Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η αυξανόμενη διείσδυση αιολικών & Φ/B στη Βορειο Αμερική συνοδεύεται πλέον από επίσημες προειδοποιήσεις για αποσταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος.

Η North American Electric Reliability Corporation (NERC) είναι η Διεθνής Ρυθμιστική Αρχή που έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού δικτύου της Βόρειας Αμερικής, στο τμήμα εκείνο που περιλαμβάνει τρεις απ' τις πιο σημαντικές οικονομίες του πλανήτη (ηπειρωτικές ΗΠΑ, Καναδάς, επαρχία Baja California του Μεξικό).

Η NERC κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την ευστάθεια του συστήματος και πρόσφατα παρουσίασε τη μελέτη της για το 2014, με τίτλο 2014 Long-Term Reliability Assessment. Η μελέτη ...
καλύπτει την προσεχή δεκαετία και εντοπίζει τρεις περιοχές ανησυχίας, οι οποίες αλλάζουν ουσιωδώς τον τρόπο με τον οποίο το ηλεκτρικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί: τα μειούμενα περιθώρια αξιοπιστίας του συστήματος, τις αβέβαιες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και την σε εξέλιξη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος.

Τα περιθώρια επάρκειας ισχύος μειώνονται σε αρκετές επιμέρους περιοχές, παρά το χαμηλό ρυθμό αύξησης της ζήτησης φορτίου. Παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση της εξάρτησης του συστήματος κατά τις αιχμές ζήτησης φορτίου από το φυσικό αέριο, από 28% πριν πέντε χρόνια σε 40% σήμερα και 42% το 2024, σε ένα σύστημα το οποίο θα μεγαλώνει σε ισχύ. Η μελέτη προβλέπει την προσθήκη 44600ΜW παραγωγής Μονάδων φυσικού αερίου την προσεχή δεκαετία, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα αξιοπιστίας του ηλεκτρικού συστήματος η επάρκεια του συστήματος τροφοδοσίας με φυσικό αέριο (περιορισμοί αγωγών, συμβόλαια μεταφοράς εκτός αγωγών).

Διάφορες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις (εκπομπές υδραργύρου & τοξικών, διασυνοριακής ρύπανσης, κλπ) αναμένεται να οδηγήσουν στην απόσυρση 44200MW παλαιών Μονάδων ορυκτών καυσίμων και πυρηνικών, επιπρόσθετα στα 20200MW κυρίως μικρών και παλαιών ανθρακικών σταθμών που αποσύρθηκαν μεταξύ 2011 και 2013. Μόνο η τελευταία οδηγία/ρύθμιση της κυβέρνησης Ομπάμα, για μείωση των εκπομπών CO2 (Clean Air Act) αναμένεται να οδηγήσει σε απόσυρση επιπρόσθετα περίπου 108 έως 134GW έως το 2020, ανάλογα με τα τοπικά Πολιτειακά σχέδια τρόπων συμμόρφωσης στην οδηγία.

Η αυξανόμενη διείσδυση των αιολικών & Φ/Β βάζει το σύστημα αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, καθώς πρέπει πλέον να διαθέτει επαρκείς στρεφόμενες εφεδρείες για να υποστηρίξει τόσο την απρόβλεπτα διακοπτόμενη συμπεριφορά των πηγών αυτών όσο και ευέλικτες πηγές εφεδρείας, ικανές να αυξομειώνουν γρήγορα την απόδοση ανάλογα με την αυξομειούμενη απόδοση των διακοπτόμενων πηγών.

Η NERC υπολογίζει ότι τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα, σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές αερίου, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών του ρεύματος στον τελικό καταναλωτή (λιανική αγορά) από 1 έως 18$/MWh. Η ολοένα και ακριβότερη ενέργεια από το δίκτυο αναμένεται ότι θα οδηγήσει όλο και περισσότερους καταναλωτές να αποσυνδεθούν απ' το δίκτυο και να επιλέξουν συστήματα αποκεντρωμένης παραγωγής με ΑΠΕ, μειώνοντας τη ζήτηση στο δίκτυο.

Τα ευρήματα της μελέτης της NERC δεν πρέπει φυσικά να προκαλούν καμιά εντύπωση σε όσους παρακολουθούν αυτό το ιστολόγιο, καθώς λένε κι αυτοί τα ίδια πράγματα: όσο τα αιολικά και τα Φ/β είναι σε μικρό ποσοστό στο συνολικό δίκτυο οι επιπτώσεις τους είναι αμελητέες, όσο η διείσδυσή τους αυξάνεται, με παρεμβάσεις των πολιτικών κι όχι με βάση τα τεχνικο-οικονομικά δεδομένα, το συνολικό ηλεκτρικό σύστημα θα αποσταθεροποιείται. Το βιώνει ήδη αυτό το χειμώνα η Βρετανία, που επέλεξε να βάλει πολλά αιολικά και πλέον αναμένεται, μετά τις εκλογές το Μάιο 2015, να κάνει μια τεράστια "κωλοτούμπα" στην πολιτική της. Το βιώνουν η Ισπανία κι η Πορτογαλία, που ψάχνουν με αγωνία τρόπους να εξάγουν τα αιολικά τους προβλήματα προς τη Γαλλία. Και το βιώνει και η Γερμανία, που απ' τη μια δεν μπορεί να κάνει τα δίκτυα που χρειάζονται τα αιολικά κι απ' την άλλη οι πολίτες πληρώνουν όλο και περισσότερα για επιδοτήσεις, προκειμένου να δουλεύει η παραγωγή ανεμογεννητριών και να εξάγει το πρόβλημα σε χρεοκοπημένες χώρες.

Από εκεί που το σύστημα της Βόρειας Αμερικής είχε τρεις σταθερούς πυλώνες που διασφάλιζαν την αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης (τα πυρηνικά, το κάρβουνο και το φυσικό αέριο), όχι μόνο το σύστημα θα βρεθεί με ισχυρότερο τον πιο αδύναμο απ' τους τρεις πυλώνες, αλλά θα χρειάζεται τον πιο αδύναμο όλο και περισσότερο, για να αντιμετωπίζει και τα σκαμπανεβάσματα της διακοπτόμενης -αιολικής κυρίως- παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό οι πολιτικοί όχι μόνο σπρώχνουν το σύστημα στα όρια αξιοπιστίας του, αλλά το κάνουν και ακριβό για τους πολίτες, ωθώντας τους προς συστήματα ατομικής ηλεκτροδότησης, βασισμένα σε Φ/Β οροφής με μπαταρίες και ατομικές γεννήτριες ορυκτών καυσίμων (ποιος τρελός θα επιλέξει να ηλεκτροδοτήσει σπίτι με ανεμογεννήτριες αντί Φ/Β, τώρα που έπεσαν πολύ οι τιμές των Φ/Β;)

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Η επιλογή αυτή θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα καταστρεπτική για το περιβάλλον, καθώς τα ατομικά συστήματα ηλεκτροδότησης χρειάζονται περισσότερους φυσικούς πόρους για να παραχθούν, χάνονται οι οικονομίες κλίμακας που εξασφαλίζει το κεντρικό δίκτυο. Εκτός κι αν αυτός είναι ο νέος τρόπος της οικονομικής ελίτ που νέμεται τον παγκόσμιο πλούτο, προκειμένου να συνεχίσει την αφαίμαξη των πολιτών. Ποτέ πριν στα παγκόσμια χρονικά δεν ήταν τόσο άνιση η κατανομή του πλούτου, όπως φαίνεται στο γράφημα, κι αυτό μόνο σε ένα συμπέρασμα οδηγεί: απαιτείται επειγόντως αναδιανομή υπέρ των πολλών, με μέτρα όπως η απομόνωση "φορολογικών παραδείσων" και διακοπή της ασυδοσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κι αν σε κάποιους αυτά ακούγονται σαν "κομμουνιστικά", ας διαβάσουν λίγο την ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου