Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

"Χαιρετίσματα στην εξουσία" έστειλε το Ανώτατο Δικαστήριο στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική του Ομπάμα!


Όπως είχαμε δει τον περασμένο Νοέμβριο, ένας ιδιότυπος "εμφύλιος" έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική: το 2014 ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει το Clean Power Plan, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 30% το 2030 ως προς το 2005, μετασχηματίζοντας την ηλεκτροπαραγωγή υπέρ του φθηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Σε εφαρμογή του προγράμματος η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) είχε εκδώσει προτεινόμενα σχέδια συμμόρφωσης για κάθε επιμέρους Πολιτεία των ΗΠΑ, τα οποία θα έπρεπε να συζητηθούν, να προσαρμοστούν και να εγκριθούν σε τοπικό Πολιτειακό επίπεδο. Στο τέλος Οκτωβρίου 2015 24 Πολιτείες προσέφυγαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά της εφαρμοστικής απόφασης του Clean Power Plan και της επικεφαλής του ΕΡΑ Τζίνας Μακάρθι. Άλλες 3 Πολιτείες συντάχθηκαν αμέσως με τις 24, σύνολο 27 και φαίνονται με κόκκινο χρώμα στον πιο πάνω χάρτη. Με το μπλε χρώμα φαίνονται οι 18 Πολιτείες που συντάχθηκαν με παρέμβασή τους στο Δικαστήριο υπέρ του Clean Power Plan και με λευκό χρώμα φαίνονται οι Πολιτείες που δεν πήραν θέση.

Στις 21.1.2016 το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσιγκτον, ένα επίπεδο κάτω απ' το Ανώτατο Δικαστήριο και με σύνθεση τριών δικαστών απ' τους οποίους οι δύο είχαν διοριστεί από Κλίντον και Ομπάμα, δέχθηκε να προχωρήσει σε διαδικασία ακροάσεων των νομικών επιχειρημάτων, ακροάσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου 2016. Ωστόσο δεν έδωσε ...
αναστολή στην έναρξη εφαρμογής του Clean Power Plan, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστήριου, το οποίο με μια πολύ λιτή απόφαση, ούτε μια σελίδα καλά-καλά, αναστέλλει την εφαρμογή του Clean Power Plan μέχρι το καλοκαίρι και αναπέμπει την υπόθεση στο Περιφερειακό Εφετείο της Κολούμπια για τη διαδικασία ακροάσεων. 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου βγήκε την Τρίτη 9.2.2016 και πιστοποίησε τον πλήρη διχασμό που επικρατεί στις ΗΠΑ, καθώς αφενός εκδόθηκε με το οριακό αποτέλεσμα 5-4 κι αφ' ετέρου οι πλειοψηφούντες δικαστές χαρακτηρίστηκαν απ' τον κλιματολάγνο τύπο ως "συντηρητικοί" και οι μειοψηφούντες ως "προοδευτικοί".

Όποια κι αν είναι η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστήριου θα μπορεί να προσβληθεί πάλι είτε απ' τη μια πλευρά διαδίκων είτε απ' την άλλη στο Ανώτατο Δικαστήριο κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέσα στο 2016 ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το Clean Power Plan, η ναυαρχίδα της κλιματικής πολιτικής Ομπάμα. Είτε το Δικαστήριο απορρίψει τελικά εξ ολοκλήρου το νόμο είτε τον αποδεχθεί μερικά, ο Ομπάμα ολοκληρώνει πλέον μέσα στο 2016 τη 2η θητεία του κι αποχωρεί οριστικά απ' το Λευκό Οίκο. Όποιος κι αν τον διαδεχθεί δεν θα δεσμεύεται απ' την αμφιλεγόμενη πολιτική του προκατόχου του, που δίχασε το έθνος και θα μπορεί είτε να την μεταβάλλει είτε να την καταργήσει. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι ο Ομπάμα είχε δεσμευτεί πως οι ΗΠΑ θα μειώσουν μέχρι το 2025 τις εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" κατά τουλάχιστον 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Χωρίς την εφαρμογή του Clean Power Plan αυτό είναι απλώς αδύνατο. Και μπορεί τα μέτρα μείωσης των εκπομπών να πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το 2022, αλλά χωρίς ενωρίτερη προετοιμασία για αντικατάσταση λιθανθρακικών και λιγνιτικών εργοστασίων από εργοστάσια φυσικού αερίου (περί αυτού ουσιαστικά πρόκειται), ακόμα κι αν το Νοέμβριο εκλεγεί η Χίλαρυ Κλίντον και συνεχίσει την πολιτική Ομπάμα όλα θα έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

"Χαιρετίσματα" έστειλε λοιπόν το Ανώτατο Δικαστήριο στον Ομπάμα και στους Δημοκρατικούς, δείχνοντάς τους πως πρέπει να ξανασκεφθούν πολύ καλά την πολιτική τους, προκειμένου να μπορεί να περάσει απ' το Ανώτατο Δικαστήριο.

Θυμίζω πως σε μια πρόσφατη απόφαση, που αποτελεί πλέον νομολογία, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναπέμψει για επανεξέταση το μέτρο του 2011 Mercury and Air Toxics Standards (MATS), με το οποίο η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είχε επιβάλλει αυστηρά όρια στις εκπομπές υδραργύρου και άλλων ρύπων απ' τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, οδηγώντας πολλά σε κλείσιμο και τα υπόλοιπα σε εγκατάσταση ακριβών συστημάτων αποφυγής της ρύπανσης. Με την απόφαση για επανεξέταση το Δικαστήριο έκρινε πως το κόστος του μέτρου ήταν δυσανάλογο με το επιδιωκόμενο όφελος κι ακριβώς σ' αυτό το σημείο πρόκειται να κριθεί και η τωρινή προσφυγή των 27 Πολιτειών κατά του ΕΡΑ.

Όπως και σε πολλές άλλες πλέον περιπτώσεις, η ενεργειακή πολιτική τελικά θα κριθεί στα δικαστήρια. Κι αυτό μόνο επειδή οι πολιτικοί επιμένουν ν' ανακατεύονται με την ενέργεια, αδιαφορώντας για τις τεχνικές παραμέτρους κι εκτοξεύοντας το κόστος, που καλούνται να πληρώσουν κάθε φορά οι πολίτες χωρίς ποτέ να ερωτηθούν. Και κάπως έτσι γίνονται διαρκώς οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου