Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Το "νερό του Καματερού", η φραπελιά και ο πόλεμος ενάντια στην Πτολεμαΐδα 5. Ποιος απ' τους "προστάτες" θα μας προστατέψει, ποιός;

Κι αν ο τόπος μας μαράζωσε εσύ μην κλαις
μα να δούμε τι θα γίνει, μόνο αυτό να λες
αει, να τον αναστήσουμε,
ποιος απ’ τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος,
αει, πρώτος είναι ο λαός!

Κάποιοι έχουν ξεφύγει εντελώς. Μαζεύουν υπογραφές στο avaaz (πραγματικά, μοναδικά "έγκυρη" και διαφανής διαδικασία) για να μη γίνει η νέα ...
λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Αποκαλούν το εργοστάσιο "τέρας" και "βρώμικη επένδυση", πετώντας τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Έχουν μάλιστα το θράσος να καλούν το Λαφαζάνη να προωθήσει "καθαρές και πιο οικονομικές μορφές ενέργειας (όπως αιολική και ηλιακή) που σέβονται την υγεία και το περιβάλλον μας και ταυτόχρονα δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας."

Πρόκειται απερίφραστα είτε για εντελώς αφελείς-άσχετους με τα ενεργειακά είτε για κοινούς απατεώνες και το μόνο βρώμικο είναι το μυαλό τους, όχι το νέο εργοστάσιο, που θα είναι απείρως πιο "καθαρό" όχι μόνο απ' τον παλιό ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που θα αντικαταστήσει, αλλά κι από όλες τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας. Ψαρεύουν σε θολά νερά για εξίσου ανεύθυνους "χρήσιμους ηλίθιους", που χωρίς να τους κοστίζει τίποτα δηλώνουν ένα αληθινό ή ψεύτικο e-mail στο avaaz και οι αφελείς ή απατεώνες πανηγυρίζουν πως μάζεψαν υπογραφές. Το λέω απερίφραστα, καθώς έχω "υπογράψει" κι εγώ στο παρελθόν στο avaaz σε μία "ψηφοφορία" με τρεις δαφορετικούς λογαριασμούς, για να "τσεκάρω" το αξιόπιστο της διαδικασίας. Κατέληξα δυστυχώς να παίρνω κάθε 15 μέρες spam μηνύματα απ' το avaaz, να υπογράψω π.χ. για κάποιον Alex Wilks, Dalia Ashad, Emma Ruby (και χωρίς για κάποιο διάστημα δυνατότητα διαγραφής απ' τη λίστα τους).

Δεν λένε ποιοί είναι αυτοί που μαζεύουν τις υπογραφές, όπως δεοντολογικά όφειλαν για την ελάχιστη διαφάνεια της σχετικής διαδικασίας, αλλά αυτό είναι το λιγότερο: το σημαντικό είναι πως δεν λένε στους πολίτες ότι η αιολική ενέργεια είναι παντελώς αναξιόπιστη να ηλεκτροδοτήσει ο,τιδήποτε, δεν λένε πως η ηλιακή είναι χαμηλής απόδοσης, πανάκριβη κι αναξιόπιστη χωρίς την υποστήριξη του δικτύου της ΔΕΗ, δεν λένε πως οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται στη Γερμανία και τη Δανία κι όχι στην Ελλάδα, δεν λένε πως η ύφεση μειώνει τις εκπομπές CO2 πολύ περισσότερο απ' τα αιολικά και τα ηλιακά, δεν λένε πως σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ αν δεν γίνει η Πτολεμαΐδα 5 δεν θα έχουμε ρεύμα τα βράδια του 2020, που είναι πια πολύ κοντά. Λένε πως το νέο εργοστάσιο θα κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ, αλλά δεν λένε πόσα πολλά περισσότερα δισ. ευρώ έχουν ήδη κοστίσει τα αιολικά και ηλιακά που βάλαμε στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης" χωρίς να έχουμε πάρει ουσιαστική ηλεκτροδότηση. Δεν λένε πως θα πρέπει να πετάξουμε εν μέσω χρεοκοπίας πολλά ακόμα δισ. ευρώ για να βάλουμε τα αιολικά και ηλιακά που δήθεν αυτοί θέλουν και στο τέλος, αφού δεν θα έχουμε λιγνίτη, θα καταλήξουμε να ηλεκτροδοτούμαστε με ατελείωτο φυσικό αέριο, που θα πρέπει να εισάγουμε απ' τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν ή απ' αλλού.

Όποιος λέει πως "η αιολική και ηλιακή είναι πιο οικονομικές μορφές ενέργειας", ένα χρόνο μετά την προειδοποίηση της ΔΕΗ στο WWF για "εσφαλμένα στοιχεία", λέει ασύστολα ψέματα: το Νοέμβριο 2013 το Γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer, το αρμόδιο για τις ΑΠΕ Ινστιτούτο της Γερμανίας, παρουσίασε την έκθεση "Levelized Cost of Electricity - Renewable Energy Technologies", την οποία παρουσιάσαμε στο ιστολόγιο τον Απρίλιο 2014. Το διπλανό σχήμα είναι εντελώς χαρακτηριστικό, ο λιγνίτης είναι η μακράν πιο φθηνή πηγή ενέργειας για τη Γερμανία των ήδη 73,8GW εγκατεστημένων αιολικών+Φ/Β. Δεν το λέω εγώ, οι Γερμανοί το λένε, που κατασκεύασαν πρόσφατα μεγάλα και σύγχρονα λιγνιτικά εργοστάσια κι ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει ποιον θα πιστέψει: το WWF με τα κατά τη ΔΕΗ "αδιευκρίνιστα κίνητρα" ή το Ινστιτούτο Fraunhofer; Ο μόνος τρόπος για να γίνει πιο ακριβός ο λιγνίτης είναι  η ασύστολη χειραγώγηση της τιμής του δικαιώματος εκπομπών CO2 για άνοδο στη στρατόσφαιρα, δηλαδή πρακτικά η διαταγή απαγόρευσης της χρήσης του στην ΕΕ, την ώρα που παγκοσμίως το κάρβουνο δίνει το 41% της ηλεκτροπαραγωγής κι η φθηνή ηλεκτροπαραγωγή είναι κορυφαίος παράγοντας ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση επειδή το διάγραμμα δίνει όλες τις πηγές μαζί: λιγνίτης, λιθάνθρακας και φυσικό αέριο ηλεκτροδοτούν αυτόνομα, αιολικά & Φ/Β δεν ηλεκτροδοτούν χωρίς υποστηρικτικά συστήματα, που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος.

Όποιος λέει να βάλουμε κι εμείς αιολικά+ηλιακά μόνο και μόνο επειδή "έτσι κάνουν όλοι" μάλλον πρέπει να μελετήσει περισσότερο περί τα ενεργειακά,  άλλες οι δυνατότητες της Δανίας ή της Αυστρίας κι εντελώς άλλες της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας. Η γεωγραφική θέση κάθε χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική και το κάθε σύστημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, που είναι ιδιαίτερα καθοριστικές επειδή ο ηλεκτρισμός έχει την ιδιομορφία πως δεν αποθηκεύεται αποτελεσματικά κι οικονομικά σε μεγάλες ποσότητες.

Όποιος εν γνώσει του παραπλανά τους πολίτες, υποσχόμενος να αντικαταστήσει τον ηλεκτρισμό από το λιγνίτη με αιολικά+ηλιακά είναι ένας κοινός απατεώνας, που πουλά το "νερό του Καματερού" ή τη θαυματουργή "φραπελιά" και θα πρέπει επιτέλους να τύχει της δέουσας προσοχής απ' τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας. Πέρυσι τέτοια εποχή τις υπογραφές για να μη γίνει η Πτολεμαΐδα 5 τις μάζευε το WWF κι ανάγκασε τη ΔΕΗ να βγει και να τους "κράξει" δημόσια  για "εσφαλμένα στοιχεία, παραπληροφόρηση και αδιευκρίνιστα κίνητρα". Φέτος, εμφανίζεται να διακινεί την ανεύθυνη (πολύ επιεικής έκφραση) συλλογή υπογραφών στέλνοντας e-mail ο ίδιος που πριν τρεις μήνες μάζευε υπογραφές μαζί με το WWF για τα δάση. Κι ενώ απ' το Λονδίνο την Πτολεμαΐδα τη βρίσκει μόνο στο χάρτη, αδιαφορεί παντελώς για τη δυνατότητα τηλεθέρμανσης των κατοίκων της απ' το νέο εργοστάσιο, σε μια απ' τις περιοχές της χώρας με τον πιο μακρύ και κρύο χειμώνα. Γίνεται με τον τρόπο αυτό αυτόκλητος "προστάτης" των κατοίκων κι ο λαός μας έχει μια άλλη ονομασία για τέτοιου είδους "προστάτες".

Το 1980, σε μια εποχή έντονης πολιτικοποίησης, ο Θωμάς Μπακαλάκος κυκλοφόρησε το δίσκο "Οι Προστάτες", για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για το περιβάλλον. Οι πιο πάνω στίχοι είναι απ' το τραγούδι "Λαός προστάτης". 35 χρόνια μετά οι στίχοι όχι μόνο είναι πάντα επίκαιροι, αλλά έχουν αποκτήσει και πολύ ευρύτερο περιεχόμενο, ιδίως από τότε που ένας νέος πρωθυπουργός πήγε για σουβλάκια στου Μπαϊρακτάρη κι αναφέρθηκε στους "προστάτες", με μια άλλη, λιγότερο "εύηχη" λέξη. Κι απ' τις διάφορες παρουσιάσεις του τραγουδιού στο YouTube επέλεξα αυτή που έχει το μήνυμα "Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον εμπαιγμό". Πολύ ταιριαστό για τη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

ΥΓ. Σχολίασα  την περασμένη Τετάρτη μια έκθεση 7 σελίδων του WWF, την οποία κατέβασα από σύνδεσμο που έλεγε "Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της WWF Ελλάς πατήστε ΕΔΩ". Όπως μ' ενημέρωσε αργότερα μέλος του WWF στο Facebook, αυτή δεν ήταν "ολόκληρη" η έκθεση, αλλά μόνο η σύνοψη. Όντως βρήκα την "ολοκληρωμένη" έκθεση, που είναι 98 σελίδων αλλά δεν προσθέτει κάτι επί της ουσίας. Το μόνο που θα πρέπει να προσθέσω στην προχθεσινή ανάρτηση είναι πως αν νομίζουν πως τα αιολικά και τα Φ/Β ηλεκτροδοτούν ο,τιδήποτε αποκομμένα απ' το δίκτυο της "κακής" ΔΕΗ, που επιμένει να ηλεκτροδοτεί απ' το "βρώμικο" λιγνίτη, ας τα βάλουν στα σπίτια τους, ιδίως αν αυτό είναι στο Λονδίνο. Άλλωστε ο Γκάντι έλεγε "Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο". Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Και στη συνέχεια, μια που θα καταλήξουν με ηλεκτροδότηση τύπου Ταμήλου, να του δώσουν τους χαιρετισμούς μας και να του πουν πως δεν μας έλειψε καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου