Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

13,9 εκατ. ευρώ για να κάααθεσαι, δεν είναι κι άσχημα!

Το αιολικό πάρκο Whitelee της φωτογραφίας είναι το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο της Βρετανίας, με 215 ανεμογεννήτριες και 539MW εγκατεστημένη ισχύ. Είναι το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, πίσω απ' το Fântânele-Cogealac, κοντά στην Κονστάντζα της Ρουμανίας, με 600MW. Το Whitelee βρίσκεται κοντά στο Eaglesham, 15 χλμ από τη Γλασκώβη. Ανήκει στη ScottishPower Renewables, εταιρεία του ισπανικού ομίλου Iberdrola.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, 11,1 εκατ. λίρες, (περίπου 13,9 εκατ. ευρώ) πήρε σε μια τριετία η ScottishPower για να ΜΗΝ παράγει ενέργεια, επειδή υπήρχε περίσσεια ενέργειας στο δίκτυο. Την πληρωμή έκανε το National Grid, ...
ο διαχειριστής δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Βρετανίας, μεταφέροντας προφανώς τη δαπάνη στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 10 αιολικά πάρκα πληρώθηκαν πάνω από 3 εκατ. λίρες (περίπου 3,75 εκατ. ευρώ) το κάθε ένα κατά την τελευταία τριετία, για να κλείσουν τις ανεμογεννήτριες και να μην υπερφορτωθεί το ηλεκτρικό δίκτυο. Ωστόσο, δημοσίευμα του Guardian τον Απρίλιο, ανέβαζε το ποσό στα 37 εκατ. λίρες (περίπου 46,3 εκατ. ευρώ) έως το Φεβρουάριο.

Το Υπουργείο Ενέργειας έσπευσε να απαντήσει στο δημοσίευμα της Telegraph, λέγοντας ότι η πρακτική αποζημίωσης των παραγωγών από το National Grid για να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο είναι συνηθισμένη και γινόταν και για τα εργοστάσια κάρβουνου και αερίου πριν εμφανιστούν τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με το Υπουργείο, το 2012 άλλαξαν τον κανονισμό αποζημίωσης και οι πληρωμές στα αιολικά πάρκα έπεσαν στο μισό. Ωστόσο, μόλις στις αρχές Απριλίου δημοσίευμα των Times ανέφερε ότι τον προηγούμενο μήνα οι πληρωμές σε 27 αιολικά πάρκα για να ΜΗΝ παράγουν έφθασαν το ποσό-ρεκόρ των 8,7 εκατ. λιρών (περίπου 10,9 εκατ. ευρώ).

Εκείνο που δεν λέει βέβαια το Υπουργείο είναι ότι οι πληρωμές αυτές, που ανεβάζουν το λογαριασμό για τους καταναλωτές, είναι άμεσα συνυφασμένες με την ιδιωτικοποίηση του συστήματος: σε ένα καθετοποιημένο δημόσιο σύστημα, όπως αυτό που είχαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα, τέτοιες πληρωμές δεν είναι απαραίτητες: σηκώνεις ένα τηλέφωνο, λες "μειώστε φορτία" και αποφεύγεις το μεταβλητό κόστος παραγωγής, (το σταθερό το πληρώνεις έτσι κι αλλιώς). Όταν σ' ένα σύστημα προσθέτεις στοιχεία κόστους, μοιραία αυτό γίνεται πιο ακριβό για τον καταναλωτή.

Υπάρχουν όμως και νεότερα: σε μια περίοδο του έτους που η ζήτηση ενέργειας στη Βρετανία δεν είναι και τόσο υψηλή, πέρασε πριν λίγες μέρες ο τυφώνας Bertha κι "ανέβασε στροφές" στις ανεμογεννήτριες. Αποτέλεσμα; Ποσό ρεκόρ, 2,8 εκατ. λίρες (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) εισέπραξαν τα αιολικά πάρκα ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, για να κλείσουν τις ανεμογεννήτριες! Άλλο 1,13 εκατ. λίρες δόθηκε σε άλλους παραγωγούς για αναπλήρωση του φορτίου των αιολικών. Και οι Βρετανοί καταναλωτές πληρώνουν, ευτυχείς που έχουν αιολικά και σώζουν τον πλανήτη! Πληρώνουν αγόγγυστα; Όχι βέβαια! Το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού θα βαρύνει πολύ στη σκέψη των ψηφοφόρων στις κάλπες του 2015!

Το θέμα των υψηλών αποζημιώσεων στα αιολικά πάρκα για να μην παράγουν έχει αναδείξει το Renewable Energy Foundation, που δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία για την παραγωγή των συστημάτων ΑΠΕ στη Βρετανία. Το ίδρυμα, σε επιστολή του προς το Guardian, θεωρεί απαράδεκτα υψηλά τα ποσά που πληρώνονται τα αιολικά πάρκα για να μην παράγουν, σε συνδυασμό προς τα ποσά που πληρώνονται εργοστάσια φυσικού αερίου για να υποκαταστήσουν την παραγωγή των αιολικών και να μην παρουσιαστεί έλλειμμα ενέργειας στο δίκτυο (οι στρεφόμενες εφεδρείες που χρειάζονται διαρκώς τα αιολικά).Τα ποσά αυτά είναι πολλαπλάσια από τις επιδοτήσεις που θα έπαιρναν τα αιολικά πάρκα για την ενέργεια που θα παρήγαγαν αν δούλευαν.

Το National Grid ξεκίνησε να δημοσιεύει την άνοιξη τα στοιχεία για τις πληρωμές στους παραγωγούς, πιθανώς για να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα της ακριβής ενέργειας ενόψει των εκλογών του 2015. Μην ξεχνούμε και το περίφημο "Get Rid of All the Green Crap" του Κάμερον και την πρόθεση των Συντηρητικών να καταργήσουν από το 2015 όλες τις επιδοτήσεις των αιολικών. Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα των πληρωμών, ξεκίνησε και η αντιπαράθεση στις στήλες του Τύπου. Ενόψει των εκλογών του επόμενου Μαΐου είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε.

Μια που το National Grid δημοσιεύει τα στοιχεία, υπάρχουν άραγε αντίστοιχα στοιχεία για ανάλογες πληρωμές στην Ελλάδα; Στο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν εντοπίσαμε κάτι παρόμοιο. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Οι πιο πάνω πληρωμές των Βρετανών καταναλωτών δεν είναι οι μόνες. Έρχονται νέες "λυπητερές", καθώς, όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα αιολικά χρειάζονται ατελείωτα χιλιόμετρα δίκτυα υψηλής τάσης προκειμένου να διαχύσουν όσο γίνεται περισσότερο το πρόβλημα της τυχαίας εισόδου και εξόδου από το ηλεκτρικό σύστημα. Κι επειδή η Βρετανία είναι πλούσια χώρα, δεν κάνει τα δίκτυα επίγεια, θέλει να τα κάνει υποθαλάσσια. 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,25 δισεκ. ευρώ) λοιπόν θα κοστίσει στους Βρετανούς το καλώδιο The Western Link, που θα μεταφέρει 2.200MW αιολικής ενέργειας από τη Σκωτία στην Αγγλία, λίγο πιο κάτω απ' το Λίβερπουλ.

Η Σκωτία έβαλε πολλά αιολικά, καθώς η τοπική κυβέρνηση θέλει το 2020 να έχει ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ. Μια που η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία απ' τη Βρετανία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον, αν γίνει κάτι τέτοιο, να δούμε τη Βρετανία να κόβει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Σκωτία και να δούμε μετά τι θα τα κάνει τα αιολικά της η Σκωτσέζικη κυβέρνηση. Έχουν άραγε καταλάβει πόσο εξαρτημένοι είναι πλέον ενεργειακά απ' τη Βρετανία;

Μια διασύνδεση και 1 δισ. λίρες "δεν φτάνουν ούτε για ζήτω". Τον προηγούμενο μήνα λοιπόν η Ofgem, η Βρετανική ΡΑΕ, ενέκρινε ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς 1.200MW, για ζεύξη του κόλπου Moray Firth, στη ΒΑ Σκωτία (κάτι σαν το "πέταλο" του Μαλιακού). Άλλο 1,2 δισ. λίρες (1,5 δισεκ. ευρώ) υπέρ των αιολικών και στην καμπούρα των Βρετανών καταναλωτών. Αυτά τα έργα δικτύων έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα, που έγιναν πρόσφατα ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την "ανάπτυξη" των αιολικών. Πρόκειται για τα έργα Beauly-to-Denny (αναβάθμιση υφιστάμενης επίγειας γραμμής 132KV σε 400KV), Sloy (2x220KV 40Km υποθαλάσσια καλώδια), South West Scotland (14,3Km επίγειας γραμμής 400KV και 46Km 132KV), και Anglo Scottish Interconnector (μετατόπιση και αντικατάσταση 5 πυλώνων 400KV). Και σύντομα θα δούμε έργα διασύνδεσης της Βρετανίας με τη Γαλλία και τη Νορβηγία, προκειμένου να διαχέεται το αιολικό πρόβλημα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δισεκατομμύρια λίρες "πεταμένα λεφτά", οπότε θα περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου