Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΧΩΡΙΣ ΧΕΡΣΑΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ο Ενεργειακός σχεδιασμός της Πολωνίας για το 2040!


Την Παρασκευή 23/11/2018 ο Υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας παρουσίασε το σχέδιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού έως το 2040 και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15/1/2019. Ο σχεδιασμός, ένα κείμενο μόλις 54 σελίδων, προβλέπει αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από 41 σε 73GW, με χρήση διαφόρων τεχνολογιών (σήμερα πάνω από 32GW είναι λιγνιτικά και λιθανθρακικά εργοστάσια). Τα εγχώρια αποθέματα άνθρακα θα παραμείνουν το κύριο στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας της Πολωνίας και η βάση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας. Η ετήσια κατανάλωση κάρβουνου στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αυξηθεί, αλλά, λόγω της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σταδιακά, από 78% σήμερα σε 60% το 2030. Σταδιακά θα προστεθεί νέα ισχύς από πυρηνικά, βάζοντας σε λειτουργία το 1ο εργοστάσιο (1-1,5GW) το 2033 και συνολικά 6-9GW έως το 2043. Προβλέπεται επίσης να προστεθούν 10GW υπεράκτια αιολικά από το 2025, ενώ προβλέπεται και ανάπτυξη των Φ/Β, ιδίως απ' το 2022. Αλλά ΔΕΝ προβλέπονται χερσαία αιολικά, η παρούσα ανάπτυξή τους θα διακοπεί και από 7GW το 2025 προβλέπεται να έχουν μείνει μόλις 800MW το 2040!

Ουσιαστικά οι Πολωνοί βγάζουν τα αιολικά μακριά από κατοικημένες περιοχές και τα στέλνουν στη Βαλτική, να μην τα πιάνει ανθρώπου μάτι. Σύμφωνα με την αναφορά στο κείμενο του σχεδιασμού για τα χερσαία αιολικά, (σελ. 43): "energii wiatru na lądzie – nie przewiduje się tak dynamicznego wzrostu udziału tej technologii w bilansie energetycznym, jak w latach poprzednich. Istotnym utrudnieniem w wykorzystywaniu energetyki wiatrowej na ladzie jest brak zależności między ich pracą elektrowni a zapotrzebowaniem na energię, dlatego tempo ich rozwoju powinno być zależne od kosztów i możliwości bilansowania. Problemem jest także zróżnicowany poziom akceptacji elektrowni wiatrowych przez społeczność lokalną. Dla redukcji potencjalnych konfliktów, warto aby inwestorzy tworzyli systemy partycypacji mieszkańców w realizację projektów;

Επειδή μάλλον τα Πολωνικά δεν σας βοηθούν και πολύ, τα διεθνή δημοσιεύματα, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική συνέντευξη τύπου του υπουργού Ενέργειας, περιγράφουν πως η απόφαση να εγκαταλείψουν τα χερσαία αιολικά οφείλεται ...
στην αντίθεση των πολιτών, στην ασυμβατότητα της παραγωγής με τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος και στην ανάγκη να διατηρούνται συνεχείς στρεφόμενες εφεδρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες αυξάνουν αντί να μειώνουν τις εκπομπές CO2:
"There are no plans for an expansion of onshore wind capacities. The document says the imbalance between the periods of wind power generation and electricity demand in Poland is one of the reasons. Also, wind farms on land are not well accepted by local communities." και "There will be no windmills, because in the conviction of the Ministry of Energy they require protection from conventional energy, and this will increase CO2 emissions, which we intend to reduce in consultation with the European Commission". Ουσιαστικά δηλαδή η Πολωνική κυβέρνηση δέχεται πλήρως όσα γράφει το ιστολόγιο απ' την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε και στέλνει τα χερσαία αιολικά από κει που ήρθαν. Πρόκειται για νίκη της κοινής λογικής και μένει να δούμε τις αντιδράσεις της Κομισιόν.

Είναι πάντως εντελώς χαρακτηριστική η αντίδραση του Windeurope, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικών, όπως φαίνεται στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης: δεν μπορούν να συνέλθουν απ' το σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση του Πολωνικού Σχεδιασμού και ψελλίζουν το σχόλιο "δεν είναι δυνατόν να τα λέει αυτά η Πολωνία παραμονή της Κλιματικής Συνόδου του ΟΗΕ (COP24) στο Κατοβίτσε, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα! Στέλνει εντελώς λάθος μηνύματα!" 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Δεν ξέρω πόσο "λάθος" μηνύματα στέλνει η Πολωνία, πάντως σίγουρα στέλνει μηνύματα: κάτω απ' την ασφυκτική πίεση της ηλίθιας πολιτικής της ΕΕ για να μειώσει χωρίς πραγματικό λόγο τις εκπομπές CO2, ΔΕΝ βάζει τα Γερμανικά και Δανέζικα αιολικά, αλλά βάζει πυρηνικά. Κι ενώ η Γερμανία θα έχει κλείσει το 2022 τα δικά της πυρηνικά, θα δει να ξεφυτρώνουν νέα ακριβώς δίπλα της!

Μόνο που τα πυρηνικά κοστίζουν κάτι τις παραπάνω και πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση, που τα τελευταία 10 χρόνια δεν έγινε δυνατό να βρεθεί. Ε, όσο δεν βρίσκεται η χρηματοδότηση, η Πολωνία θα εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται απ' το δικό της κάρβουνο, εγχώριο λιγνίτη και λιθάνθρακα, (αλλά και εισαγωγές λιθάνθρακα απ' τη διπλανή της Ρωσία). Και να μην ξεχνούμε πως η Πολωνία ήταν η μια απ' τις 3 χώρες που έτρεξαν ν' αγοράσουν Αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο, μόλις αυτό ξεκίνησε να κατευθύνεται και προς την Ευρώπη.

Φυσικά δεν περιμένω πως τα μηνύματα που στέλνει ο ενεργειακός σχεδιασμός της Πολωνίας θα τ' ακούσει κανείς στο δικό μας Υπουργείο της Μεσογείων. Αυτοί έσπευσαν μόνο να βάλουν τη ΔΕΗ να δηλώσει το ενδιαφέρον της για υγροποιημένο φυσικό αέριο και δεν στάθηκαν ικανοί να κάνουν εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό: έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο μείωσης εκπομπών, ακριβώς όπως είχε κάνει η κυβέρνηση της "πράσινης ανάπτυξης" το Μάρτιο 2012. Η αδυναμία τους να σκεφτούν το 2018 διαφορετικά απ' το 2012 δείχνει πως ο σχεδιασμός ήταν προαποφασισμένος κι εκ των προτέρων διατεταγμένος, ακριβώς όπως είχα γράψει πριν 9 μήνες. Ένας σχεδιασμός που μόνο Εθνικός δεν είναι!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 


1 σχόλιο: