Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Στην Ισπανία κόπηκαν οι εγγυημένες ταρίφες κι επιστρέφουν τα Φ/Β πάρκα στις τράπεζες. Στην Ελλάδα πότε;

Το τεράστιο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ της Ισπανίας στο τέλος του 2012 ήταν 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ και στο τέλος του 2013 έχει φθάσει στα 30 και συνεχίζει ν' ανεβαίνει. Κάθε χρόνο το έλλειμμα ανεβαίνει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτό ανάγκασε τους Ισπανούς να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο ...

καθεστώς των εγγυημένων ταριφών, που είχε κάνει το "θαύμα του Πουερτολιάνο": ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το παλιό καθεστώς, που εξασφάλιζε υπερκέρδη στους "επενδυτές" και χρεοκοπία στους πολίτες και εγκαθιδρύουν ένα σύστημα πληρωμών που βάζει ταβάνι στα κέρδη κάθε Φ/Β πάρκου στο 7,5% της αρχικής επένδυσης. Μια μελέτη της Ένωσης Παραγωγών από Φ/Β έδειξε ότι κάθε πάρκο θα χάσει με το νέο σύστημα κατά μέσο όρο 25% των ετήσιων εσόδων του, με τα μεγαλύτερα πάρκα να χάνουν έως 50%.
Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις, οι "επενδυτές" που δεν είχαν δικά τους κεφάλαια, αλλά είχαν δανειστεί απ' τις τράπεζες για να κάνουν πάρκα, τα βρήκαν σκούρα: η γνωστή μας και στην Ελλάδα σουηδική ΙΚΕΑ, που είχε δανειστεί για να κάνει ένα μεγάλο πάρκο 10MW, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί το δάνειο κι επιστρέφει τα κλειδιά του πάρκου στην τράπεζα! Το πάρκο είναι στην Cuenca, μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθια, κόστισε 65 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε απ' τον όμιλο Santader. Η ΙΚΕΑ προσπαθούσε να βάλει Φ/Β στις οροφές των καταστημάτων της σε όλη την Ευρώπη και είχε ξεκινήσει την εμπορία Φ/Β πάνελ στα καταστήματα της Βρετανίας, αλλά προσγειώθηκε άτσαλα στην Ισπανία.
Οι πιο πολλοί "επενδυτές" θα προσπαθήσουν τώρα να επαναδιαπραγματευτούν με τις τράπεζες για τους όρους των δανείων, αλλά η Ισπανία είναι Ευρωπαϊκός Νότος και οι τράπεζές της δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση: κι εκεί μνημόνιο είχαν, για να σώσουν τις τράπεζες. Μάλλον λοιπόν δεν περπατάει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων κι οι πολλοί "επενδυτές" θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία! Τα περισσότερα πάρκα είχαν χρηματοδοτηθεί την εποχή των φθηνών επιτοκίων με 4-6%, αλλά τώρα τα επιτόκια βρίσκονται στα επίπεδα του 9-10%.
Το τέλος της εποχής των εγγυημένων ταριφών φέρνει και το τέλος της αγοράς Φ/Β πάνελ στην Ισπανία, οπότε και τα τοπικά εργοστάσια παραγωγής πάνελ ή θα αναγκαστούν να βρουν πελάτες στο εξωτερικό ή θα κλείσουν, προσθέτοντας νέες στρατιές ανέργων στη χώρα. Η καταστροφή, που έφερε η απότομη άνθηση και η εξίσου απότομη προσγείωση των Φ/Β, αποκτά πλέον διαστάσεις φαινόμενου ντόμινο.
Η ανεργία στην Ισπανία είναι ενδημικό φαινόμενο, ήταν στο 20% πριν 25 χρόνια, έμεινε σταθερά πάντα πάνω από 20% και το Δεκέμβριο 2013 ήταν στο 25,8%, 2η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο απ' την Ελλάδα. Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι και στην Ελλάδα η ανεργία θα είναι κάτι το παροδικό και τώρα που έχουμε και success story και πρωτογενές πλεόνασμα όλα θα πάνε καλά, ας το ξανασκεφτούν: η ανεργία, που έφτασε στο 28% κι ανεβαίνει συνέχεια, ήλθε για να μείνει και μια ολόκληρη γενιά νέων θα πρέπει να ξενιτευτεί για να βρει δουλειά. Γιατί νομίζετε ότι το ΚΕΠΕ προτείνει την κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους ανέργους ηλικίας 15-29 ετών και για έως και ένα έτος από την πρόσληψή τους; 
Οι πολίτες έχουν ήδη αποτελέσει "παράπλευρη απώλεια" στην Ευρώπη των πολυεθνικών. Εναπόκειται σε μας να τους πούμε, στις ευρωεκλογές της άνοιξης, ποια γνώμη έχουμε για την "Ευρώπη των μονοπωλίων" που μας έφτιαξαν ...Την Ευρώπη που, γι' αυτούς που τη χτίζουν με τις ζωές των νέων, υπάρχει για να υπηρετεί τους λαδιάρηδες της Γερμανίας, της Ζήμενς, των "επίλεκτων αστεριών" της γερμανικής βιομηχανίας.
Τα μέτρα που πήραν στην Ισπανία δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσει αναγκαστικά η πορεία των πραγμάτων και στην Ελλάδα. Όσο κι αν η ΡΑΕ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει από κοινωνικά προβλήματα, παίζει με τις εξισώσεις της και περιορίζεται να λέει πόσα λεφτά της λείπουν για να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, και δεν καταλαβαίνει ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαμε να κάνουμε τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη ΙΙ-380MW, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να μετρήσει κι άλλα πράγματα, πρώτα-πρώτα ότι την άνοιξη έχει εκλογές και δεν μπορεί να ακριβύνει κι άλλο το ρεύμα μέχρι τότε. Τον Ιούνιο ναι, μετά την απομάκρυνση απ' την κάλπη, δεν θα έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να μας ξυρίσει κανονικά! Αλλά μέχρι τότε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα έχει φουσκώσει κι άλλο! Το λέει και η ΡΑΕ!
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! 
Όσο κι αν ο Μανιάτης παίζει με τους ΑΠΕτζήδες για το 2030, η πραγματικότητα θα τον αναγκάσει να προσγειωθεί. Εκτός βέβαια κι αν είναι από εκείνους που προσπαθούν -μάταια πάντα- να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα σχέδιά τους.
Μονόδρομος λοιπόν φαίνεται και για την Ελλάδα ο δρόμος της Ισπανίας, φυσιολογικά θα εγκαταλειφθεί κι εδώ το παρανοϊκό καθεστώς των εγγυημένων συμβολαίων και θα μπει οροφή οικονομικής αποδοτικότητας των "επενδύσεων". Το έχουμε ξαναγράψει άλλωστε, η λύση μπορεί μόνο να είναι μία και μοναδική: αν οι "επενδυτές" κληθούν να πάρουν χασούρες, τότε μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Αλλά χασούρες σε ίδια κεφάλαια, όχι σε ξένα κεφάλαια, όχι χασούρες στα πράσινα δάνεια, (που στην πραγματικότητα ήταν μαύρα αφού τα μοίραζαν αφειδώς οι τραπεζίτες στους εκλεκτούς και) που, αν γίνουν κόκκινα, θα μας τα ξαναφορτώσουν στο δημόσιο χρέος απ' την πίσω πόρτα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αφού δεν μάθαμε το μάθημα της Ισπανίας όταν έπρεπε, ας μάθουμε τουλάχιστον το καινούριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου