Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Στη Γερμανία τα νοικοκυριά πληρώνουν τις ΑΠΕ και οι μεταπωλητές κερδίζουν. Στην Ελλάδα ποιος νομίζετε ότι θα πληρώνει μόνιμα;

Είδαμε προχθές το Μανιάτη να υπόσχεται συνέχιση της εγκατάστασης αιολικών στη χρεοκοπημένη χώρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους πολίτες. Πάμε λοιπόν μέχρι τη Γερμανία να δούμε τι έγινε στις τιμές του ηλεκτρισμού μετά τη φρενήρη εγκατάσταση αιολικών και Φ/Β τα προηγούμενα χρόνια.


Η Destatis είναι η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας κι έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα, που δείχνει την εξέλιξη ...
των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία από το 2000.

Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς, αλλά με διαφορετικό ρυθμό για την κάθε ομάδα καταναλωτών. Από τον Ιανουάριο 2000 μέχρι τον Αύγουστο 2014 οι τιμές για τα νοικοκυριά (πορτοκαλί γραμμή) σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς η αύξηση είναι 92%. Προσέξτε ιδιαίτερα ότι η πορτοκαλί γραμμή είναι η μόνη με σταθερά ανοδική κλίση κι απ' το 2012 μετατοπίστηκε παράλληλα σε υψηλότερο επίπεδο!

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές (σκούρα μπλε γραμμή) είδαν επίσης τα τιμολόγιά τους να αυξάνονται κατά 76%. Ποιοί είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα; Μόνο οι μεταπωλητές ενέργειας (μπλε  γραμμή), που πληρώνουν 4% λιγότερα! Η χαρά των χρηματιστών!

Τον Ιούλιο 2008 σημειώθηκε το υψηλό όλων των εποχών για τους μεταπωλητές (+76% ως προς τον Ιανουάριο 2000), αλλά από τότε τα πράγματα άλλαξαν, καθώς με την οικονομική κρίση μειώθηκε η ζήτηση και η τιμή έπεσε, ιδίως μετά το 2011. Τα νοικοκυριά συνέχισαν και μετά τον Ιούλιο 2008 να πληρώνουν όλο και περισσότερα (+36% απ' τον Ιούλιο 2008 μέχρι τον Αύγουστο 2014), ενώ οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές πληρώνουν τον Αύγουστο 2014 μόλις 5% περισσότερο απ' τον Ιούλιο 2008. Τι συντέλεσε στην αύξηση; Η επιβολή κρατικών βαρών, όπως φόρος ηλεκτρισμού και το τέλος ΑΠΕ (EEG). 

Γιατί πέφτει η τιμή για τους μεταπωλητές; Επειδή υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες τυχαίας ή στοχαστικής ενέργειας απ' τα αιολικά και τα Φ/Β, ενέργεια που χρυσοπληρώνεται με τις επιδοτήσεις, αλλά έχει πολύ χαμηλό μεταβλητό κόστος και πουλιέται φθηνά στη χονδρική αγορά, πιέζοντας μέχρι μηδενισμού τα περιθώρια κέρδους των συμβατικών μονάδων και οδηγώντας πολλές μονάδες φυσικού αερίου στο κλείσιμο, αποσταθεροποιώντας ταυτόχρονα συνολικά το ηλεκτρικό σύστημα, αφού μειώνονται τα περιθώρια διαθέσιμης ισχύος. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και που τον πλήρωσε με τα μεγαλοπρεπέστατα μπλακ άουτ το 2000 και 2001! 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Βέβαια τα "μαθήματα απ' την Καλιφόρνια" δεν τα ξεχνάει εύκολα κανείς, γι' αυτό τώρα το νέο "εφεύρημα" αποτελούν οι διάφοροι "Μηχανισμοί Διασφάλισης Ισχύος". Οι καταναλωτές να' ναι καλά, να πληρώνουν τα πειράματα των πολιτικών και των διαφόρων ολιγοπωλίων. Πειράματα κυριολεκτικά "στου κασίδη το κεφάλι" ... Οι καταναλωτές που στη χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν έχουν να πληρώσουν πια το ρεύμα κι ο Μανιάτης βρήκε πάλι τη λύση, έκανε "κοινωνικό τιμολόγιο" για τους μισούς Έλληνες, που το πληρώνουν οι υπόλοιποι μισοί, αφού "τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει". (Αυτό φυσικά ισχύει και για την υπόσχεση του Συριζα να δίνει σε κάποιες κοινωνικές ομάδες τζάμπα ρεύμα). Και οι απλήρωτοι λογαριασμοί όλο και συσσωρεύονται, έφτασαν πρόσφατα το 1,7 δισ. ευρώ, περισσότερο απ' όσο θα κοστίσει ο νέος λιγνιτικός ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, η μόνη εγγύηση, σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, ότι η χώρα θα έχει ρεύμα το 2020.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου