Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

2 Οκτ 2014: μια ημερομηνία-σταθμός για τα ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως και το λιγνίτη μας!


Ένα ιστορικό βήμα προς μια οικονομία "χαμηλού άνθρακα" με συνέχιση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, κι όχι με ανεμόμυλους και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, έγινε χθες στον Καναδά, που στο διάστημα 30/9-2/10 φιλοξένησε ένα πολύ σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο "The future is here - Το μέλλον είναι εδώ". Στα πλαίσια του συνεδρίου και με μια πανηγυρική τελετή εγκαινίων μπήκε επίσημα σε λειτουργία το πρώτο βιομηχανικής κλίμακας εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο με χρήση της τεχνολογίας ...
Carbon Capture & Storage (CCS- κατακράτηση και αποθήκευση του CO2).

Πρόκειται μάλιστα για ανακατασκευή ήδη υφιστάμενης ανθρακικής μονάδας, ηλικίας 46 ετών, κι όχι για εξαρχής κατασκευή νέου εργοστασίου. Μιλάμε για τη Μονάδα 3, ισχύος 110MW, του εργοστασίου Boundary Dam της εταιρείας SaskPower, στο Estevan της πολιτείας Saskatchewan του Καναδά, περίπου 16χλμ απ' τα σύνορα Καναδά/ΗΠΑ (Βόρεια Ντακότα). Αναμένεται να συγκρατεί έως 90% των εκπομπών CO2 και έως 100% του SO2. Η ανακατασκευή της μονάδας κόστισε 300 εκατ. δολάρια και η εγκατάσταση κατακράτησης CO2 είχε προϋπολογισμό 970 εκατ. δολάρια, ενώ 220 εκατ. δολάρια ήταν η συμμετοχή της Καναδικής κυβέρνησης.  Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός πάντως του έργου ήταν 1,4 δισ. δολάρια, ένδειξη ότι η τεχνολογία ακόμα παραμένει ακριβή. Η SaskPower παραδέχθηκε ότι το εργοστάσιο είναι υπερδιαστασιολογημένο, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα πετύχει το στόχο της κατακράτησης του 90% του CO2. Η αξιοποίηση της εμπειρίας από το πρώτο εργοστάσιο θα επιτρέψει την καλύτερη διαστασιολόγηση του εξοπλισμού για επόμενες εφαρμογές της τεχνολογίας και επέκταση σε παρόμοιες εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο με πολύ πιο χαμηλό κόστος.


Οι δοκιμές παραλαβής (commisioning) του νέου συστήματος και η κατακράτηση του CO2 ξεκίνησαν στις 12:46 τοπική ώρα της 14ης Σεπτεμβρίου και επί μέρες δοκιμάζονταν διάφοροι συνδυασμοί αντιδράσεων για την κατακράτηση τόσο του CO2 όσο και του SO2. Το CO2 θα διατίθεται στην εταιρεία Cenovus Energy, που διαχειρίζεται κοιτάσματα πετρελαίου σε απόσταση 50-60χλμ, για διοχέτευση στο υπέδαφος προς αύξηση της ανάκτησης πετρελαίου. Μέρος του CO2 δεν θα χρησιμοποιείται στην εκμετάλλευση πετρελαίου και θα αποθηκεύεται σε ένα κοντινό αλατούχο ψαμμιτικό ταμιευτήρα, σε βάθος 3,4χλμ. To SO2 θα μετατρέπεται σε θειικό οξύ και θα διατίθεται στη χημική βιομηχανία και η ιπτάμενη τέφρα θα διατίθεται στην παραγωγή τσιμέντου και προϊόντων τσιμέντου. Στις 7 Οκτωβρίου το εργοστάσιο θα κλείσει για λίγες μέρες για απομάκρυνση κάποιων μεταλλικών κατασκευών (σκαλωσιές) που παρέμειναν απ' τη φάση της κατασκευής κι όταν ξαναρχίσει θα είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία. Το commisioning θα συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες ακόμα, καθόσον πρόκειται για την πρώτη παρόμοια εγκατάσταση παγκοσμίως.

Τη μελέτη/σχεδίαση, τις προμήθειες εξοπλισμού και την επίβλεψη της κατασκευής έκανε η εταιρεία SNC Lavalin. Τον εξοπλισμό κατακράτησης του CO2 προμήθευσε η Cansolv, θυγατρική της Shell Global Solutions. Τον πρώτο παγκοσμίως στρόβιλο για Μονάδα με σύστημα CCS έδωσε η Hitachi. Στην κορύφωση της κατασκευής 1500 άτομα εργάζονταν ταυτόχρονα στο εργοτάξιο. Το έχουμε πει επανειλημμένα: το κάρβουνο δίνει δουλειές, όσο κι αν κάποιοι πολιτικοί σε χρεοκοπημένες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) χαιρέτησε την ιστορική έναρξη του πρώτου μεγάλου εργοστασίου με τεχνολογία CCS, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό σταθμό στο δρόμο για μια οικονομία "χαμηλού άνθρακα" και ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων για δεκαετίες, μειώνοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά τις εκπομπές CO2.

Το κάρβουνο, στις διάφορες μορφές του, δίνει γύρω στο 40% της ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως και ο ρόλος του στο σημερινό μας πολιτισμό είναι αναντικατάστατος. Στην πολιτεία του Saskatchewan υπάρχει άφθονο και φθηνό κάρβουνο και δίνει περί το 50% της ηλεκτροπαραγωγής, σε τρια εργοστάσια. Ισχυρό αιολικό πεδίο κι εκτεταμένες διασυνδέσεις δικτύων υψηλής τάσης με τις γύρω πολιτείες και τις ΗΠΑ επιτρέπουν αιολική παραγωγή σε ποσοστό 40%, αλλά τους ενδιαφέρει πρώτίστως η αξιοπιστία που δίνει το κάρβουνο και το τονίζουν διαρκώς: χρειαζόμαστε baseload-φορτίο βάσης, όχι τυχαία κι αναξιόπιστη ενέργεια. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Υπάχουν άλλες δυο ίδιας ισχύος Μονάδες μεγάλης ηλικίας στο εργοστάσιο Boundary Dam, οι 4 & 5, που είναι προγραμματισμένες να κλείσουν έως το 2020 λόγω παρόδου του χρόνου ζωής τους και η SaskPower θα έχει στη διάθεσή της δυο χρόνια αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Μονάδας 3, ώστε να αποφασίσει αν θα ανακατασκευάσει με τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες Μονάδες. 

Χωρίς το κάρβουνο ο πλανήτης θα μείνει χωρίς ηλεκτρισμό και το σύστημα CCS είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα την επικρατούσα άποψη της δαιμονοποίησης του αέριου της ζωής, του CO2. Η 2 Οκτωβρίου 2014 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της εξέλιξης της ηλεκτροπαραγωγής και του πολιτισμού μας. Και θυμίζουμε ότι η νέα λιγνιτική μας Μονάδα, η Πτολεμαϊδα 5, που είναι ουσιαστικά ο νέος ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, είναι σχεδιασμένη για να υποδεχθεί το σύστημα CCS, επομένως όσα έγιναν χθες στον Καναδά μας αφορούν κι εμάς άμεσα.

 

6 σχόλια:

  1. Απο το 2000 ξεκινησα στη χωρα το ερευνητικο εργο για την πιθανη εφαρμογη της τεχνολογίας CCS με στοχο να απαλειφθει το εμποδιο των εκπομπων CO2 απο τη χρηση του λιγνιτη. Εκτοτε μεχρι το 2011 (οποτε συνταξιοδοτηθηκα) υλοποιησα 4 ανταγωνιστικα εργα με αυτο το αντικειμενο. βρεθηκαν αρκετα ρεζερβουαρ που μπορουν να δεχθουν CO2 σε μεγαλες ποσοτητες και στις περιοχες δ. λεκανης Θεσσαλονικης, λεκανη Πρινου, μεσελληνική αύλακα. Το μεγαλο προβλημα μου ηταν να πεισω τις διοικησεις του ΙΓΜΕ να αποδεχθουν τετοια εργα. Το 2009 ο τοτε Προεδρος καθ. Χ. Τσουτρελης πειστηκε για τη σκοπιμοτητα των ερευνων και μελετων αυτων και μαλιστα ενεταξε σχετικό εργο στο ΕΣΠΑ. Συγχρονως η γαλλικη εταιρεια AIR LIQUIDE προτεινε συνεργασία με ΙΓΜΕ και ΔΕΗ για υποβολη προτασης εργου στην Ε.Ε. για εγκατασταση πιλοτικης μοναδας στον ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ (νομιζω). Ο Προεδρος ΔΕΗ κ. Αθανασοπουλος συμφωνησε αλλα με τις εκλογες του 2009 η κα ΥΠΕΚΑ ακυρωσε οποια σκεψη. Παραλληλα οι συνδικαλιστες του ΙΓΜΕ εβαλαν κατα του εργου ΕΣΠΑ και ο πρασινος Γ.Δ. ΙΓΜΕ το απενταξε.. εκτοτε ειμαστε εκτος δρασης CCS ενω μπορουσαμε να ειμαστε πρωτοποροι. Ας ευχηθούμε το πειραμα του Καναδα να επιτυχει και μετα θα αγορασουμε τεχνολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Looking at the geological past of the earth, life was flourishing when CO2 was thirty times higher and the temperature 6degC above the present level.
    We must remember always that carbon dioxide is not a pollutant but is the gas that support the life, which ceases when this gas below 50% of the present level.

    CCS is a useless and dangerous process (provoking seismicity).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και επιπλέον, το CCS ρίχνει την απόδοση των Μονάδων και κάνει την ηλεκτροπαραγωγή πολύ πιο ακριβή. Αλλά και πάλι θα είναι πιο φθηνή απ' τα πυρηνικά, όπως τα νέα της Βρετανίας.

      Διαγραφή
  3. Τελικά κ. διαχειριστή του site η μέθοδος CCS βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση ή όχι;; Τα δυο διαδοχικά σχόλιά σας φαίνεται ότι αντιφάσκουν. Είναι καλή αλλά είναι ακριβή ; ή είναι επικίνδυνη (και μειώνει και την απόδοση των μηχανών) όπως αναφέρει ο κ. Marios Leonnardos;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεχθούμε ως σωστή την ιστο-υστε-ρία περί κλιματικής αλλαγής, το CCS απλά είναι απαραίτητο για να συνεχίσει ο κόσμος να έχει ηλεκτρισμό. Αν η κλιματική αλλαγή είναι "μούφα", το CCS είναι απλά περιττό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή