Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Η οκταπέταλη δρυάς αποκαλύπτει όσα δεν πρόκειται να σας πουν ποτέ για τους πυρήνες πάγου της Γροιλανδίας.


Στο τέλος της γεωλογικής εποχής του Πλειστόκαινου και αρχή της σημερινής εποχής του Ολόκαινου, περίπου πριν από 12.900 έως 11.500 χρόνια, έγινε μια απότομη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη, μια επιστροφή σε παγετώδεις συνθήκες. Με εξέταση των φυτικών υπολειμμάτων εκείνης της περιόδου βρέθηκε ότι η βλάστηση που υπήρχε στην προηγούμενη, πιο θερμή περίοδο, αντικαταστάθηκε από βλάστηση αλπικής τούνδρας, με χαρακτηριστικό το αγριολούλουδο της πιο πάνω εικόνας, που λέγεται Δρυάς η οκταπέταλη. Η παρουσία αυτού του αγριολούλουδου ήταν η αιτία για να ονομαστεί η εποχή "Νεότερη Δρυάς".

Μια εξαιρετικά σαφή εικόνα πολλών πτυχών των απότομων κλιματικών αλλαγών για τα τελευταία 49 χιλ. χρόνια και για την εποχή "Νεότερη Δρυάς" δίνουν οι πυρήνες πάγων της από γεωτρήσεις στην κεντρική Γροιλανδία. Τα καλά διατηρημένα ετήσια στρώματα επιτρέπουν τον υπολογισμό με μόνο 1% σφάλμα, (έτσι τουλάχιστον λένε), του τέλους της εποχής "Νεότερη Δρυάς", 11.500 χρόνια πριν από σήμερα. Οι διορθώσεις ροής του πάγου επιτρέπουν την ανασυγκρότηση των ποσοστών συσσώρευσης χιονιού για δεκάδες χιλιάδες χρόνια με μικρή πρόσθετη αβεβαιότητα. Τα δεδομένα θερμοκρασιών και συσσώρευσης χιονιού υπάρχουν δημοσιευμένα απ' το κρατικό National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ, από εργασία του Alley, R.B. 2000, με τίτλο "The Younger Dryas cold interval as viewed from central Greenland" (Quaternary Science Reviews 19:213-226). Τα δεδομένα σταματούν 95 χρόνια "πριν το σήμερα", δηλαδή στις αρχές του 20ού αιώνα.


Όπως φαίνεται λοιπόν στο ...
πιο πάνω διάγραμμα, που αφορά τα τελευταία 4 χιλ. χρόνια, η θερμοκρασία της Γροιλανδίας έχει σαφώς πτωτική τάση απ' τα 3.600 χρόνια και μετά, ενώ κατά τα τελευταία χίλια χρόνια ήταν σταθερή για περίπου έξι αιώνες σε χαμηλές θερμοκρασίες, (όχι βέβαια πρωτόγνωρες, καθώς στο διάστημα 15 έως 50 χιλ. χρόνια "πριν το σήμερα" οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν ανάμεσα στους -40 με -50οC). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Η πολύ μικρή αύξηση στα 170 χρόνια "πριν το σήμερα" ασφαλώς και δεν έχει σχέση με ανθρωπογενείς δραστηριότητες και είναι σε απολύτως φυσιολογικά πλαίσια, καθώς, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα για τα τελευταία 50 χιλιάδες χρόνια, απ' τα 50 μέχρι τα 12 χιλιάδες χρόνια "πριν το σήμερα" γινόταν στις θερμοκρασίες αυτό που περίπου λέμε "ο κακός χαμός", αυτό δεν είναι αυξομείωση, είναι το ασανσέρ του τρόμου, εκτός κι αν οι υπολογισμοί των ερευνητών δεν ήταν και τόσο ακριβείς. Πάντως αυξομειώσεις σίγουρα υπήρχαν κι ήταν με εντελώς φυσικές διεργασίες, οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι απολύτως βέβαιο πως δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή.

Το κλίμα αλλάζει συνεχώς επί 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, δεν ήταν ποτέ σταθερό. Αλλά ο πλανήτης λειτουργεί στη γεωλογική κλίμακα του χρόνου, όχι την ανθρώπινη. Οι κλιματικοί απατεώνες μεγεθύνουν μια μικρή μεταβολή, ακριβώς όπως εγώ απ' το διάγραμμα των 50 χιλ. ετών μεγέθυνα το τμήμα του διαγράμματος των τελευταίων 4 χιλ. ετών. Ελέγχοντας πλήρως τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας τη βαφτίζουν "κλιματική αλλαγή" κι επιβάλλουν "φόρο σωτηρίας", ακριβώς όπως οι παπικοί καρδινάλιοι κάποτε πουλούσαν τα συγχωροχάρτια, μέχρι που ήρθε ο Λούθηρος και τους σάρωσε. Ε, καλό είναι κάπως έτσι να τους σαρώσουμε και τώρα, οι απατεώνες δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Λόγω των ανοησιών με την ενέργεια και το κλίμα, δυο πρωθυπουργοί ήδη άλλαξαν το τελευταίο διάστημα, σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, περισσότερα προσεχώς!

 
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

3 σχόλια:

  1. κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνεις και κάποιες αναφορές στα ευρήματά μου που σου έχω στείλει καθόσον σχετικά έχω εμβαθύνει πολύ με πρώτης τάξης ευρήματα, ο παράγοντας ήλιος είναι κεντρικός σε αυτή την αναζήτηση είτε παίρνεις θέση επιφυλακτική είτε όχι στο φαινόμενο του θερμοκρηπίου και την ανθρωπογεννή υπερθέρμανση του πλανήτη - έχει και η άλλη πλευρά τα επιχειρήματά της και προσωπικά όπως σου έχω γράψει της δικαιολογώ κάποιες επιφυλάξεις, ας μην ξεχνάμε ότι από το 1950 και μετά σταδιακά μειώνεται η ηλιακή δραστηριότητα και παρ όλα αυτά οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει σημαντικά. σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημανθεί ο ρόλος του ηλιακού ανέμου όπως σου έχω πει και η επίδρασή του στο κλίμα που μεταξύ άλλων έχω περιγράψει ενδελεχώς στα κείμενά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν σας έχω ήδη ευχαριστήσει για το υλικό. Απ' όσο είδα, αυτά που μου έχετε στείλει δεν τα έχετε δημοσιεύσει σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ή σε κάποιο συνέδριο. Αφενός δεν έχω την επιστημονική ειδικότητα για να τα αξιολογήσω, αφ' ετέρου δεν έχω το χρόνο να παράγω το πλήθος και είδος αναρτήσεων που θα ήθελα. Ίσως λοιπόν μελλοντικά αναφερθώ και σ' αυτό το θέμα.

      Διαγραφή
  2. Γειά σας, αυτά είναι και στη βοβλιοθήκη του ITIA-NTUA https://www.itia.ntua.gr/en/docinfo/1486/ και πιο πρόσφατα κείμενα σε ένα περιοδικό από την Ινδία http://www.gpcpublishing.org/index.php/gjp/article/view/443

    ΑπάντησηΔιαγραφή