Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Πρωτοχρονιάτικο δώρο: συλλεκτικές φωτογραφίες απ' την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5!

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, με υγεία και ευτυχία για όλους! 

Το ιστολόγιο σας έχει κρατημένο για Πρωτοχρονιάτικο δώρο 32 συλλεκτικές φωτογραφίες από την πρόοδο κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5! Στην πιο πάνω εικόνα φαίνεται με πράσινο χρωματισμό το κτήριο στροβίλου-γεννήτριας, ενώ οι "δίδυμοι πύργοι" από πίσω είναι οι χώροι των ανελκυστήρων: οδηγούν στα διάφορα επίπεδα του λέβητα (η κατασκευή που εξελίσσεται σε επαφή με τους ανελκυστήρες).


Στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε τον πύργο ψύξης, το δομικό μέρος του οποίου έχει ολοκληρωθεί προ πολλού. Και στην κάτω εικόνα ...
βλέπετε την πύλη εισόδου στο χώρο του νέου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ), με λήψη από μέσα.


Οι επόμενες εικόνες δείχνουν το εσωτερικό του ΑΗΣ, την καρδιά της ηλεκτροπαραγωγής, το χώρο στροβίλου-γεννήτριας, καθώς και κάποιες λεπτομέρειες της κατασκευής:


Οι επόμενες εικόνες δείχνουν την κατασκευή του συστήματος καυστήρα-λέβητα, για καύση του λιγνίτη και παραγωγή του ατμού, που θα περιστρέφει το στρόβιλο και τη γεννήτρια:



Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για το FB θα βρείτε εδώ. 

Οι επόμενες εικόνες είναι λήψεις από το εσωτερικό του πύργου ψύξης:
 


Τέλος, οι επόμενες εικόνες είναι απ' το σύστημα φίλτρων και το συγκρότημα αποθείωσης:





Τα απαραίτητα έργα σύνδεσης της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5 με το δίκτυο μεταφοράς στην καλύτερη περίπτωση θα τελειώσουν στο τέλος του 2020. Έτσι θα πρέπει να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε απ' τον Αη Βασίλη να μας φέρει για δώρο το ρεύμα την Πρωτοχρονιά του 2021, έστω και με δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας, διαφορετικά θα μείνουμε με το 100% εισαγόμενο, πανάκριβο και μη εξασφαλισμένης διαθεσιμότητας φυσικό αέριο. Ή με το ρεύμα που θα εισάγουμε απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ίσως ακόμα και της Τουρκίας, όλα τα Βαλκάνια έχουν λιγνίτη. Σε τέτοιο εθνικό όνειδος μας έχει οδηγήσει η εντελώς σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών, απασών των κυβερνήσεων. 
Ένας Μακρυγιάννης παραμένει ζητούμενο και το 2019! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

8 σχόλια:

  1. Και μου φάνηκε περίεργο που είχατε καιρό να γράψετε για την καινούργια μονάδα ενώ έχει προχωρήσει πολύ. Καμία σχέση πάντως με τις παλιότερες μονάδες της Καρδιάς, Αμυνταίου. Και επιτέλους καιρός να απκτήσει η Πτολεμαιδα πάλι μονάδα με το όνομά της. Ας ελπίσουμε ο Αη Βασίλης να φέρει τα επόμενα χρόνια την Μελίτη 2 ή τον Άγιο Δημήτριο 6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα γράψει κάποιες φορές όταν ξεκίνησε η κατασκευή, επειδή αυτό είχε σημασία: να ξεκινήσει και να προχωρήσει η ανέγερση. Απ' τη στιγμή που προχώρησε, θεωρώ πως καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να τη σταματήσει. Όσο και να σκούζουν οι γνωστοί βρωμιάρηδες.
      Οπότε τώρα οι φωτογραφίες από μέσα ήταν ακριβώς ένα Πρωτοχρονιάτικο δώρο.

      Διαγραφή
    2. 100% σωστός. Απορώ πως δεν ήρθανε πάλι τα γνωστά παλικάρια να σκαρφαλώσουν τον πύργο ψύξης, αλλά έχουνε καιρό μέχρι το 2050. Δυστυχώς αυτό που λέτε συνέβει στο λιγνιτορυχείο του Hambach για το οποίο έχετε γράψει: https://www.dw.com/en/german-court-orders-suspension-of-hambach-forest-clearance/a-45764690

      Διαγραφή
    3. Τα "γνωστά παλικάρια" ήρθαν όταν έκλειναν το ένα πίσω απ' τ' άλλο τα Γερμανικά εργοστάσια Φ/Β. Προφανώς γι' αυτό τους υποδέχτηκαν μ' ανοιχτές αγκαλιές η ΔΕΗ κι ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας. Αλλά η ζημιά είχε γίνει, οι Κινέζοι κυριάρχησαν στην αγορά Φ/Β κι όσοι Γερμανοί ήθελαν να επιβιώσουν μετέφεραν την παραγωγή στην Άπω Ανατολή. Εκεί όπου η παραγωγή Φ/Β γίνεται με ενέργεια από κάρβουνο!

      Διαγραφή
  2. Μακάρι να τελειώσει στην ώρα του και να λειτουργήσει ομαλά.
    Δύο σχετικά άρθρα για το ξεπούλημα της ΔΕΗ
    https://analyst.gr/2018/12/29/i-listia-tis-dei/
    http://www.nostimonimar.gr/i-listia-tou-eona-ke-i-arpagi-tis-dei/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μακάρι να μην το ξεπουλήσουν κι αυτό. Προς το παρόν είναι απασχολημένοι να ξεπουλήσουν Μελίτη, Μεγαλόπολη ΚΑΙ Αμύνταιο. Η "πρώτη φορά αριστερά"!!!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά κα καλή Χρονιά(χιονισμένη)
    Η παράδοση του έργου έπρεπε να γίνει νωρίτερα;
    αν ναι,πόση είναι η καθυστέρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω δει κάπου ακριβές χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών-ΣΔΜ ΔΕΗ, η δοκιμαστική λειτουργία σύμφωνα με τον αρχικό συμβατικό σχεδιασμό εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και η εμπορική του λειτουργία, τον Ιανουάριο του 2020 (https://energypress.gr/news/na-tirithei-arhiko-symvatiko-hronodiagramma-gia-tin-ptolemaida-5-zitaei-o-sdm). Αν είναι έτσι, φαίνεται να είναι γύρω στον 1 χρόνο πίσω, με την καθυστέρηση να εστιάζεται μάλλον στα συνοδά έργα, όπως επεσήμαινε ο ΣΔΜ.

    Το ιστορικό:
    Υπογραφή Σύμβασης Μάρτης 2013 (https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2013/martios-2013/upografi-tis-sumvasis-gia-ti-nea-monada-v-tou-ais-ptolemaidas)

    Έγκριση ΔΣ ΔΕΗ Μάρτης 2013 (https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2013/martios-2013/egkrisi-gia-ti-nea-monada-ptolemaida-v)

    Κατάθεση εγγυητική αναδόχου Σεπτέμβρης 2015 (https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2015/septemvrios-2015/katathesi-egguitikis-epistolis-gia-tin-kataskeui).

    2,5 χρόνια για να κατατεθεί η εγγυητική σαν πολλά δεν είναι; Οπότε με 5 χρόνια κατασκευαστική περίοδο, απ' το Σεπτέμβρη 2015 πάμε Σεπτέμβρη 2020. Αν και λιγάκι χλωμό το βλέπω, απ' όσο ξέρω τα έργα σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς έχουν 25 μήνες συμβατική κατασκευαστική περίοδο απ' τον Οκτώβρη 2018. Κάπως έτσι προκύπτει ο περίπου ένας χρόνος καθυστέρηση, αλλά μόνο η ΔΕΗ ξέρει να μας πει πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή