Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Η Άνδρος, η στάθμη της θάλασσας και η απάτη της "κλιματικής αλλαγής".


Οι κλιματικοί ΑΠΕτεώνες μας πιπιλίζουν το μυαλό με την προπαγάνδα πως με την "παγκόσμια υπερθέρμανση", (αυτή που κανείς πλέον δεν τη δέχεται, μόνο ενόψει της προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ την ξέθαψαν απ' το σεντούκι), "θα λιώσουν οι πάγοι" και "θ' ανεβεί η στάθμη της θάλασσας". Λες και η στάθμη της θάλασσας είναι σταθερή, όπως η στάθμη του νερού σ' ένα ποτήρι, και δεν μεταβάλλεται με την πάροδο των ετών, σ' ένα πλανήτη που η γεωλογική του ιστορία δείχνει πως διαρκώς μεταβάλλεται. Και δυστυχώς για τους κλιματικούς ΑΠΕτεώνες υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα για τη διαχρονική μεταβολή της στάθμης της θάλασσας: το είχαμε δει στην ανάρτηση για τα λιοντάρια της Αμφίπολης και της Πέλλας, το είχαμε δει για τη Doggerland,  θα το δούμε σήμερα σε πιο "καλοκαιρινή" έκδοση, καθώς αυτή την εποχή η Άνδρος "φοράει τα καλά της".

Αν κάποιος βρεθεί στην πανέμορφη Χώρα της Άνδρου, στην πλατεία μπροστά στην είσοδο της παλιάς πόλης και δίπλα στην παλιά βρύση, που βλέπουμε στην πάνω φωτογραφία, μπορεί να δει μια πλάκα, στην οποία υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στην ιστορία του νησιού και του παλιού λιμανιού. Απ' αυτή την πλάκα είναι και η διπλανή φωτογραφία, το κείμενο αναφέρεται στο Μαντράκι, το παλιό λιμάνι, εκεί όπου γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας "Μικρά Αγγλία".

Στη 2η πρόταση διαβάζουμε (οι επισημάνσεις με έντονα είναι του κειμένου, με κίτρινο δικές μου): "Στην Άνδρο το Μαντράκι βρίσκεται στα βόρεια του Κάτω Κάστρου, στον κόλπο του Νημπορειού, σε μικρή απόσταση αριστερά, ακριβώς κάτω απ' την Ανατολική Πύλη του Κάτω Κάστρου. Εκεί υπήρχε εκτεταμένος βράχος -διαστάσεων περίπου 55 επί 25 μέτρων-  ο οποίος έχει λαξευθεί χωρίς τη χρήση πυρίτιδας -δηλ. θεωρητικά προ του 1500- στο κεντρικό του τμήμα καθώς και στο δυτικό, ώστε να δημιουργηθεί είσοδος, από τα δυτικά, προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Εντύπωση προκαλεί το μέγεθος του εκβραχισμού, που πρέπει να υπερέβη τα 1500 κυβ. μέτρα. 
Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ όψιν ότι η στάθμη της θάλασσας ...
παρουσίαζε κατά καιρούς διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα κατά τον 19ο αιώνα κατέβηκε πολύ. Όταν ο ιστορικός Μηλιαράκης επισκέφτηκε την Άνδρο, κατά το 1878, έγραψε για το Μέσα Κάστρο (ο βράχος με το φρούριο) ότι "αυτός ο βράχος κάποτε θ' αποτελούσε νησίδα" ενώ η γνωστή φωτογραφία της Πλακούρας - περίπου 1900- δείχνει τη στάθμη της θάλασσας σχεδόν 1,00 μέτρο χαμηλότερα απ' τη σημερινή. Πάντως ο πυθμένας της λαξευμένης λεκάνης του Μαντρακιού την εποχή της διανοίξεώς του εκτιμάται ότι βρισκόταν σε μεγαλύτερο βάθος κατά ένα περίπου μ. από την τότε επιφάνεια της θάλασσας, έναντι της σημερινής. (Το βάθος της λαξεύσεως του βράχου στη δεξιά πλευρά της εισόδου καταδεικνύει την τότε στάθμη της θαλάσσης)."

Θα μας πει μήπως ποτέ κάποιος απ' τους κλιματικούς ΑΠΕτεώνες για ποιο λόγο κατέβηκε ένα μέτρο η στάθμη της θάλασσας το 19ο αιώνα και γιατί ξανανέβηκε τον 20ο;

Ο Αντώνιος Μηλιαράκης, που επισκέφτηκε την Άνδρο το 1878, έγραψε το 1880 το "Υπομνήματα περιγραφικά των Κυκλάδων Νήσων, κατά μέρος Άνδρος, Κέως [μετά δύο γεωγραφικών πινάκων]". 

Το βιβλίο τυπώθηκε στο τυπογραφείο της ''Ελλ. Ανεξαρτησίας'' και στην εποχή του διαδικτύου υπάρχει ψηφιοποιημένο στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων. Στη σελίδα 71, αναφερόμενος στην Άνδρο, ο Μηλιαράκης γράφει : "Η πόλις διαιρείται εις παλαιάν και νέαν. Η πρώτη κείται επί της βραχώδους γλώσσης, είνε ούτως ειπείν αμφιθάλασσος, και διατέμνεται υπό οδού λιθοστρώτου, κεκαμμένης, ήτις προς την έξοδον φέρει εις μικράν πλατείαν, αποτελούσαν τον αυχένα δι' ού συνέχεται η βραχώδης προέκτασις μετά της ξηράς. Ήκουσα ότι επί Ενετών ή και εν αρχή της Τουρκοκρατίας η βραχώδης προέκτασις απετέλει νήσον, συνεχομένην προς την ξηράν δια γεφύρας προστατευομένης υπό πύργων, επομένως η νυν πλατεία ήτο το πριν είδος τάφρου, ενούσης την θάλασσαν του Εμπορειού και Παραπορτίου.
 


Αυτό που διηγήθηκαν στο Μηλιαράκη απεικονίζεται κάτω δεξιά στον πιο πάνω ενετικό χάρτη της Άνδρου, του 1419. Ο χάρτης προέρχεται απ' το Andros-Historia, ιστολόγιο αφιερωμένο στην ιστορία της Άνδρου. 

Ανεβαίνει λοιπόν και κατεβαίνει η στάθμη της θάλασσας στην προβιομηχανική εποχή, σε εποχή που δεν υπήρχε το "ανθρωπογενές" CO2, το οποίο έτσι κι αλλιώς φυσικά είναι απειροελάχιστο μπροστά στο "φυσικό" CO2, αυτό που, μέσω του κύκλου του άνθρακα στη φύση, είναι διαλυμένο στους ωκεανούς και, όταν η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει, εκλύεται στην ατμόσφαιρα, καθώς, με βάση την αρχή του Le Chatelier, μειώνεται η διαλυτότητά του στο νερό. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Αυτή την εντελώς φυσική, κι εντελώς ανεξάρτητη από οποιαδήποτε παράνοια περί κλιματικής αλλαγής, άνοδο και κάθοδο της στάθμης της θάλασσας καταγράφει το Andros-Historia, στις συγκριτικές φωτογραφίες που βλέπουμε πιο πάνω. Η πάνω φωτογραφία, γύρω στο 1900, δείχνει τα "Μπειρικαίϊκα" της Πλακούρας, δηλαδή τα "Εμπειρικαίϊκα" ή κτήριο των Εμπειρίκων, εφοπλιστικής οικογένειας που αποτέλεσε κατά το ιστολόγιο την οικονομική ατμομηχανή της Άνδρου. Με το κόκκινο βέλος σημειώνεται η θέση της καμάρας, μπροστά απ' την οποία είχε κατασκευαστεί μικρή προκυμαία. Στην κάτω φωτογραφία βλέπουμε τη σημερινή κατάσταση, μπροστά απ' την καμάρα υπάρχουν φερτά υλικά, μπαζώματα απ' τη θάλασσα, η στάθμη της οποίας ανέβηκε κάποια στιγμή μετά το 1900 και στη συνέχεια ξανακατέβηκε, αφήνοντας πίσω της τα ιζήματα.

Πολλά χρόνια αργότερα στην ίδια περιοχή χτίστηκε το Ξενία "Τρίτων" και φωτογραφίες της καμάρας με τη στάθμη της θάλασσας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αργότερα έχει το Androsfilm, άλλο ιστολόγιο για την Άνδρο. Αν υπάρχουν κι άλλες φωτογραφίες της Πλακούρας τις επόμενες δεκαετίες μετά το 1900 ίσως θα μπορούμε να εντοπίσουμε σε ποια χρονική στιγμή ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας, πότε ξανακατέβηκε και να τα συνδέσουμε με τα διαγράμματα της "παγκόσμιας" θερμοκρασίας, που δημοσιεύονται εδώ και 30-40 χρόνια σε επιστημονικές εργασίες, πριν τα "προσαρμόσει" η ΝΑΣΑ στις ανάγκες της κλιματικής προπαγάνδας. Μιας "παγκόσμιας" θερμοκρασίας, που, σε πείσμα της ΝΑΣΑ, όπως θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση, διαγράφει εντελώς διαφορετική πορεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου