Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Covid-19: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για τις "στοχαστικές ΑΠΕ" και παγκόσμια πρωτοπορία απ' τον ΑΔΜΗΕ του Μεξικού!


Προσοχή, το FB έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, FB is limiting Greeklignite page reach. Visit greeklignite.blogspot.com!

Το ιστολόγιο σας δίνει σήμερα ακόμα μια "καυτή" είδηση, που δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε στον Ελληνικό έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο. Πολύ περισσότερο μάλιστα σ' αυτόν που ειδικεύεται στα ενεργειακά, προκειμένου να μας κάνει πλύση εγκεφάλου για τα αιολικά. Επειδή ωστόσο πολλοί απ' αυτούς παρακολουθούν το ιστολόγιο, ενδεχομένως κάποιοι ν' αποτολμήσουν να ξεκλέψουν την είδηση, για να εμφανίσουν δήθεν "αντικειμενικότητα".

Πάμε λοιπόν στο Μεξικό, στη χώρα του Εμιλιάνο Ζαπάτα, να δούμε τι γίνεται αυτές τις μέρες του κορονοϊού. Καταρχήν, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, ΑΔΜΗΕ σημαίνει Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και είναι ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. Είναι εταιρεία που μας προέκυψε απ' την τριχοτόμηση της ενιαίας καθετοποιημένης Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού όταν η ΕΕ αποφάσισε πως το ρεύμα δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά πρέπει να το δώσει στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας.

Ο αντίστοιχος ΑΔΜΗΕ του Μεξικού λέγεται CENACE, που σημαίνει Centro Nacional de Control de Energía. Στις 29/4, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που μείωσε και στο Μεξικό τη ζήτηση ρεύματος, πήρε την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, (που την αρχή της βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα και το διατακτικό στην πιο κάτω εικόνα), να χαρακτηρίσει τις "στοχαστικές" "Α"ΠΕ, (δηλαδή αιολικά & φωτοβολταϊκά), ως επισφαλείς για το σύστημα ηλεκτροδότησης! Φέρνοντας απίστευτη τρικυμία στα κρανία των "Α"ΠΕτζήδων αποφάσισε να διακόψει τις δοκιμαστικές συνδέσεις αιολικών & φωτοβολταϊκών, επειδή αποσταθεροποιούν το δίκτυο! 

Μα, αυτό ακριβώς είπε κι ο δικός μας ΑΔΜΗΕ τον Ιούλιο 2019: "Λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο Σύστημα και το Δίκτυο, ο Διαχειριστής του Συστήματος θα προβεί σε αναπροσαρμογή των απαιτήσεων των ποσοτήτων των εφεδρειών". Οι εφεδρείες χρειάζονται ακριβώς για να σταθεροποιούν το δίκτυο, που πρέπει να δουλεύει σε συγκεκριμένη συχνότητα. Κι όταν ο άνεμος κοπάζει για λίγο, να μπαίνουν οι εφεδρείες στο σύστημα, για να καλύπτουν το κενό.  Έτσι πληρώνονται και τα αιολικά και οι εφεδρείες, που βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία για να μπορούν να μπουν αμέσως στο σύστημα. Πληρώνουμε δυο φορές αντί για μια, αλλά, κατά τα λοιπά, "ο άνεμος φυσά τζάμπα", λένε οι απατεώνες!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Η απόφαση "Διάταγμα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας, της αξιοπιστίας, της συνέχειας και της ασφάλειας του Εθνικού Ηλεκτρικού Δικτύου, λόγω των συνεπειών της επιδημίας της νόσου SARS-CoV2 (COVID-19)" ...
κοινοποιήθηκε στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις την Πρωτομαγιά κι έχει ισχύ απ' τις 3/5/2020. Από την ημερομηνία αυτή και για αόριστο χρονικό διάστημα το CENACE (α) δεν θα εγκρίνει προ-λειτουργικές δοκιμές και (β) θα αναστείλει τις προ-λειτουργικές δοκιμές αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στη διαδικασία έναρξης εμπορικής λειτουργίας. 

Το CENACE επίσης θα εντάξει σταθμούς παραγωγής ενέργειας ως "Must-Run, πρέπει να λειτουργούν" όπως απαιτείται για τη διατήρηση της αξιοπιστίας σε ορισμένες περιοχές του Διασυνδεμένου Συστήματος, για αόριστο χρονικό διάστημα. Οι σταθμοί αυτοί είναι κυρίως πετρελαϊκοί, τροφοδοτούνται με πολύ φθηνό καύσιμο απ' τα κατάλοιπα των διυλιστηρίων του εξαιρετικά πετρελαιοπαραγωγού Μεξικού και ανήκουν στο κράτος. Προφανώς η τελευταία αυτή λεπτομέρεια είναι που ενοχλεί τους μεγαλοκαρχαρίες. 

Φυσικά υπήρξαν προσφυγές ενδιαφερομένων και στις 7/5 η Αρχή Ανταγωνισμού, (Comisión Federal de Competencia Económica, COFECE), εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση του CENACE, η οποία μάλλον περιέπλεξε την υπόθεση: θεωρεί πως η επίμαχη απόφαση δεν είναι σαφής στο χρονοδιάγραμμα και στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων ούτε και στους λόγους για τους οποίους υπάρχει μείωση της σταθερότητας του δικτύου λόγω της μείωσης της ζήτησης του ρεύματος. Δείτε εδώ, στα Αγγλικά και σε κοινό κείμενο, την απόφαση του CENACE και τη γνωμοδότηση της COFECE, όπως τα έδωσε νομική φίρμα.

Κι έτσι, ένα καθαρά τεχνικό θέμα, η σταθερότητα κι η αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροδότησης σε περιόδους μειωμένης ζήτησης φορτίου, μετατρέπεται σε νομικό. Άντε τώρα το CENACE να εξηγήσει στην COFECE τι είναι συχνότητα λειτουργίας δικτύου και τι άεργη ισχύς. Μήπως θα ήταν καλύτερα να τους στείλει μια βόλτα απ' το ΔΕΔΔΗΕ, να τους πουν για ποιους λόγους έχουμε κάθε τόσο μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Χάλκη; Ή φοβούνται μήπως τους πατήσει η περίφημη "αδέσποτη άεργη ισχύς";
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Η ΝΔ προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία ν' αποδείξει πως αυτή είναι το Γερμανικό κόμμα της χώρας. 177 χρόνια μετά την 3η Σεπτέμβρη 1843 εξακολουθούμε ν' αναζητούμε ένα κυβερνητικό κόμμα που να είναι Ελληνικό. Κάτι πήγε να γίνει το 1981, αλλά μας τελείωσε πολύ νωρίς.

      Διαγραφή