Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Έκλεισε ένα παλιό πυρηνικό εργοστάσιο και νόμιζαν πως θα έβαζαν αιολικά & Φ/Β. Γίνεται;

Το Vermont Yankee ήταν ένα σχετικά μικρό (620MW) πυρηνικό εργοστάσιο, που ξεκίνησε να δουλεύει το 1972. Βρισκόταν στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ, στον ποταμό Κονέκτικατ, κοντά στα σύνορα της Πολιτείας του Βερμόντ με την Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Ήταν το βασικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Βερμόντ, καλύπτοντας το 2008 το 35% της ζήτησης και δίνοντας το 72% της τοπικής παραγωγής ηλεκτρισμού. Είχε άδεια λειτουργίας για 40 χρόνια, μέχρι το Μάρτιο 2012, αλλά το Μάρτιο 2011 η ΡΑΕ των πυρηνικών (Nuclear Regulatory Commission, NRC) παρέτεινε την άδεια λειτουργίας του για άλλα 20 χρόνια.

Μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα δημιουργήθηκε κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών απ' τις γνωστές και μη εξαιρετέες οργανώσεις και τελικά τον Αύγουστο 2013 η ιδιοκτήτρια Entergy ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο θα έκλεινε το Δεκέμβριο 2014 για οικονομικούς λόγους, καθώς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το φθηνό φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Παρά τη δημιουργία αυτή τη φορά κινήματος διατήρησης του εργοστασίου, οι δραστήριοι "περιβαλλοντικοί ακτιβιστές" του Βερμόντ ζητωκραύγασαν απ' τη χαρά τους: "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το κλείσιμο του πυρηνικού, το Βερμόντ θα το υποκαταστήσει με ΑΠΕ, όπως τα Φ/Β οροφής". Κάτι σαν το "Go Solar" που πουλούν κι εδώ, αυτοί που πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. "Βάλτε ΑΠΕ", μόνο που ο άνεμος φυσά όποτε αυτός θυμηθεί κι ο ήλιος πάει καθημερινά κι εντελώς προγραμματισμένα για ύπνο, οπότε πώς να υποκαταστήσουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο, που ...
έδινε σταθερή κι αδιάλειπτη ισχύ 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με συντελεστή απόδοσης πάνω από 80% στη διάρκεια της ζωής του; Γίνεται; Ε, δεν γίνεται, όσο και να σκούζουν τα περιβαλλοντικά παπαγαλάκια.

Επειδή το Βερμόντ χρειάζεται ηλεκτρισμό και τα αιολικά & Φ/Β δεν μπορούν να δίνουν ηλεκτρισμό όποτε απαιτείται, η λύση ήταν πολύ απλή: μετά το κλείσιμο του πυρηνικού, το Βερμόντ άρχισε να ηλεκτροδοτείται με φυσικό αέριο, που, όπως απ' την πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολογίου έχουμε πει, "πάει πακέτο" με τα αιολικά & Φ/Β. Τα Φ/Β δίνουν αξιόπιστη ισχύ για λίγες ώρες την ημέρα, η Ρόδος, που είναι "το νησί του Ήλιου" έχει κάπου 3.200 ώρες ηλιοφάνεια το έτος, αλλά το έτος έχει 8.760 ώρες στις οποίες χρειάζεται κανείς ηλεκτρισμό και δεν νομίζω το Βερμόντ να έχει περισσότερη ηλιοφάνεια απ' τη Ρόδο. Με απλή αριθμητική μας μένουν πάνω από 5.500 ώρες στις οποίες χρειαζόμαστε ηλεκτρισμό, αλλά ο ήλιος απλά δεν υπάρχει και πρέπει να υπάρχει παραγωγή από κάποια άλλη πηγή, που να μπορεί να παρακολουθεί τις αυξομειώσεις των Φ/Β. Και βεβαίως αυτές οι 5.500 ώρες εντοπίζονται κυρίως στο χειμώνα, τότε που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ηλεκτρισμό.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Προφανώς αυτή η πηγή δεν μπορεί να είναι ο εντελώς αναξιόπιστος άνεμος, που μπορεί τη μια στιγμή να φυσά με 5 μποφόρ και να γυρίζει τις ανεμογεννήτριες, τσακίζοντας όποιο πουλίβρεθεί στο "βεληνεκές" τους, αλλά σε 10 λεπτά να έχει πλήρη άπνοια και οι φτερωτές να μας κοιτούν ακούνητες, αμίλητες, αγέλαστες, σκέτος λεκές στο τοπίο.

Αποτέλεσμα λοιπόν του κλεισίματος του Vermont Yankee ήταν ν' αυξηθεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου και ν' αυξηθούν το 2015 οι εκπομπές CO2 στη Νέα Αγγλία κατά 7% ως προς το 2014. Η αύξηση αυτή συνέβη παρά το γεγονός πως εννιά γειτονικές Πολιτείες (οι έξι που αποτελούν τη Νέα Αγγλία -Κονέκτικατ, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιού Χαμσαϊρ, Βερμόντ κι άλλες τρεις, Νέα Υόρκη, Ντελαγουέρ, και Ροντ Άιλαντ) έχουν ένα σύστημα "cap and trade" για την παρακολούθηση των εκπομπών και τη μείωση των "αερίων του θερμοκηπίου": οι εκπομπές όλων των πηγών στις 9 Πολιτείες αθροίζονται, μπαίνει οροφή κι αν κάποιος παραγωγός υπερβαίνει την οροφή πρέπει ν' αγοράσει δικαιώματα εκπομπών.

Μέχρι τα μέσα του 2019 αναμένεται ν' αποσυρθούν στη ζώνη της Νέας Αγγλίας περίπου 4.200MW παλαιών πετρελαϊκών, πυρηνικών και ανθρακικών εργοστασίων και ν' αντικατασταθούν κυρίως με φυσικό αέριο και λιγότερο με αιολικά, σε μια περιοχή εκτεθειμένη στους βοριάδες που έρχονται απ' το Βόρειο Πόλο. 

Επιχείρηση προσγείωσης στην πραγματικότητα για όσους ονειρεύονται πως αιολικά & Φ/Β μπορούν να υποκαταστήσουν τη σημερινή συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Κι αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας εθνοπατέρες, ιδίως αυτοί του Σύριζα, που σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής διαγκωνίζονταν ποιος να πρωτομιλήσει για ΑΠΕ. 

Σώζεται πια αυτή η χώρα; Μπααα ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου