Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Θουριγγία: το πείραμα της Energiewende φέρνει ένα μπλακ άουτ όλο και πιο κοντά.

Η Θουριγγία είναι ένα μικρό κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, με 2,2 εκατ. κατοίκους και σημαντικότερες πόλεις το Έρφουρτ και την Ιένα, ενώ εκεί ανάμεσα βρίσκεται και η Βαϊμάρη. Υπάρχει ωστόσο και μια πιο μικρή πόλη, το Ιλμενάου, λίγο νότια του Έρφουρτ, όπου εδρεύει ένα παράρτημα, , του Ινστιτούτου Fraunhofer, (Instituts für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung, Institutsteil Angewandte Systemtechnik, IOSB-AST), του αρμόδιου για την παρακολούθηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο Γερμανικό ηλεκτρικό σύστημα στα πλαίσια της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης σε σύστημα βασισμένο σε ΑΠΕ. 

Όπως λοιπόν μετέδωσε πρόσφατα η τοπική Ostthüringer Zeitung, ερευνητές από το Ινστιτούτο Fraunhofer του Ιλμενάου διερεύνησαν για λογαριασμό της Thega (Thüringer Energie- und GreenTech-Agentur), τον κίνδυνο της υπερφόρτωσης των δημοτικών δικτύων διανομής από τα συνεχώς επεκτεινόμενα αιολικά και Φ/Β και διαπίστωσαν πως, σε λίγα χρόνια, το ρεύμα πρέπει αναγκαστικά να αποθηκεύεται τοπικά - π.χ. ως θερμότητα σε δίκτυα τηλεθέρμανσης των πόλεων. Είναι ένας εύσχημος τρόπος για να στραφεί η προσοχή μακριά απ' τα πράγματι ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας, που βάζουν "σημαντικές προκλήσεις" στους μηχανικούς των δικτύων τα επόμενα χρόνια. 

Η μισή Γερμανία έχει ξεσηκωθεί ενάντια στις επεκτάσεις των δικτύων υψηλής τάσης για να μεταφερθεί το αιολικό ρεύμα του Βορρά στο γερμανικό Νότο και πλέον και η υπόλοιπη μισή φαίνεται πλέον να ξεσηκώνεται ενάντια στο ξεπάτωμα των Γερμανικών δασών, για να βρεθούν κι άλλες θέσεις για χερσαία αιολικά. Αλλά με τη Γερμανική παράνοια για τις ΑΠΕ, όλο και περισσότερο βάζουν μικρές ανεμογεννήτριες στις αυλές και Φ/Β πάνελ στις στέγες, οπότε και τα δίκτυα χαμηλής τάσης αρχίζουν και αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να στέλνουν ρεύμα στα σπίτια, τα μικρομάγαζα και τις υπηρεσίες, δεν έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση της τοπικής παραγωγής. 

Οι ερευνητές του Fraunhofer δημιούργησαν μια εικονική τυπική πόλη 30 χιλ. κατοίκων, με συνολικά 1847 κτήρια, από κατοικίες μέχρι εμπορικά κέντρα και ψηλά κτήρια γραφείων για επιχειρηματικό κέντρο. Φυσικά η πόλη είχε και το δικό της αιολικό και ηλιακό πάρκο. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην προσομοίωση ...
δικτύου διανομής, που σχηματίστηκε από 4.456 επιμέρους "στοιχεία" (γραμμές μεταφοράς, μετασχηματιστές, σημεία υψηλής κατανάλωσης και Φ/Β στις στέγες). Υπολογίστηκε η πιθανή ανάπτυξη των Φ/Β στις στέγες, ο χρόνος εξάντλησης των διαθέσιμων στεγών, η ανάπτυξη Φ/Β σε μεγάλες πολυκατοικίες, ακόμη και η αναμενόμενη βελτίωση της θερμομόνωσης των κατοικιών. 

Το επόμενο βήμα της προσομοίωσης ήταν η δοκιμή της συμπεριφοράς του δικτύου της εικονικής πόλης σε μεταβαλλόμενες μετεωρολογικές συνθήκες, δηλαδή μεταβαλλόμενες συνθήκες ανέμων, ηλιοφάνειας και θερμοκρασιών, χρησιμοποιώντας πραγματικά στοιχεία από βάσεις μετεωρολογικών δεδομένων. Οι υπολογισμοί των συνθηκών στο δίκτυο ήταν ανά ένα τέταρτο της ώρας για ένα ολόκληρο έτος, καθώς και η μεταβολή της κατάστασης μέχρι το 2018 και στη συνέχεια μέχρι το 2023.
 
Το τυπικό τοπικό δίκτυο με τη σταδιακή αύξηση της αποκεντρωμένης παραγωγής παρουσιάζει αμέσως σποραδικά προβλήματα υπερφόρτωσης σ' ένα απ' τους 14 κόμβους, με τους οποίους ήταν δομημένο. Το 2018 ένας μετασχηματιστής θα έχει σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης για 22 ημέρες το χρόνο, ένας δεύτερος κάτι λιγότερο. Το 2023 τρεις απ' τους 14 κόμβους έχουν προβλήματα κι όπως είπε ένας απ' τους ερευνητές "αυτό φαίνεται από μακριά σαν ένα καλώδιο που καπνίζει και αμέσως μετά δεν υπάρχει, έχει καεί". Τι σημαίνει αυτό για την πόλη; Οι ερευνητές το διατύπωσαν χωρίς περιστροφές, μονολεκτικά "Μπλακ άουτ, για ολόκληρη την πόλη".Ήδη το 2018, με την επέκταση των Φ/Β στις στέγες, η πόλη θα παράγει 2% περισσότερο ρεύμα απ' όσο χρειάζεται, το 2023 θα παράγει πάνω από 6% περισσότερο ρεύμα απ' όσο χρειάζεται και στην πραγματικότητα δεν θα ξέρει τι να το κάνει, καθώς δεν θα μπορεί να το διοχετεύσει στο ήδη κορεσμένο εθνικό δίκτυο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η αποθήκευση σε μπαταρίες δεν θεωρήθηκε ως ρεαλιστική, καθώς θα μετατρέψει την πόλη σε μια τεράστια μπαταρία, οι χώροι δεν επαρκούν. Οπότε οι ερευνητές βρήκαν τη λύση, η πλεονάζουσα ενέργεια των Φ/Β θα πρέπει να μετατρέπεται σε θερμότητα, ζεσταίνοντας νερό για τις ανάγκες θέρμανσης της πόλης. Πραγματικά καταπληκτική ιδέα, μόνο που στην Ελλάδα και σ' όλες τις μεσογειακές χώρες, που όλο και κάτι περισσότερο ξέρουμε από ήλιο, δεν χρειαζόμαστε Φ/Β για να ζεστάνουμε νερό, έχουμε ήδη εκατομμύρια ηλιακούς θερμοσίφωνες που το κάνουν μια χαρά και, κυρίως, απείρως φθηνότερα!

Με την αναμενόμενη αύξηση εγκαταστάσεων ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας σε κατοικίες η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη και θα αρκεί ακόμα και το άναμμα ενός ηλεκτρικού βραστήρα για να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας στο σύστημα. Μέγα λοιπόν το success story της Energiewende, καταλήγει σε πραγματικά θαυμαστές και πανάκριβες λύσεις τεχνολογικής πρωτοπορίας, μόνο που το να ζεσταίνει κανείς νερό με Φ/Β θυμίζει σαν να πηγαίνει απ' την Αθήνα στην Πάτρα μέσω Βόλου.

Τα ευρήματα απ’ τη Θουριγγία καλό είναι να τα μελετήσουν και στην Ελλάδα όχι τόσο στο ΔΕΔΔΗΕ, που ήδη πονοκεφάλιασαν αρκετά τα προηγούμενα χρόνια με τις χιλιάδες αιτήσεις για νέα Φ/Β, όσο όλοι όσοι σκέφτονται λύσεις τύπου net metering, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούν στα δίκτυα και νομίζοντας πως το κόστος δικτύων θα παραμείνει όσο ήταν πριν αναπτυχθεί η αποκεντρωμένη παραγωγή. Για να είναι ένα οποιοδήποτε σύστημα φθηνό πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο απλό και τα συστήματα αποκεντρωμένης παραγωγής, με χιλιάδες διεσπαρμένες πηγές να τροφοδοτούν το δίκτυο, μόνο απλά δεν είναι. Ποιο είναι λοιπόν πράγματι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για εξειδικευμένα τεχνικά ζητήματα, με τα οποία οι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι. Είναι εντελώς άλλο πράγμα ν' αγοράζεις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα κι εντελώς διαφορετικό να εγκαθιστάς συσκευές παραγωγής, τις οποίες πρέπει να τις διαχειριστεί το δίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου