Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα, των υπέροχων "απελευθερωμένων" αγορών.


Το 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε τις 2 πρώτες άδειες κινητής τηλεφωνίας. Το 1994 η αγορά τηλεπικοινωνιών "απελευθερώθηκε" και στην Ελλάδα και 37 εταιρείες πήραν άδεια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το 2005 είχαν μείνει 28, ενώ είχαν ήδη κλείσει 40. Σήμερα μόνο 3 εταιρείες λειτουργούν τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ υπάρχει και μια που παρέχει μόνο σταθερή: στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό το μεγάλο ψάρι πολύ εύκολα τρώει το μικρό και το πρώην εθνικό μονοπώλιο έχει αντικατασταθεί από ένα ολιγοπώλιο ξένων συμφερόντων.

Αυτή την υπέροχα "απελευθερωμένη" αγορά βρέθηκε το 2017 βουλευτής της ΝΔ να την "υποψιάζεται" για δημιουργία καρτέλ και να κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή, αλλά μετά ο Τσίπρας έβαλε τη Θάνου επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, οπότε πλέον μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ξεσκέπαστοι μάλλον ...

Πριν λίγες μέρες το Βρετανικό Cable έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το κόστος 1GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σε 230 χώρες. Στο διάστημα 23/10 έως 28/11/2018 συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 6.313 τιμολογιακά προγράμματα και οι τιμές δίνονται σε δολάρια ΗΠΑ, η μετατροπή έγινε απ' το Cable με τις αντίστοιχες ισοτιμίες. Η Ελλάδα, με την υπέροχα "απελευθερωμένη" αγορά, βρέθηκε στη θέση 224! Ο χάρτης δείχνει πως έχουμε ίδιο χρώμα με την Ελβετία, αλλά τα φαινόμενα απατούν, το πιο κάτω διάγραμμα, με ...
τα στοιχεία για 44 Ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει πως την Ελβετία την αφήνουμε πολύ πίσω: 32,71 δολάρια στην Ελλάδα, "μόλις" 20,22 δολάρια στην Ελβετία. Φυσικά μην κάνετε τον κόπο να συγκρίνετε τις τιμές με βάση την αγοραστική δύναμη Ελλήνων κι Ελβετών. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Στην Ευρώπη, λιγότερο πληρώνουν οι Ουκρανοί και πιο συγκεκριμένα -κατά μέσο όρο- 0,51 δολάρια για 1GB δεδομένων. Αλλά και Φινλανδοί, Πολωνοί, Δανοί, Ιταλοί, Αυστριακοί, Ρουμάνοι πληρώνουν εντυπωσιακά λιγότερα από τους Έλληνες.

Αυτή λοιπόν την κατάσταση με την υπέροχα "απελευθερωμένη" αγορά των τηλεπικοινωνιών, ετοιμαστείτε να τη ζήσετε με τη νέα, εξίσου υπέροχα "απελευθερωμένη" αγορά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου: φαινομενικά πολλές εταιρείες στην αρχή, σε λίγα χρόνια θα έχουν μείνει λίγες, ένα νέο ολιγοπώλιο θα λυμαίνεται τους Έλληνες. Να μην ξεχνούμε πως οι μετοχές και της ΔΕΗ έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο για "αξιοποίηση". Και να μην ξεχνούμε πως ο Ενεργειακός "Προγραμματισμός" του Σύριζα εγγυάται αύξηση τιμολογίων για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030. 

Ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού υπάρχουν εταιρείες εμπορίας που δεν έχουν δική τους παραγωγή, είναι καθαρά μεσάζοντες, που αγοράζουν ενέργεια και τη μεταπωλούν. Από πότε η παρεμβολή μεσαζόντων στη διακίνηση ενός οποιουδήποτε προϊόντος αποτελεί ανταγωνισμό που χαμηλώνει τις τιμές στον τελικό καταναλωτή; Η κοινή λογική, γνώση και εμπειρία όλων μας λέει πως όσοι περισσότεροι παρεμβάλλονται ανάμεσα στην παραγωγή και στην κατανάλωση, τόσο ακριβότερα πληρώνει τελικά ο καταναλωτής.

Δεν είναι ούφο, ο νεοφιλελευθερισμός είναι! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου