Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Οι γιατροί καταρρίπτουν άλλο ένα ψέμα για το λιγνίτη


Λένε συχνά ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο 1000 λέξεις. Ο χάρτης που δημοσιεύουμε σήμερα είναι από την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική για το Άσθμα, που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως με μια ματιά μπορείτε αμέσως να δείτε, η κατ' εξοχήν λιγνιτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, η Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζει τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης άσθματος σε όλη την Ελλάδα!

Δεν τα λέει αυτό το ιστολόγιο, τα λένε οι Έλληνες ειδικευμένοι στο θέμα γιατροί:  "Στο χάρτη της γεωγραφικής κατανομής της νόσου, φαίνεται ότι το άσθμα είναι συχνότερο στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, με ...
μικρότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι διαφορές αυτές πιθανώς οφείλονται στις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών, αλλά και τη διαφορετική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος".

Με την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική για το Άσθμα προσδιορίστηκε, για πρώτη φορά με στατιστικά αποδεκτό τρόπο, η συχνότητα εμφάνισης του άσθματος στον Ελληνικό πληθυσμό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένη εταιρία ερευνών για την επιλογή τυχαίου και αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού της Ελλάδας, τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων και τη συγκέντρωση και στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.

Η πραγματοποίηση της έρευνας έγινε με ένα πλήρως δομημένο ερωτηματολόγιο, μέσης διάρκειας 5-10 λεπτών, το οποίο περιλάμβανε κλειστές ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο στηρίχτηκε στις υποδείξεις της Ομάδας Άσθματος και βασίστηκε σε διεθνώς αποδεκτά ερωτηματολόγια αυτού του τύπου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.632 άτομα και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα. Το δείγμα είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ’ τα δείγματα που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τις εκλογές.

Μετά από 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, παρά τα επανειλημμένα επεισόδια υπέρβασης των ορίων σε αιωρούμενα σωματίδια, παρά τη σκόνη απ' την έντονη δραστηριοποίηση τροχοφόρου εξοπλισμού στην περιοχή, η κατ' εξοχήν λιγνιτοπαραγωγός περιοχή της χώρας έχει την πιο χαμηλή συχνότητα άσθματος. Το εύρημα έχει εντυπωσιάσει τους ερευνητές και διατηρούν το θέμα υπό επιστημονική διερεύνηση. Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί καλύτερα πώς τα νησιά του Αιγαίου, με την αυξημένη υγρασία που τα χαρακτηρίζει, έχουν λιγότερους πάσχοντες από τη νόσο.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η διαπίστωση για το άσθμα έρχεται σε συνέχεια της διαπίστωσης και για τους καρκίνους: όπως σας είχαμε ενημερώσει το Μάρτιο, η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο στην Ελλάδα. Μετά από 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, μετά από 45 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, οι περιοχές αυτές δεν εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων καρκίνου. Η επίδραση της έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο 1986,  σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις εκείνων των ημερών στην Ελλάδα, ήταν μάλλον πολύ πιο καθοριστική.

Τα προβλήματα στο αναπνευστικό και η πρόκληση καρκίνου ήταν η μόνιμη κινδυνολογική προπαγάνδα των ψευτοοικολογικών ΜΚΟ ενάντια στο λιγνίτη. Να δούμε τώρα, τι άλλο θα βρουν να πουν; Ή μήπως, παραφράζοντας τον Καβάφη, βρεθούν να μονολογούν "Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς καρκίνους και άσθμα ; Τα ψέματά μας ήσαν μια κάποια λύσις". ΥΓ. Λέγεται Ελεάνα Ζιάκου, κατάγεται απ' τη Δερβιτσάνη Β.Ηπείρου και είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα "Πράσινοι - Αλληλεγγύη - Δημιουργία - Οικολογία". Άλλη μια υποψήφια σωτήρας μας, που ενώ -όπως προκύπτει απ' τις σπουδές της- δεν έχει ιδέα για τι μιλάει, θεώρησε καλό να χτίσει πολιτικό προφίλ γράφοντας ένα άρθρο ενάντια στο λιγνίτη, αναπαράγοντας τα γνωστά αναμασήματα περί "καθαρών τεχνολογιών". Αν λοιπόν την πετύχετε κάπου, ρωτήστε την αν έχει ιδέα τι της γίνεται και με ποιο τρόπο θα έχει η Ελλάδα ρεύμα το 2020. Όχι το 2150, το 2020, αύριο το πρωί δηλαδή. Αρκετά ανεχτήκαμε τις βλακείες που χρεοκόπησαν τη χώρα.

6 σχόλια:

 1. Ευχαριστώ για την αντι - διαφήμιση! Να σας αντιπαραθέσω και εγώ με τη σειρά και άλλες μελέτες....

  http://www.wwf.gr/en/campaigns/ptolemaida5-en

  http://www.env-health.org/IMG/pdf/heal_background_paper_lignite_health_brandenburg_english.pdf

  http://www.greenpeace.org.uk/newsdesk/energy/analysis/call-ets-reform-drive-out-german-lignite

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 1. http://greeklignite.blogspot.gr/2014/04/wwf.html
  2. http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/blog-post_21.html
  3. http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/wwf-2020.html
  4. http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/wwf-greenpeace.html
  5. Με ποιο τρόπο θα έχει η Ελλάδα ρεύμα το 2020;
  6. Έχετε πολλά να διαβάσετε και να μάθετε για τα θέματα της ενέργειας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητέ Κ. Κολοβέ, που ιδρώσατε να προπαγανδίζεται τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου όντας φοιτητής και συνδικαλιστής της ΔΕΗ και σήμερα σας εντοπίζουμε να ΠΟΤΑΜΟδρομείτε, θα σας παρακαλούσα οι τεκμηριώσεις σας περί λιγνίτη να θεμελιώνονται σε διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις και μελέτες όπως αυτές που σας εκθέτω παραπάνω και όχι σε υποκειμενικές γνώμες και απόψεις που δημοσιεύονται στα blog σας και χαίρουν προσωπικής και άκρως ιδιοτελούς θεμελίωσης. Για μιλήστε μας για το ρόλο και τα συμφέροντά σας στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Κοζάνης και δη στη ΔΕΗ και έπειτα λασπολογείτε εις βάρος των πρασίνων και εμού προσωπικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητή κα Ζιάκου,
  μην προσπαθείτε να ρίξετε άδεια για να πιάσετε γεμάτα, δεν τσιμπάμε. Αν θεωρείτε ότι κάτι που γράψαμε αποτελεί λασπολογία, μπορείτε να στείλετε τα επιχειρήματά σας. Αν είναι τεκμηριωμένα, μπορεί και να μας πείσετε. Προσέξτε μόνο να μην κυνηγήσετε κανένα woozle. Το επιστημονικό σας υπόβαθρο είναι σε θεωρητικές επιστήμες, όχι σε τεχνικές, προσέξτε γιατί εκτίθεστε.
  Ακόμα περιμένουμε την απάντηση για το ερώτημα "Πώς θα έχει η Ελλάδα ρεύμα το 2020;"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και τώρα που πήγε στο 30.5% το ποσοστό θανάτων από καρκίνο στην Πτολεμαΐδα θα σβήσετε το άρθρο του κώλου που γράψατε κύριε ψεκασμένε; https://m.lifo.gr/now/greece/153575

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς η ικανότητα ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου δεν είναι από τα δυνατά σας σημεία. Ο συγκεκριμένος αντιπεριφερειάρχης είπε μια ανοησία και του την έδωσαν να τη φάει:
   http://e-ptolemeos.gr/ta-mazevi-o-antiperiferiarchis-igias-gia-ti-thnisimotita-apo-karkino-vazi-sto-kadro-olokliri-ti-dit-makedonia-ke-proanangelli-epidimiologiki-meleti/
   και
   https://vetonews.gr/editorial/item/47596-logo-anefthynotitas-i-entyposiothirias

   Υπάρχει πολύ περισσότερος καρκίνος στη Νορβηγία, αλλά εκεί δεν υπάρχει λιγνίτης. Η Πτολεμαϊδα έχει λιγνίτη, αλλά έχει καρκίνο λιγότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αν ποτέ σοβαρευτείτε, απ' τις τρέλες που κάνετε στις Σεϋχέλλες, διαβάστε κι αυτό: http://greeklignite.blogspot.gr/2016/06/blog-post_18.html

   Διαγραφή