Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Το ΥΠΕΝ του Σύριζα τώρα προγραμματίζει να εξοντώσει προστατευόμενα αρπακτικά και λοιπά πουλιά.


Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή το ΥΠΕΝ διοργανώνει σεμινάριο εξόντωσης προστατευόμενων αρπακτικών και λοιπών πουλιών μέσω των αιολικών, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Καλές πρακτικές για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας κατά την ανάπτυξη αιολικών πηγών ενέργειας". Όμως στην πραγματικότητα ΔΕΝ υπάρχουν "καλές" πρακτικές κατά την ανάπτυξη των αιολικών σε περιοχές όπου ζουν προστατευόμενα αρπακτικά, ούτε σε περιοχές που διέρχονται αποδημητικά κι αυτό επειδή παγκοσμίως οι ανεμογεννήτριες θεωρούνται "bird choppers" (τεμαχιστές πουλιών).

Στο πάνω δεξί μέρος του ιστολογίου ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει το καταπληκτικό βίντεο του Γιάννη Σκαρπαθιωτάκη απ' το "ατύχημα" ενός γύπα στα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης. Το περήφανο -και κατά τα λοιπά προστατευόμενο- αρπακτικό πουλί έκανε το μοιραίο λάθος να πετάξει πάνω από αιολικό πάρκο και η φτερωτή μιας ανεμογεννήτριας το τσάκισε, κάτι το εντελώς αναμενόμενο, ακόμα και για τις "Καλές πρακτικές" του ΥΠΕΝ. Μάλιστα το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο είναι σχετικά παλιό κι έχει μικρές ανεμογεννήτριες, αυτές που εγκαθίστανται τώρα είναι πολύ μεγαλύτερες κι ολοένα μεγαλώνουν, τόσο σε ύψος όσο και σε διάμετρο, οπότε η φτερωτή τους σαρώνει πολύ μεγαλύτερη έκταση κι αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να τσακίσει ό,τι πετούμενο βρεθεί στο "βεληνεκές" της. Αυτή είναι η "προστασία της βιοποικιλότητας", που προωθεί το ΥΠΕΝ.

Το Μάρτη 2016 είχα δημοσιεύσει την ανάρτηση "Αγάπη μου, με τα αιολικά, -εκτός απ' τους γύπες της Κρήτης- τώρα συρρίκνωσα και τους μαυρόγυπες της Ροδόπης", παρουσιάζοντας μια τότε πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Biological Conservation με τίτλο "Reconciling endangered species conservation with wind farm development: Cinereous vultures (Aegypius monachus) in south-eastern Europe". Σήμερα παρουσιάζω μια νεότερη ...
εργασία ερευνητών της ίδιας ομάδας, που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο 2017 στο Open Access & Peer Reviewd PLOS ONE, με τίτλο "A balanced solution to the cumulative threat of industrialized wind farm development on cinereous vultures (Aegypius monachus) in south-eastern Europe".  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 


Πρόκειται μάλλον για την εξέλιξη της έρευνάς τους και το συμπέρασμα είναι καταλυτικό, αρκεί μόνο μία και μοναδική φράση: "We have shown that if all wind farms (or the majority, based on recent planning decisions) are to be authorized in south-eastern Europe, the cinereous vulture population is at great risk of extinction in the near future. - Καταδείξαμε πως αν κατασκευαστούν όλα ή τα περισσότερα αιολικά στη ΝΑ Ευρώπη, ο πληθυσμός των μαυρόγυπων βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο πλήρους εξαφάνισης στο εγγύς μέλλον". 

Και το λένε πολύ ευγενικά: "πάρτε τις ανεμογεννήτριες απ' το χώρο ενδιαίτησης των αρπακτικών και βάλτε τις κάπου αλλού." Αν δεν το έλεγαν ευγενικά, θα το είχαν διατυπώσει ελαφρώς διαφορετικά. Και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους πολίτες να το σκέφτονται αυτοί διαφορετικά από τους ερευνητές, καθώς θυμίζω πως το 2014 όχι μόνο  ακόμα και η Κομισιόν είχε διαπιστώσει "Βασικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα", αλλά επιπλέον η απόφαση για διείσδυση των αιολικών στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα είχε βασιστεί σε ελλιπή ανεμολογικά δεδομένα

Κατά τα λοιπά το ΥΠΕΝ μπορεί να κάνει όσα σεμινάρια θέλει, προσπαθώντας να ξεπλύνει τα αιολικά στις συνειδήσεις των πολιτών. Μάταια ωστόσο, η Κρήτη έχει ξεσηκωθεί ενάντια στα αιολικά, η Καρυστία έχει ξεσηκωθεί ενάντια στα αιολικά, η Ημαθία έχει ξεσηκωθεί ενάντια στα αιολικά, όλες οι περιοχές έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στα αιολικά και μόνο ο Σταθάκης δεν φαίνεται ν' αντιλαμβάνεται πως ο Σύριζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον για να περισώσει τις Γερμανικές και τις Δανέζικες δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας που ξεκίνησαν ν' αποτελούν παρελθόν.  Όπως παρελθόν σύντομα θ’ αποτελέσει κι ο Σταθάκης, άλλος ένας αναλώσιμος, αφού πρώτα θα έχει κάνει τη "βρωμοδουλειά".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου