Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Να πώς η χώρα συνεχίζει να πυροβολεί τα πόδια της: το παράδειγμα της Απειράνθου στη Νάξο.


Ο Ιούλιος δυστυχώς δεν ξεκίνησε ευχάριστα, καθώς το πρωί της Κυριακής είδα στην τηλεόραση τη γραφική Απείρανθο της Νάξου ζωσμένη από ανεμογεννήτριες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, που ήταν εμφανές πως έγιναν στο μοντάζ για να μην πολυφαίνονται τα μεταλλικά ικριώματα, δυστυχώς ο λεκές στο τοπίο ήταν ιδιαίτερα ευδιάκριτος. Είναι απορίας άξιο πώς επέτρεψε να συμβεί αυτό το ανοσιούργημα ο Απεραθιώτης Μανώλης Γλέζος, που έχει καταφερθεί επανειλημμένα κατά των "σιδερένιων φυτών", όπως ονόμασε τα Φ/Β που γέμισαν τα χωράφια.

Είχα τη χαρά να βρεθώ στη Νάξο για διακοπές πριν αρκετά χρόνια, τότε που ακόμα μπορούσε κανείς να φωτογραφήσει την Απείρανθο να αστράφτει μοναδικά στο καλοκαιρινό φως του Αιγαίου, χωρίς την κακάσχημη σιλουέτα των θηριωδών ανεμογεννητριών να δεσπόζει στις φωτογραφίες. Και δυστυχώς για τα επόμενα 20 χρόνια, όσο θα υπάρχουν εκεί οι ανεμογεννήτριες, δεν βλέπω πλέον το λόγο να ξαναπάω στην Απείρανθο. Αν θέλω να δω ανεμογεννήτριες, τις βλέπω και στον Κιθαιρώνα, στο Βέρμιο, στην Κερκίνη, στα Δίδυμα, στη Ροδόπη, σ' ένα σωρό βουνά όπου έχουν ασελγήσει πάνω τους οι "επενδυτές". Κι αν βρεθώ ξανά στη Νάξο θα περιοριστώ στον υπέροχο Άγιο Προκόπη και θα σταματήσω στο Χαλκί, για το ίσως πιο καταπληκτικό ...
γαλακτομπούρεκο της χώρας, ελπίζοντας πως από εκεί δεν θα φαίνεται η καταστροφή του τοπίου.

Δυστυχώς στο Υπουργείο της Μεσογείων δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς που ν' αντιλαμβάνεται πως, καταστρέφοντας τα μοναδικά Ελληνικά τοπία με τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες, η χώρα για ακόμα μια φορά πυροβολεί τα πόδια της και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που πασχίζει να σταθεί στα πόδια της μετά την οχτάχρονη λαίλαπα των μνημονίων. Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, μερικά μόνο λεπτά αργότερα, η κάμερα έφθανε σε ορεινό χωριό της Αμοργού, το οποίο δεν έχει ρεύμα και οι μεταφορές γίνονται με μουλάρια, αλλά τα λιγοστά σπίτια τ' αγοράζουν Δυτικοευρωπαίοι, ψάχνοντας στο φως του Αιγαίου αυτό που δεν μπορούν να βρουν πουθενά: τη γαλήνη της ψυχής. Ένα άλλο είδος "επενδύσεων" Γερμανών και Γάλλων, πολύ πιο βιώσιμο από τις καταστροφικές "επενδύσεις" στα αιολικά, που ονειρεύεται ο Σταθάκης. "Επενδύσεις" που δεν προσφέρουν στην ηλεκτροδότηση, γεμίζουν μπετονένιες βάσεις τα βουνά, τσακίζουν την ορνιθοπανίδα, απωθούν τον τουρισμό και, το κυριότερο, επηρεάζουν αρνητικά την κατείσδυση του μετεωρικού νερού στους όποιους ελάχιστους υδροφόρους ορίζοντες των νησιών.  Λες και ΑΠΕ είναι μόνο τα αιολικά, ενώ υπάρχουν κι άλλες μορφές, με πολύ πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση και σαφώς μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.



Θέλω να ελπίζω πως δεν βρέθηκαν στη Νάξο κάποιοι "πρόθυμοι" τοπικοί αυτοδιοικητικοί, που να σκέφθηκαν το "δωρεάν ρεύμα", που δήθεν προσφέρουν οι ΑΠΕ. Δωρεάν ρεύμα ΔΕΝ υπάρχει, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα από λογαριασμό της ΔΕΗ, κάποιοι άλλοι πληρώνουν το ρεύμα της Απειράνθου, της Ακράτας κι όλων των περιοχών όπου μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Το "δωρεάν ρεύμα", που με χαρά μοιράζουν φαύλοι πολιτικοί, είναι χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, τίποτα περισσότερο. Τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά βέβαια δεν πλήρωναν ποτέ το ηλεκτρικό ρεύμα στο κόστος παραγωγής του από πετρελαιομηχανές, στέλνοντας το λογαριασμό στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ελπίζω πως αυτό δεν έχει αλλοτριώσει συνειδήσεις σε τέτοιο βαθμό, που να προτιμούν να καταστρέψουν τα νησιά προκειμένου να παίρνουν όχι πλέον φθηνό, αλλά ρεύμα πληρωμένο στο 100% από άλλους.

Κι εδώ έρχεται βέβαια ο ρόλος της Πολιτείας να εξηγήσει στους νησιώτες και σ' όλους όσους τυχόν καλοβλέπουν τις εντελώς αναξιόπιστες ανεμογεννήτριες, να πει ξεκάθαρα πως "τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει", πάντα κάποιος πληρώνει το λογαριασμό. Αλλά δυστυχώς τελικά μόνο ο Μαυρογιαλούρος στον κινηματογράφο είχε φιλότιμο, στην πραγματική ζωή δεν γίνονται αυτά από πολιτικούς.

Σε όλα τα μέσα που δημοσιεύουν διαφημίσεις επιτρέπεται η αναδημοσίευση ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ και να υπάρχει σύνδεσμος (link) για την πρωτότυπη ανάρτηση στο greeklignite. Στα υπόλοιπα μέσα η δημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση. Νισάφι πια !
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου