Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019

Αποκάλυψη τώρα! Να γιατί η ΔΕΗ ζητά για άλλη μια φορά αύξηση τιμολογίων!


Για μια οποιαδήποτε χρεοκοπημένη χώρα είναι βασικό να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να βασίζεται στους δικούς της πόρους και να μειώνει τις εισαγωγές όπου μπορεί. Στην Ελλάδα ωστόσο η λογική έχει πάει περίπατο και η κυβέρνηση όχι μόνο κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει την κατανάλωση εισαγόμενων καυσίμων, αλλά κάνει επίσης ό,τι μπορεί για ν' απαξιώσει τον για 68 χρόνια δικό μας μαύρο χρυσό, τον εγχώριο λιγνίτη.

Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ζητά επίμονα αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και μέλος του ΔΣ-εκπρόσωπος των εργαζομένων θυμήθηκε ξαφνικά πόσα λεφτά λείπουν απ' τη ΔΕΗ. Ήδη το ΔΣ της ΔΕΗ έχει χαρατσώσει τους καταναλωτές επιβάλλοντας χρέωση 1€ σε κάθε έντυπο λογαριασμό, δίνοντας ταυτόχρονα πρόσθετη υπόγεια ώθηση στα δημόσια έσοδα, καθώς χρεώνει και ΦΠΑ 24%. Εκείνο ωστόσο που δεν μας λένε απ' το ΔΣ της ΔΕΗ είναι πως προσπαθούν να μας αποτρελάνουν, έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως η Ελλάδα είναι το ...Κατάρ σε αποθέματα φυσικού αερίου και πλέον το εθνικό μας καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή είναι το 100% εισαγόμενο αέριο!

Το πιο πάνω διάγραμμα της ντροπής είναι απ' το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιανουάριο 2019 και δείχνει πως η μακράν μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρισμού ήταν το πανάκριβο αέριο, το οποίο μάλιστα, όπως θα δούμε στο πιο κάτω διάγραμμα, το έκαψε κυρίως η ΔΕΗ. Πώς μετά να μη ζητά αυξήσεις στα τιμολόγια; Αυξάνουν τις εισαγωγές, δημιουργούν απαιτήσεις και κοιτούν πώς θα βάλουν το χέρι στην τσέπη μας, κοροϊδεύοντας την κοινωνία για "ρήτρες CO2", λες και το αέριο δεν εκπέμπει CO2! Το ίδιο έκαναν για χρόνια και στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, δεν προώθησαν τις διασυνδέσεις μη τυχόν και δεν καταναλώνουμε αρκετό πετρέλαιο.


Λίγες ώρες πριν την Πρωτοχρονιά έφθασε στη Ρεβυθούσα το 1ο φορτίο αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με το Ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων Maria Energy και φαίνεται πως η ΔΕΗ έτρεξε να ...
το καταναλώσει, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να έλθει πιο γρήγορα το επόμενο φορτίο. Αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να σωθεί, όσο το πολιτικό της σύστημα τρέχει πρόθυμα να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων κι όχι των Ελλήνων. Μένει μόνο να δούμε τι ανταλλάγματα θα πάρει ο Σύριζα ενόψει των επερχόμενων εκλογών: θα είναι η αποκάλυψη κάποιων λογαριασμών σχετικών με τις μίζες της Νοβάρτις; Θα είναι κάτι περισσότερο; Κυριακή κοντή γιορτή, λέει ο λαός, μένει να το δούμε.

Φυσικά η αυξημένη κατανάλωση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή επί Σύριζα δεν είναι κάτι το καινοφανές, το είχε σχεδιάσει καταρχήν το Πασοκ της δήθεν "πράσινης ανάπτυξης" και το είχε συμπεριλάβει στον Οδικό Χάρτη του 2050, που είχε δημοσιεύσει το 2012. Τότε προβλεπόταν συνεχής αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού μέχρι το 2030 και τώρα που ο Σύριζα υλοποιεί την ίδια αποτυχημένη πολιτική, να η ΔΕΗ που ξαφνικά καίει πολύ αέριο, να η ΔΕΗ που ξαφνικά ζητά αύξηση τιμολογίων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Ξηλωθείτε, κορόιδα! μας λένε Σύριζα και ΔΕΗ. Αλλά το ιστολόγιο το έχει ανεβάσει απ' τις πρώτες αναρτήσεις, ήδη το μακρινό Δεκέμβρη του 2013 και απολαύστε στο βίντεο τον καθηγητή Φώσκολο να σας εξηγεί το Νοέμβριο 2013 γιατί η ΔΕΗ ζητά τον Ιανουάριο 2019 αύξηση τιμολογίων. Φυσικά την τεράστια αύξηση της δαπάνης για το νέο ενεργειακό μείγμα θα την πληρώσουν τα νοικοκυριά κι οι μικροεπαγγελματίες, η βιομηχανία είτε έχει τους δικούς της τρόπους να εξασφαλίζει πιο χαμηλά τιμολόγια είτε απλά δεν πληρώνει.

Κάτι τέτοια κάνει ο Σύριζα και θα τα καταφέρει να ξαναφέρει στο προσκήνιο εκείνους που μας χρεοκόπησαν, εκείνους που στιγμή δεν έκαναν την αυτοκριτική τους, εκείνους που ακόμα χρωστούν στις τράπεζες τα μαλλιοκέφαλά τους και δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να τα επιστρέψουν. Πάντα άλλωστε θεωρούσαν το δημόσιο χρήμα ως δικό τους λάφυρο ... 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


10 σχόλια:

 1. Χα, το είδα όταν δημοσίευσε το χρηματιστήριο ενέργειας τα στοιχεία Ιανουαρίου και δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Μάλιστα είπα σε γνωστό μου "άντε με το καλό 65% όπως ήταν ο λιγνίτης". Το περίμενα να το σχολιάσετε. 40% παραγωγή από ξένο και πολύ ακριβότερο καύσιμο. Κατά τα άλλα, οι ανεμογεννήτριες και τα ΦΒ σβήνουν τον λιγνίτη. Πάντως από αυτά που είπε ο Φώσκολος βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι αφού πρέπει ντε και καλά να μπουν ΑΠΕ γιατί δεν προωθούμε τα υδροηλεκτρικά να πάνε παραπάνω (καλά και τη γεωθερμία για την οποία δεν μιλάει κανείς).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα υδροηλεκτρικά ως γνωστόν χρειάζονται ποτάμια. Στις επόμενες εκλογές να ψηφίσετε πολιτικούς που θα σας φέρουν ΚΑΙ ποτάμια!

  Στην παρούσα φάση η καλύτερη λύση είναι Φ/Β στις στέγες στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, εκείνα που δεν πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο τα επόμενα 15-20 χρόνια. Θα βάλουμε ΑΠΕ, θα γλιτώσουμε εισαγόμενο πετρέλαιο, θα μειωθούν οι ΥΚΩ. Αλλά αυτοί που πουλούν πετρέλαιο στα νησιά τι θα γίνουν, κλέφτες θα γίνουν;

  Στα νησιά επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί η κυματική ενέργεια που δοκιμάζεται στην πράξη στο Γιβραλτάρ από Ισραηλινούς. Μικρές καταναλώσεις-μικρές απαιτήσεις, τεχνολογία που προσαρμόζεται στη ζήτηση και στον κυματισμό. Αλλά, είπαμε, αυτοί που πουλούν πετρέλαιο στα νησιά τι θα γίνουν, κλέφτες θα γίνουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης υδροηλεκτρικών; Εντάξει δεν περιμένω να γίνουμε Νορβηγία, αλλά π.χ το 10% σήμερα να γίνει 13-15%;

   Διαγραφή
 3. Καταρχήν τα υδροηλεκτρικά είναι πανάκριβα για την ενέργεια που προσφέρουν, έγιναν ως συνδυασμένα έργα με αντιπλημμυρικό και αρδευτικό σκοπό. Όλοι κοιτούν το μεταβλητό κόστος, αλλά ο καταναλωτής πληρώνει ΚΑΙ το κόστος της κατασκευής. Για τις δυνατότητες είχα γράψει πριν 4,5 χρόνια στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/06/blog-post_6.html, όπου θα δείτε πώς ακριβώς γίνονται τα έργα στο Ελλάντα. Αλλά, τα Φ/Β είναι σήμερα πολύ φθηνότερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα,έχετε μια πρώτη εκτίμηση κατά πόσο θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ (και τους λογαριασμούς κατ'επέκταση) αυτό το γεγονός;

  https://energypress.gr/news/anisyhia-sti-dei-meta-tin-katadiki-gia-hromio-sto-tsak-den-esvise-o-ais-ag-dimitrioy-tin

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απ' όσο ξέρω η καταδίκη είναι για παραβίαση περιβαλλοντικών όρων κι όχι για το χρώμιο. Συνεπώς δεν αναμένω επιβάρυνση, η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ενσωματώνεται στα κοστολόγια. Όταν καθαρογραφεί η απόφαση και μάθουμε -αν μάθουμε- το σκεπτικό του δικαστηρίου, θα μπορούμε ίσως να δούμε περισσότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και τον Φεβρουάριο ακόμα χειρότερα. Στο 20% η παραγωγή από λιγνίτη! Από πότε έχει να συμβεί αυτό, από την δεκαετία του 60; Επίσης, πολύ κακό αν δεν θέλουν οι Τσέχοι να ανοίξουν την Βεύη (το άρθρο λέει ότι δεν θέλει η ΤΕΡΝΑ αλλά μαζί δεν κατέβαιναν;) μάλλον σημαίνει ότι δεν βλέπουν μακροπρόθεσμα προοπτική. https://www.mononews.gr/business/energy/chr-pavlidis-achlada-gia-dei-meliti-imaste-meros-tis-lisis-ochi-tou-provlimatos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα πέσει πολύ γέλιο, το πετρέλαιο ακριβαίνει και θ' ακολουθήσει και το αέριο. Αυτοί που είναι με τον Κοπελούζο ξέρουν από κάρβουνο και θέλουν τη Βεύη. Αυτοί που είναι με Μυτιληναίο & Τέρνα ΔΕΝ ξέρουν από κάρβουνο και θέλουν μόνο Αχλάδα. Ή απλά θέλουν ν' αγοράσουν τη Μελίτη για να την κλείσουν και να καίνε αέριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εγώ αυτό φοβάμαι, είτε ότι πάνε να κάνουν αρπαχτή κάποια χρόνια με τα ΑΔΙ, είτε να την κλείσουν μην την πάρει κάποιος άλλος και την δουλέψει όπως έπρεπε. Για να δουλέψει στον κανονικό της βαθμό απόδοσης (37% αν θυμάμαι καλά αντί 33% τώρα) η Μελίτη και αδιάλλειπτα δεν θέλει και την Βεύη; Δυστυχώς, μάλλον θα τσουρουφλιστούμε (όπως γίνεται ήδη) όλοι οι καταναλωτές έτσι όπως τα καταφέρανε, και αν κλείσουν άμεσα μονάδες της Καρδιάς που ούτε μήνας δεν τους έμεινε ακόμα χειρότερα. Ίσως όμως να είναι μια καλή υπενθύμιση γιατί στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις για 30 χρόνια τον λιγνίτη, αλλά δεν νομίζω ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να συγκινούνται.

   Διαγραφή
 8. Η στρατηγική μελέτη για τη Φλώρινα έλεγε 2 μονάδες με 2 ορυχεία, Αχλάδα+Βεύη και συμπληρωματικά Κλειδί+Λόφοι. Ο Αθανασόπουλος δημοπράτησε τη Μελίτη 2, αλλά λογάριαζε χωρίς τους Εφιάλτες, που ήθελαν και θέλουν το αέριο. Ήταν γνωστό εδώ και 20 χρόνια πότε κλείνει η Καρδιά, ο σχεδιασμός τους πάντα ήταν αντικατάσταση με αέριο, όχι με λιγνίτη.
  ΝΔ - Πασοκ - Σύριζα θέλουν αέριο, είναι πολλά τα λεφτά και τα κόμματα έχουν έξοδα. Και λογαριασμούς σε οφσορ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή