το Ecofys,  η "αγαπημένη" εταιρεία της Κομισιόν και του WWF στο λόμπυ για 100% ΑΠΕ, στο λόμπυ για να απορροφά όλη η Ευρώπη την τυχαία αιολική ενέργεια της Βόρειας Γερμανίας.

Έχουμε πει πώς με την ενέργεια δένεται όλη η Ευρώπη στο άρμα των Γερμανών, προκειμένου να συνεχίζεται και να διαιωνίζεται η οικονομική τους επικυριαρχία στην ΕΕ. Τώρα πληροφορούμαστε επιπλέον πως δανειζόμαστε μέχρι σήμερα, λεφτά που δεν έχουμε να ξεπληρώσουμε, για να πληρώνουμε άλλο ένα Γερμανό σύμβουλο, προκειμένου να μας δέσει ακόμα καλύτερα στα συμφέροντα και τις επιθυμίες των Γερμανών και "να βοηθά τη Γερμανική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της στη βιώσιμη ανάπτυξη".

Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει μια εθνική ενεργειακή πολιτική, βασισμένη στα μοναδικά στην ΕΕ εθνικά μας χαρακτηριστικά (απομακρυσμένη θέση, πολλά νησιά, ενδοχώρα με ορεινά χωριά, πιο σημαντικός εγχώριος ενεργειακός πόρος ο λιγνίτης). Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπερ-πρόθυμη να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των δανειστών, ήταν έτοιμη να ισοπεδώσει όλες τις βουνοκορφές για να φυτέψει παντού ανεμογεννήτριες, αδιαφορώντας ακόμα και για ανεπαρκή ανεμολογικά δεδομένα, προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένη πελατεία οι Γερμανοί και Δανοί κατασκευαστές ανεμογεννητριών και καλωδίων.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Το ζητούμενο πλέον είναι να ξεκαθαρίσουμε πώς θα έχει η χώρα ρεύμα μετά το 2020, για να δοθούν τα κατάλληλα σήματα επενδύσεων. Η περίφημη Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού, που είχε συγκροτήσει το ΥΠΕΚΑ δεν κατάφερε να μας κάνει σοφότερους και να εμφανίσει ένα πόρισμα, παρόλο που πέρασε ένας χρόνος και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ετοιμάσει πόρισμα σε 3 μήνες. Μήπως δεν τα έβρισκαν με τους Γερμανούς συμβούλους; Μήπως επειδή όλοι πλέον είχαν καταλάβει πως εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός βασισμένος σε αιολικά και Φ/Β είναι σχεδιασμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα και τις επιδιώξεις των Γερμανών, αλλά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας;

Θέλουμε μια πολιτική που να δίνει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα, να διασφαλίζει φθηνή ενέργεια για τη βιομηχανία, τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά, να δίνει δουλειές στους Έλληνες, να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σεβασμό στο ανθρωπογενές και το υπέροχο φυσικό μας περιβάλλον. Ζητούμε πολλά; Και χρειαζόμαστε Γερμανούς συμβούλους στο ΥΠΑΠΕΝ για να το πετύχουμε;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου