Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Eurelectric σε πολιτικούς: Σταματήστε τις ανοησίες με τον ηλεκτρισμό!

Η κατάσταση με την απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΕΕ έχει "ξεφύγει" εντελώς: το κλείσιμο ακόμα και υπερσύγχρονων εργοστασίων φυσικού αερίου και το απειλούμενο κλείσιμο της λιγνιτικής βιομηχανίας, μετά το νέο κλιματικό φόρο που σκαρφίστηκε ο Γκάμπριελ στη Γερμανία, έχουν φέρει στα όριά τους τις μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής, που βλέπουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ να κινδυνεύουν απ' τη μια μέρα στην άλλη χάρη στην ανοησία των πολιτικών.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τη Eurelectric, την Ένωση των Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, να εκδώσει τον περασμένο Μάρτιο την έκθεση της εικόνας, όπου έχει φθάσει να λέει το αυτονόητο ακόμα και για μικρά παιδιά:
τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας σε ένα νέο ενεργειακό κόσμο.


Βλέποντας την καλπάζουσα ανοησία των πολιτικών η Eurelectric τους έστειλε τα δικά της μηνύματα και τα κωδικοποιεί ως KEY MESSAGES, μήπως και καταλάβει κανείς:
  • Thermal generation keeps the lights on - η θερμική παραγωγή είναι αυτή που κρατά τα φώτα αναμμένα.  
  • Thermal generation is now increasingly guaranteeing security of supply - η θερμική παραγωγή εγγυάται πλέον όλο και περισσότερο την ασφάλεια εφοδιασμού.  
  • Modern, more efficient thermal plants help to reduce emissions across Europe - Τα σύγχρονα, πιο αποτελεσματικά θερμικά εργοστάσια βοηθούν στη μείωση των εκπομπών ρύπων σ' όλη την Ευρώπη. Προσφέροντας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού/θερμότητας.  
  • Policies must allow thermal generation to deliver in its new role - οι πολιτικές πρέπει να επιτρέψουν στη θερμική παραγωγή να παίξει το νέο της ρόλο. Και το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, ΌΧΙ οι επιδοτήσεις, πρέπει να είναι ο οδηγός για περαιτέρω μείωση των εκπομπών.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από κάθε έννοια της φυσικής και νομίζουν πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινό εμπόρευμα, φαίνεται να αδυνατούν να κατανοήσουν πως το ρεύμα δεν αποθηκεύεται με οικονομικά αποδεκτό τρόπο και σε κάθε δευτερόλεπτο, όχι κάθε μήνα, ούτε κάθε χρόνο, η παραγωγή πρέπει  να προβλέπει και να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της ζήτησης. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η συχνότητα του δικτύου στα 50Hz, ένα βασικό δείκτη ποιότητας με τον οποίο λειτουργεί αξιόπιστα το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Στο σχήμα βλέπουμε τη σε πραγματικό χρόνο συχνότητα του Βρετανικού δικτύου, τη στιγμή που γραφόταν αυτή η ανάρτηση. 

Με την προωθούμενη απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη διείσδυση αιολικών & Φ/Β, αλλάζουν εντελώς τη φιλοσοφία λειτουργίας του συστήματος και θα μας πάνε σ' ένα σύστημα όπου η ζήτηση θα πρέπει να προσαρμοστεί στη διαθέσιμη κάθε στιγμή παραγωγή, σ' ένα σύστημα που θα θυμίζει το άλεσμα των σιτηρών στους παραδοσιακούς ανεμόμυλους: καθόμαστε και περιμένουμε αν και πότε θα φυσήξει. Γι' αυτό όλο και περισσότερη σημασία φαίνεται ν' αποδίδουν πλέον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σε συστήματα διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρισμού, τα συστήματα DSR, Demand Side Response. Ή, αλλιώς, συστήματα αποζημίωσης της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας για να διακόπτει τη λειτουργία και να κάθεται, περιμένοντας πότε θα ξαναφυσήξει. Την ακριβώς ίδια χρονική στιγμή η Αμερικανική βιομηχανία θα δουλεύει σε φουλ ρυθμούς βασισμένη στο φθηνό σχιστολιθικό αέριο, ενώ και η Ασιατική βιομηχανία θα δουλεύει σε φουλ ρυθμούς βασισμένη στο φθηνό κάρβουνο. Πόσο ανταγωνιστική θα είναι η Ευρωπαϊκή βιομηχανία στην παγκόσμια αγορά; Και ποια βιομηχανία θα παραμείνει στην Ευρώπη και δεν θα μεταφέρει τη βάση της στην Ασία, αφήνοντας πίσω της ανεργία κι ανέχεια;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Κι αν τα συστήματα DSR απευθύνονται στη βιομηχανία, για τα νοικοκυριά θα "προσφέρεται" η "κατάλληλη" τιμολογιακή πολιτική: αν και όταν φυσάει και υπάρχει ρεύμα η τιμή θα είναι για εκείνη τη χρονική στιγμή χαμηλή, αν δεν φυσά και πρέπει να δουλέψει η πανάκριβη αποθήκευση σε συστήματα υδρογόνου η τιμή θα εκτοξεύεται σαν πύραυλος. Για να δουλέψει η "κατάλληλη" τιμολογιακή πολιτική πρέπει να βάλουμε "έξυπνους" μετρητές, που να μεταφέρουν τη ζήτηση στο δίκτυο, λες και οι τωρινοί "χαζοί" δεν τη μεταφέρουν. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι πως οι "έξυπνοι" επιτρέπουν τη μέτρηση της κατανάλωσης από απόσταση, εξαφανίζοντας το επάγγελμα του καταμετρητή και πως επιτρέπουν την τιμολόγηση ανά ώρα. Και φυσικά παρακολουθούν τη δραστηριότητα του σπιτιού σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα καταγραφής και "φακελώματος" των καθημερινών συνηθιών των πολιτών: ένας "ρουφιάνος" μέσα στο σπίτι μας, πληρωμένος από μας!

Με τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού συστήματος, βραδινή αιχμή στο διάστημα 19-22, τότε που οι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια, ανάβουν φώτα, πλυντήρια ρούχων, ηλ. κουζίνες, τηλεοράσεις, υπολογιστές, κλπ, τι τιμή νομίζετε πως θα έχετε στο ρεύμα εκείνο ακριβώς το χρονικό διάστημα; Με την καμπύλη του σχήματος βλέπω τις νοικοκυρές να είναι πολύ πιο συμφέρον να βάλουν πλυντήριο γύρω στις 3 τη νύχτα και να μαγειρεύουν 2-4 τα μαύρα μεσάνυχτα. Όπως στο στρατό: "Γερμανικό νούμερο". 

Ή, με άλλα λόγια, "αλλάζοντας τα φώτα" στην κοινωνία. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γιατί τέτοιας μορφής "κίνητρο" τιμολογιακής μορφής υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια και δεν είναι άλλο απ' το νυκτερινό τιμολόγιο, που ισχύει και για κάποιες ώρες νωρίς το απόγευμα, σε μια προσπάθεια για μείωση του φορτίου αιχμής, με μεταφορά φορτίων εκτός της ώρας αιχμής.

Κι αν τα πιο πάνω σας φαίνονται "τραβηγμένα", μπορείτε να μελετήσετε την έρευνα Customer-Led Network Revolution Project, που έγινε επί σειρά ετών στη Βρετανία κι ολοκληρώθηκε πρόσφατα: "Through incentives such as time-linked tariffs - which cut bills by an average of 14% - the study looked to see if they could encourage changes in behaviour so that energy-intensive chores were undertaken outside of the traditional peak period of 4pm to 8pm, Monday to Friday. - Μέσω κινήτρων όπως οι χρώσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που μείωναν τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο περίπου 14%, η μελέτη εξέτασε αν θα μπορούσε να ενθαρρύνει αλλαγές στη συμπεριφορά, έτσι ώστε, οι ενεργοβόρες δραστηριότητες να γίνονται εκτός της παραδοσιακής περιόδου αιχμής 4-8 το βράδυ, Δευτέρα με Παρασκευή". Και ναι, οι οικογένειες "ήταν πρόθυμες" ν' αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθιες, σε αντάλλαγμα για χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικού. Σε μια αγορά που οι καταναλωτές είναι μάλλον οι πιο δυσαρεστημένοι στην ΕΕ απ' τ' αγαθά που τους προσφέρει ο "ανταγωνισμός" 34 παρόχων. 

Κοινωνία "των προθύμων", το νέο πρότυπο. Ας έρθουν και στην Ελλάδα να κάνουν μια μελέτη, για το πώς η περιοκοπή εισοδημάτων και η ανεργία των μνημονίων άφησαν 350 χιλ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, μπορεί να πάρουν νέες ιδέες για τη "διαχείριση της ζήτησης". Και πάντα μπορούμε να τους στείλουμε τον Ταμήλο, να τους εξηγήσει τις ιδέες του περί χρησιμότητας του ηλεκτρισμού, τώρα που η Ελληνική Βουλή στερήθηκε την πολύτιμη παρουσία του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου