Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Οι Ευρωπαίοι διορθώνουν το λάθος με τις ΑΠΕ, ο λογαριασμός όμως έμεινε, για να πληρώνουν οι πολίτες ...http://www.dailymail.co.uk/news/article-1361316/250bn-wind-power-industry-greatest-scam-age.html
Την προηγούμενη εβδομάδα σας είπαμε ότι στη Γερμανία ο Γκάμπριελ άρχισε να αποκαλύπτει τις άβολες αλήθειες του EEG 2.0 και στη Βρετανία οι Συντηρητικοί βάζουν τέλος στις επιδοτήσεις των αιολικών. Είχαμε κάποια ενδιαφέροντα σχόλια σ' αυτές τις αναρτήσεις από ένα αναγνώστη, που θεωρήσαμε σκόπιμο να κοινοποιήσουμε σήμερα.
Τα σχόλια υπάρχουν για να ανταλλάσουμε απόψεις και πληροφορίες, ώστε να γινόμαστε όλοι σοφότεροι. Νομίζουμε λοιπόν πως αξίζει να προσέξουμε αυτά τα σχόλια περισσότερο, χωρίς αναγκαστικά να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, αρκεί να προβληματιστούμε. Για την ανάρτηση σχετικά με όσα είπε ο Γκάμπριελ:
Καίσαρας είπε
Η γνωστή γερμανική ηθική της διαχείρισης του λάθους. Του λάθους που κατά “σύμπτωση” συμφέρει πάντα τους ίδιους. Με την τεχνική της αυτοκαταγγελίας πάνε να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών. Πριν τους καταγγείλει κάποιο από τα θύματά τους αναλαμβάνουν οι ίδιοι ως “ηθικοί” να βρούνε την αλήθεια. Τα χρήματα όμως που κόστισε το λάθος τους τα έχουν ήδη καρπωθεί. Με τους Γερμανούς έχει απόλυτο νόημα αυτό που λέει ο λαός. “Από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο”. Στο ίδιο έργο θεατές. Όπως και στο θέμα των αποζημιώσεων του πολέμου. Αναγνωρίζουν τις ηθικές ευθύνες και άρα ζητάνε “συγνώμη” για τα εγκλήματά τους και αν ζητήσεις αποζημίωση σε βρίζουν. Τώρα κάνουν το ίδιο και για το άλλο μεγάλο έγκλημά τους που είναι η καταστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ένα από τα “εργαλεία” που χρησιμοποίησαν για να ρημάξουν τους λαούς ήταν και η “πράσινη” ενέργεια. Τους ρήμαξαν στους φόρους, στις εισφορές και τους έβαλαν να επενδύσουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη αυτού του τύπου της ενέργειας. Δισεκατομμύρια εισέπραξαν τα γερμανικά εργοστάσια από τους “τσίγκους” που σκέπασαν την γη του Νότου. Τεράστια ποσά αποταμιεύσεων βγήκαν από τις τράπεζες του Νότου για να γίνουν “επενδύσεις” και βέβαια μεροκάματα των “ασυναγώνιστων” Γερμανών. Όλα αυτά ήταν ψέματα; Βασίστηκαν σε ψέματα προκειμένου να “δουλέψουν” τους λαούς για να εργάζονται οι Γερμανοί; Τι να την κάνουμε την απλή αναγνώριση του “λάθους” όταν αυτό για τους Γερμανούς πρόσφερε κέρδη δισεκατομμυρίων και για όλους τους υπόλοιπους την αντίστοιχη ζημιά;

Θα γίνει έρευνα αν ήταν λάθος ή προμελετημένο έγκλημα για να λεηλατήσουν τους φτωχούς λαούς του νότου; Ήξερε τι έλεγε ο Σόιμπλε όταν μας “δούλευε” εμφανίζοντας την Ελλάδα ως μελλοντικό μεγαλοπαραγωγό ενέργειας; Ήξερε το κτήνος τις σημερινές “διαπιστώσεις” όταν έβαζε την ελληνική κοινωνία να “επενδύσει” σε γερμανικά “πάνελ” και το ελληνικό κράτος να δίνει δισεκατομμύρια σε προγράμματα τύπου “ήλιος”; Εδώ μιλάμε για εγκλήματα. Εγκλήματα κατά των λαών. Γερμανοί πολιτικοί σε συνεννόηση με εργοστάσια της Γερμανίας “παρήγγειλαν” νόμους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιστημονικά “πορίσματα” από τα πανεπιστήμια της Γερμανίας και “δούλευαν” τους λαούς. Πόσα χρήματα κόστισε στην Ελλάδα αυτήν η νέα γερμανική απάτη; Δικαιούται η Ελλάδα αποζημίωση για αυτό το γερμανικής εμπνεύσεως έγκλημα των Βρυξελών; Μέχρι πότε θα μας δουλεύουν οι Γερμανοί με την τεχνική της αυτοκαταγγελίας; Οι “πρώτοι” που καταγγέλλουν το Ολοκαύτωμα είναι πάλι οι πρώτοι που καταγγέλλουν την “πράσινη” ενέργεια. Για τα δισεκατομμύρια που εισέπραξαν από τους φουκαράδες ούτε κουβέντα.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Και για την ανάρτηση σχετικά με όσα εξήγγειλαν οι Συντηρητικοί στη Βρετανία:
 Όταν μια πολιτική αποδεικνύεται λανθασμένη -εφόσον αλλάζει- και η οποία έχει κοστίσει στον λαό δισεκατομμύρια ευρώ δεν υπάρχουν ευθύνες; Ευθύνες όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές. Όταν εξαιτίας μια τέτοιας “εσφαλμένης” πολιτικής επιβάλλονται αναγκαστικοί φόροι στους λαούς και άρα αλλάζουν “χέρια” τόσα πολλά χρήματα αυτό σημαίνει κάτι. Σημαίνει πολύ περισσότερα από απλές πολιτικές ευθύνες οι οποίες άπτονται της σφαίρας του υποκειμενικού. Το ότι οι Κυβερνήσεις στην συνέχεια μπορούν να αλλάξουν αυτές τις λανθασμένες -σε βαθμό εγκληματικό- πολιτικές δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να λειτουργεί σαν “κολυμβήθρα” του Σιλωάμ. Δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη “αρπαχτή” νομιμοποιείται λαμβάνοντας την “ταμπέλα” του σφάλματος.

Δεν υπάρχει σφάλμα σε αυτήν την περίπτωση. Σφάλμα κάνει κάποιος φουκαράς από άγνοια ή ενθουσιασμό. Σφάλμα δεν μπορεί να κάνει ένα κρατικό σύστημα που πληρώνει άπειρους ειδικούς να του αναλύουν την κατάσταση πριν αποφασίσει. Είναι προφανές ότι κάποιοι πολιτικοί τα “πήραν” για να εφαρμόσουν τις αναγκαστικές πολιτικές που συνεπάγονταν νέους φόρους στον λαό. Είναι προφανές ότι κάποιοι “επιστήμονες” τα “πήραν” για να προπαγανδίζουν την “πράσινη” ενέργεια. Κάποιοι τα “πήραν” για να διαφημίζουν είτε την αιολική είτε την ηλιακή ενέργεια ανάλογα με την θέση του κάθε κράτους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ξαφνικά δηλαδή σε μια Ευρώπη με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες βρέθηκαν ως δια μαγείας δύο διαφορετικοί τύπου παραγωγής ενέργειας εξίσου “σωστοί” και “εξίσου” αποδοτικοί; Ήλιος για τον Νότο και Αέρας για τον Βορρά; Είναι προφανές ότι αυτά όλα δεν έγιναν κατά σύμπτωση. Κάποιοι πλήρωσαν κάποιους για να παρασύρουν τους λαούς σε σφάλμα. Σφάλμα που για κάποιους είχε την απευθείας “προβολή” του σε κέρδος.

Αν αυτό ξεκίνησε από τις Βρυξέλες δεν πρέπει να δούμε ποιοι ήταν οι αξιωματούχοι που το “έσπρωχναν”; Δεν πρέπει να δούμε αν αυτοί οι αξιωματούχοι είχαν ειδικές σχέσεις με γερμανικά εργοστάσια για παράδειγμα; Δεν πρέπει να δούμε αν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί “φούσκωναν” με τον αέρα ή “ζεσταίνονταν” με τον ήλιο; Σε μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη όλα τα “λάθη” που κατά “σύμπτωση” θίγουν τους λαούς δίνουν πλούτο στους Γερμανούς. Σε μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη όλα τα κόστη από τα “λάθη” τα πληρώνουν οι “κατώτεροι” και τα κέρδη τα εισπράττουν οι “ανώτεροι”. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι; Οι τοκογλύφοι τι συμφέρον είχαν από την “καθαρή” ενέργεια; Έδωσαν μήπως νέα δάνεια για νέα megaεργοστάσια στην Γερμανία; Έδωσαν νέα δάνεια για νέες -ιδιωτικές και κρατικές- επενδύσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης; Αυτά όλα δεν μπορούν να υπολογιστούν; Όταν ολόκληροι λαοί έχουν παγιδευτεί σε παγίδες των τοκογλύφων και των Γερμανών βιομηχάνων δεν νομιμοποιούνται τα κράτη να διεξάγουν έρευνες; Κάποιοι έγιναν δισεκατομμυριούχοι εις βάρος του φουκαρά του Βρετανού ή του Ιταλού και θα αφεθούν να απολαμβάνουν τα κέρδη τους εις υγείαν του κορόιδου;

Τα ίδια δεν έγιναν και εδώ στην Ελλάδα; Έβαλαν τους φουκαράδες να επενδύσουν οικονομίες μιας ζωής σε “τσίγκους” made in Germany. Έβαλαν το κράτος να επενδύσει δισεκατομμύρια σε προγράμματα τύπου “ήλιος”. Οι τράπεζες των τοκογλύφων έδωσαν άπειρα νέα δάνεια που σε άλλη περίπτωση δεν θα υπήρχαν. Φαγώθηκαν ευρωπαϊκά χρήματα που προορίζονταν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για απλά και μόνο για να γίνουν “τσίγκοι” και να δουλέψουν τα εργοστάσια του Σόιμπλε. Έβαλαν έναν κόσμο που μαστίζεται από την φτώχεια να πληρώνει αυξημένους φόρους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Πόσα δισεκατομμύρια έχουν εισπράξει οι πονηροί απ’ αυτές τις “λάθος” πολιτικές; Πολιτικές που σε λίγο καιρό θα μας ανακοινώσουν ότι δεν είναι εφαρμόσιμες. Τα χρήματα; Τα χρήματα ήταν “εφαρμόσιμα” για αυτούς;

Εδώ τελειώνουν τα σχόλια του αναγνώστη και θα αρκεστούμε να σας πούμε ότι μόνο για τα φωτοβολταϊκά, τους "τσίγκους" του αναγνώστη, την περίοδο 2008-2013, στην Ελλάδα "επενδύθηκαν" συνολικά περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι μόνιμες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι απειροελάχιστες. Όπως είναι γνωστό, τα Φ/Β παράγουν μόνο στη διάρκεια της μέρας κι από άνοιξη έως φθινόπωρο, τις υπόλοιπες ώρες και τις υπόλοιπες μέρες είναι ένα σκέτο μηδενικό. Με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ακόμα 2.500MW λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή:
 • να έχουμε αντικαταστήσει πλήρως τον ΑΗΣ Καρδιάς, τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης, με νέες και σύγχρονες μονάδες, που να καλύπτουν πλήρως τη νέα Κοινοτική Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές,
 • να εξασφαλίσουμε φθηνή ενέργεια για την όποια βαριά βιομηχανία έχει απομείνει στη χώρα,
 • να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ρεύμα όλο το χρόνο,
 • να έχουμε δώσει φθηνή θέρμανση με τηλεθέρμανση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά,
 • να δημιουργήσουμε ή να διατηρήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας,
 • να μειώσουμε πολύ τις εκπομπές στο περιβάλλον,
 • να έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης και να μειώσουμε την κατανάλωση του υπερπολύτιμου λιγνίτη μας.

Αλλά αυτά γίνονται μόνο με ΕΘΝΙΚΗ ενεργειακή πολιτική. Οπότε χρειαζόμαστε άλλους πολιτικούς, οι τωρινοί μας έχουν δείξει ποια συμφέροντα προωθούν.

 

12 σχόλια:

 1. Εξαιρετικός ο "Καίσαρας"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και μας λέει ο (αντιμνημονιακός) ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του:

  5. Μια νέα ενεργειακή στρατηγική

  Η κλιματική αλλαγή απειλεί σήμερα την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Αποτελεί, πλέον, άμεση ανάγκη η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και η διασφάλιση των ζωτικών όρων διαβίωσης όλων μας. Τα όρια που θέτει η διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (4η έκθεση), προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέχρι το 2050, είναι αμείλικτα. Κάθε άλλο σενάριο συναρτάται με καλπάζουσα κλιματική αλλαγή και ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για τους φτωχούς πληθυσμούς του πλανήτη. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε χώρες, όπως η Ελλάδα, επιβάλλεται να μειωθούν 25-40% μέχρι το 2020 (πολύ πάνω από το στόχο του 20% που έθεσε η «φιλοπεριβαλλοντική» Ε.Ε.) και 80-95% έως το 2050, με επίπεδο αναφοράς το 1990.

  Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, τα παραπάνω, εκτός από τη δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, συνεπάγονται την πλήρη απεξάρτηση των οικονομιών από τον άνθρακα στα επόμενα 40 χρόνια.

  Η ενεργοβόρα ελληνική οικονομία, έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες ενεργειακής απόδοσης στην Ευρώπη. Η παραγωγή ενέργειας βασίζεται κυρίως στον λιγνίτη και το πετρέλαιο, περιορισμένα στο φυσικό αέριο, ενώ η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθυστερεί, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης και των αυθαίρετων και λαθεμένων σχεδιασμών, που έρχονται σε σύγκρουση με τα τοπικά οικοσυστήματα και τους πολίτες...................
  http://synseola.wordpress.com/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-2/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Συριζα πάσχει απ' τη γνωστή πολυφωνία. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω πρόσφατα δυο απ' τους βουλευτές του Συριζα για τα ενεργειακά και δεν υποστηριζουν αυτά που λέει το πρόγραμμα. Αλλά το πρόγραμμα, πρόγραμμα. Μύλος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Klara Merkada

  Δυστυχώς το είχα επισημάνει και εγώ στον Αρχαιοπτέρυγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει πλήρη ΑΓΝΟΙΑ από τα ενεργειακά και κυρίως έχει πλήρη άγνοια σε ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, και ότι οι ΑΠΕ και κυρίως οι αιολική δεν μπορούν να μας δώσουν λύση και να υποκαταστήσουν την συμβατική ενέργεια.

  Μάλλον από τη Σκύλα στη Χάρυβδη μας βλέπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι στο Συριζα είχαν άγνοια, αλλά πλέον αρχίζουν και μαθαίνουν. Σταθάκης, Πετράκος, Ουζουνίδου, κ.α. ενημερώνονται πλέον για το λιγνίτη κι αρχίζουν να αποκτούν άλλη εικόνα. Είναι η εποχή της προσγείωσης στην πραγματικότητα σε όλα. Η ζωή βέβαια θα δείξει τι πραγματικά θα γίνει ...

   Διαγραφή
 5. lignite is black gold

  Το ελπίζω γιατί δεν θα αντέξουμε ΝΕΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ!!! αν και τώρα τελευταία επίτρεψέ μου να αμφιβάλω και για αυτούς.

  Ένα άλλο θέμα που πιστεύω μελλοντικά θα μας απασχολήσει είναι η πυρηνική και το ουράνιο που υπάρχει στην Ελλάδα, πέραν από την ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που πιστεύω πως πρέπει να είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αλλά και ο ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ και κατασκεύη ΝΕΩΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΩΝ και ΚΑΘΑΡΩΤΕΡΩΝ λιγνιτικών μονάδων για αντικατάσταση των παλαιότερων.

  Με δεδομένα ότι σε λίγα χρόνια θα είναι διαθέσιμοι οι 4ης Γενιάς πυρηνικοί αντιδραστήρες και η Ελλάδα έχει πλούσια κοιτάσματα ουρανίου.

  Στην Ελλάδα υπάρχουν 10.000 τόνοι επιβεβαιωμένων αποθεμάτων ουρανίου που αντιστοιχούν περίπου σε 10 δις τόνοι λιγνίτη ή 10 δις βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και τα πιθανά αποθέματα σε 20.000 τόνους.
  http://aetoshal.blogspot.gr/2010/07/14500.html

  Ποια είναι η άποψη σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν έχω δει τη μελέτη του ΙΓΜΕ. Τα πυρηνικά είναι παιχνίδια για μεγάλα παιδιά: η Βουλγαρία ήθελε να κάνει νέο στο Μπέλενε, για να αντικαταστήσει το Κοζλοντούι, αλλά τα λεφτά είναι πολλά και το παράτησε. Πολλά είναι τα λεφτά και για τα νέα πυρηνικά της Βρετανίας και τους βλέπω λίγο να δυσκολεύονται. Γνώμη μου είναι το ουράνιο να το αφήσουμε προς το παρόν στη θέση του και να μείνουμε με το λιγνίτη μέχρι να βγάλουμε το φυσικό αέριο της Κρήτης. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Προφανώς κάνουμε μία συζήτηση και θέτουμε ερωτήματα. Όσον αφορά την πυρηνική αν ήταν θεωρητικά στο χέρι μου να πάρω μία απόφαση για την δημιουργία πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα με ότι και πλεονεκτήματα να έχουν αυτοί, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ.

  Νομίζω πως το ζήτημα της πυρηνικής είναι μία πολύ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Νομίζω όμως πως μετά από 30-40 χρόνια, αν ζούμε και όσοι ζούμε, αν δεν έχουμε φτάσει στην πυρηνική σύντηξη (που το ελπίζω γιατί αλλιώς την έχουμε πατήσει) με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα να αρχίζουν να εξαντλούνται(κυρίως το πετρέλαιο, όχι το Φ.Α και ο άνθρακας) και με την ανεπάρκεια και αναξιοπιστία των ΑΠΕ που προσωπικά πιστεύω δύσκολα θα μπορέσουν να πιάσουν ένα 5-10% (σε παγκόσμιο επίπεδο) μετά από πολλές δεκαετίες, η πυρηνική θα αρχίζει να αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ για πολλές χώρες του κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη έρευνα για την ενέργεια στον τομέα της χημείας. Περιμένω από εκεί να βγουν κάποια project. Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να αυξηθεί η απόδοση των Φ/Β. Σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανακαλύψεις φυσικού αερίου για 100 χρόνια δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα.

   Διαγραφή
 8. Αν και το παρακάτω άρθρο εμπεριέχει αρκετές αλήθειες και ο συγγραφέας του φαίνεται να θέλει να κρατήσει μια έντιμη στάση στο θέμα της ενέργειας, φαίνεται όμως ότι ΚΑΙ αυτός δεν έχει συνειδητοποίησει την αναποτελεςματικότητα των ΑΠΕ (Φ/Β και αιολικά). Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης!

  http://ardin-rixi.gr/archives/17279

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο συγγραφέας του φαίνεται να είναι αρκετά καλά ενημερωμένος, όπως φαίνεται εδώ.
  Αλλά τα είπαμε και προχθές: ο αγώνας συνεχίζεται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή