Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Να πούμε επιτέλους και μια καλή είδηση, μέρες που είναι ...


Λένε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, αλλά να που έγινε κάτι πολύ σημαντικό: όχι δεν αναφερόμαστε στον τάφο της Αμφίπολης, αυτόν που "ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε". Δεν αναφερόμαστε ούτε στη "φοβερή και τρομερή" εμφάνιση της ΑΕΚ κόντρα στη Νίκη Βόλου, αυτή που μόνο οι εφημερίδες είδαν, μήπως και πουλήσουν κανένα φύλλο στις παραλίες. Δεν αναφερόμαστε καν στο ναυάγιο της μεταγραφής του μεγάλου Ισπανού "άσσου" στον Παναθηναϊκό, αφού το ίδιο έργο είχαμε ξαναδεί πριν λίγα χρόνια, με Αυστραλό "κανονιέρη", που ήλθε ως "ήρωας" κι αποπέμφθηκε τάχιστα ως "παλτό", μη περνώντας τα ιατρικά τεστ.

Πρόκειται για κάτι πολύ πιο σημαντικό, που θα έχει άμεση θετική επίπτωση στο πορτοφόλι όλων μας:
μειώνεται επιτέλους η τιμή του πετρελαίου! Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η τιμή του πετρελαίου Brent, (για συμβόλαια παράδοσης σε ένα μήνα), διέσπασε "ορμητικά και πειστικά" τα χαμηλά επίπεδα του διαγράμματος από τον περασμένο Νοέμβριο, "έγραψε" νέα "χαμηλά" και "έκλεισε", εδώ και μερικές μέρες, στα πιο χαμηλά επίπεδα του τελευταίου έτους (προσοχή, αυτά τα διαγράμματα είναι πάντα κυλιόμενα, κρατούν τις τιμές για διάρκεια ενός έτους, ανεξάρτητα απ' τις ημερομηνίες αρχής και πέρατος). Η μείωση της τιμής του πετρελαίου σύντομα θα αποτυπωθεί και στις τιμές των πρατηρίων, όσο τουλάχιστον αφήσουν τα διυλιστήρια και οι γνωστοί φορομπήχτες.

Γράψαμε στις 12/7 για την προσπάθεια που έγινε, στο τέλος Ιουνίου, να σημειωθεί νέα υψηλή τιμή έτους. Η προσπάθεια απέτυχε, η πτώση ήταν ταχεία και το καλό για όλους μας είναι ότι η πτώση δεν βρήκε σημείο στήριξης πουθενά, απ' τα 115 δολάρια/βαρέλι έπεσε στα 101,6. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, αφού κάθε φορά που πήγαινε να πέσει η τιμή όλο και κάτι γινόταν και η τιμή ξανανέβαινε: μια ταραχές στο Ιράκ, μια εμπάργκο στο Ιράν, μια ταραχές στη Λιβύη, μια εμφύλιος στη Συρία, τσουπ, να 'την η τιμή, που όλο και κάτι "τσιμπούσε" προς τα πάνω. 

Αυτή τη φορά έχουμε βάσιμες ελπίδες να δούμε πολύ σύντομα την τιμή να κινείται ακόμα και κάτω απ' τα 100 δολάρια/βαρέλι, μετά από πολύ καιρό. Η διαγραμματική εικόνα δίνει πιθανότητες να δούμε σύντομα τιμές ακόμα και κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί, ίσως η τιμή παραμείνει για κάποιο διάστημα γύρω απ' την "ψυχολογικά σημαντική" περιοχή των 100 δολαρίων/βαρέλι. Ίσως μάλιστα δούμε άμεσα μια προσπάθεια επαναφοράς στην περιοχή των 105 δολαρίων/βαρέλι, όπου θα θέλαμε να δούμε μια νέα γρήγορη πτώση.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι όταν η τιμή πέφτει στα μέσα Αυγούστου, ο ερχόμενος χειμώνας θα ξεκινήσει με καλύτερους οιωνούς. Κι επειδή το πετρέλαιο είναι ο αδιαμφισβήτητος "βασιλιάς" της παγκόσμιας οικονομίας, η μείωση της τιμής του είναι καλή είδηση για όλο τον πλανήτη.

Η μείωση της τιμής έρχεται λίγο διάστημα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, εξαγωγές πολύ ελαφρά κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου και μετά την επάνοδο της παραγωγής των ΗΠΑ στα επίπεδα του 1986. Νέες τεχνολογίες επιτρέπουν το "στράγγισμα" παλιών κοιτασμάτων, όπου είχαν μείνει παλαιότερα ποσότητες μη τεχνικά απολήψιμου πετρελαίου.

Η θεωρία του Peak Oil, (η άποψη ότι η παραγωγή αυξάνεται μέχρι κάποιο σημείο κι έπειτα καταρρέει, σχηματίζοντας μια μορφή καμπάνας, λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων), έχει ξεπεραστεί από την πρόοδο της τεχνολογίας. Κι επιπλέον, ενώ όλο ακούμε ότι τελειώνει το πετρέλαιο, κάθε λίγα χρόνια έρχονται ανακαλύψεις νέων περιοχών, νέων κοιτασμάτων. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά, προς το παρόν, μια -αμερικάνικη, τι άλλο;- εταιρεία ανακοίνωσε μεγάλη ανακάλυψη στην Αυστραλία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών, σε μια νέα πετρελαιοφόρα περιοχή της Αυστραλίας, όπου η έρευνα θα συνεχιστεί και το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου