Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Όταν οι επιστήμονες το λένε κατηγορηματικά: Ραντεβού στα γουναράδικα!!!

Όχι, στη σημερινή ανάρτηση δεν θα μιλήσουμε για το Διαμαντόπουλο ή τη Μακρή, που σε διαφορετικούς χρόνους χρησιμοποίησαν μια φράση του Άρη Βελουχιώτη. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά από λεκτικούς ακροβατισμούς. 

Είδαμε πριν λίγες μέρες τις προειδοποιήσεις ομάδας επιστημόνων απ' τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νορβηγία πως η "υπερθέρμανση" του Βόρειου Ατλαντικού αναμένεται να κάνει το κλίμα πιο ΨΥΧΡΟ στη Δ. Ευρώπη κι όχι πιο θερμό, όπως μας πιπιλίζουν το μυαλό. Σήμερα έχουμε μια νέα ανακοίνωση, που κινείται στο ίδιο "μήκος κύματος" και έγινε στην Εθνική Συνάντηση Αστρονομίας της Βρετανίας στην Ουαλία (5-9 Ιουλίου 2015), από ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων Northumbria, Bradford, Lomonosov και Hull.

Εδώ και αιώνες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως η συμπεριφορά της μαγνητικής δραστηριότητας του ήλιου δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται περιοδικά. Ένας τέτοιος κύκλος διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 11 χρόνια και στη διάρκειά του αλλάζει ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων, η εκτόξευση υλικού, η ...
μορφολογία του ήλιου. Στη φωτογραφία γίνεται μια συνθετική αναπαράσταση των φάσεων του ήλιου απ' τον Αύγουστο 1991 μέχρι το Σεπτέμβριο 2001.

Ένα νέο μαθηματικό μοντέλο, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο για να εξετάσει τους κύκλους δραστηριότητας του Ήλιου, προσομοίωσε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την πρόβλεψη συμπεριφοράς του ως προς ανάλογα προηγούμενα μοντέλα. Το νέο μοντέλο εστιάζει σε δυο "στρώματα" του Ήλιου, το ένα κοντά στην επιφάνεια και το άλλο πιο βαθιά, στη ζώνη ανταλλαγής θερμότητας της πιο ψυχρής επιφάνειας με το υπέρθερμο εσωτερικό. Τα "στρώματα" αυτά δημιουργούν μια μορφή μαγνητικών "κυμάτων" μεταφοράς θερμότητας, τα οποία και τα δυο έχουν συχνότητα γύρω στα 11 χρόνια, αλλά ελαφρά διαφορετική και με την πάροδο του χρόνου αποσυντονίζονται. Κατά τη διάρκεια του ηλιακού κύκλου αυτά τα κύματα κινούνται ανάμεσα στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο του ήλιου. Όταν αυτά τα "κύματα" αποσυντονίζονται, οι θερμοκρασίες στη γη μειώνονται.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν το μοντέλο τους βασιζόμενοι σε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου απ' το Ηλιακό Παρατηρητήριο Wilcox στην Καλιφόρνια. Εξέτασαν τρεις ηλιακούς κύκλους της περιόδου 1976-2008 και συνέκριναν τις προβλέψεις του μοντέλου τους με το μέσο αριθμό ηλιακών κηλίδων, που αποτελεί καλό δείκτη της ηλιακής δραστηριότητας. Οι προβλέψεις ταίριαξαν πολύ καλά με τις παρατηρήσεις για τον τωρινό ηλιακό κύκλο, σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 97%.

Έχοντας την καλή ακρίβεια του μοντέλου, επεχείρησαν να προβλέψουν τη συμπεριφορά των επόμενων ηλιακών κύκλων: το μοντέλο προβλέπει ότι το ζεύγος των "κυμάτων" αποσυντονίζεται κατά τη διάρκεια του κύκλου 25, που ολοκληρώνεται το 2022. Κατά τη διάρκεια του κύκλου 26, που καλύπτει την περίοδο 2030-2040, τα "κύματα" είναι εντελώς εκτός συντονισμού, με αποτέλεσμα να αναμένεται σημαντική μείωση 60% στην ηλιακή δραστηριότητα.

"Στον κύκλο 26 τα δύο κύματα ακριβώς αντικατοπτρίζονται μεταξύ τους, κορυφώνονται την ίδια στιγμή αλλά σε αντίθετα ημισφαίρια του ήλιου. Ως αποτέλεσμα το ένα θα αναιρεί το άλλο, οπότε προβλέπουμε πως διαμορφώνονται οι συνθήκες για ένα νέο "Maunder minimum", σαν αυτό που συνέβη πριν 370 χρόνια. Αντίθετα, όταν τα κύματα συμβάλλουν, έχουμε μεγάλη ενίσχυση στην ηλιακή δραστηριότητα", είπε η επικεφαλής ερευνήτρια. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 


Οι ερευνητές λοιπόν προβλέπουν πως μια νέα μίνι εποχή παγετώνων είναι πιθανό να χτυπήσει τη Γη στη δεκαετία του 2030. Αυτή η μίνι εποχή παγετώνων θα είναι η πρώτη ανάλογη αυτής που συνέβη κατά την περίοδο 1645-1715, τότε που οι Λονδρέζοι έκοβαν τις βόλτες τους πάνω στον παγωμένο Τάμεση και η θάλασσα ήταν παγωμένη για πολλά μίλια γύρω απ' τις ακτές της Βρετανίας, της Γαλλίας, του βελγίου και της Ολλανδίας. Όπως βλέπουμε στην εικόνα, που δείχνει ένα "Frost Fair" του 1683, εκείνη την εποχή οργάνωναν γιορτές πάνω στο παγωμένο ποτάμι, έστηναν πάγκους αγορών κι επιδίδονταν συστηματικά στις παγοδρομίες. Προσαρμογή των κατοίκων στις κλιματικές συνθήκες της εποχής. Χωρίς να χρειάζονται το IPCC του ΟΗΕ ...

Η νέα εργασία, που τοποθετεί ένα νέο Maunder minimum στο 2030, ανατρέπει ουσιαστικά παλαιότερες, που το 2009 υπολόγιζαν την πιθανότητα ενός νέου Maunder minimum στο 8% ή το 2014 στο 15-20%. Κι όσο για εκείνους που έσπευσαν ν' απαξιώσουν τη νέα εργασία, αναφέροντας πως ο Τάμεσης πάγωνε το 1683 επειδή η παλιά γέφυρα δεν επέτρεπε την ανάμιξη αλμυρού νερού της θάλασσας με το γλυκό νερό του ποταμού, ας μας πουν ποια ακριβώς μοντέλα πρόβλεψαν το polar vortex που σάρωσε πέρυσι τις ΗΠΑ ή γιατί δεν θα πάγωνε σε ανάλογες συνθήκες ο Τάμεσης, όπως πάγωσε φέτος ο Hudson στο Μανχάταν, εκεί όπου καμιά γέφυρα δεν εμποδίζει την ανάμιξη του νερού.

Αργά αλλά σταθερά η επιστήμη, εκείνη που δεν είναι "settled", ξηλώνει τα κλιματικά μοντέλα του IPCC του ΟΗΕ. Καθώς μπορώ μάλλον βάσιμα να υποθέσω πως το 101% των επιστημόνων δέχεται πως ο ήλιος επηρεάζει το κλίμα στη γη. Και το ψοφόκρυο, που αναμένεται να επικρατεί μετά το 2030, είναι ένα πολύ καλό νέο για τους δικούς μας γουναράδες, της Καστοριάς και της Σιάτιστας, δυο βήματα απ' τα μεγάλα λιγνιτωρυχεία μας. Ραντεβού στα γουναράδικα λοιπόν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου