Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η μια και μοναδική αγιαστούρα, που θα μπορούσε να διώξει τους καλικάντζαρους του ηλεκτρισμού.



Στην προηγούμενη ανάρτηση, ανήμερα των Θεοφανείων, είδαμε τον προγραμματισμό κατανομής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όπως τον έδινε μια μέρα νωρίτερα ο ΑΔΜΗΕ.  Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως θα ήταν ένας εναλλακτικός τρόπος κατανομής, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στον 100% εγχώριο λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, και μειώνοντας αντίστοιχα το μερίδιο του 100% εισαγόμενου φυσικού αερίου. Ο προγραμματισμός αυτός φαίνεται στο 1ο πιο πάνω διάγραμμα, ενώ, για λόγους απευθείας σύγκρισης, ο προγραμματισμός του ΑΔΜΗΕ φαίνεται στο 20 διάγραμμα.

Όπως φαίνεται απ' τα πιο πάνω διαγράμματα, η ζήτηση φορτίου+απώλειες, η παραγωγή των υδροηλεκτρικών, των αιολικών και οι εισαγωγές παραμένουν αμετάβλητα. Στο 1ο διάγραμμα ωστόσο η παραγωγή των λιγνιτικών έχει αυξηθεί στο θεωρητικό όριο των 4.000MW και η παραγωγή από φυσικό αέριο έχει μειωθεί αντίστοιχα, ώστε το άθροισμα από λιγνίτη+φυσικό αέριο να παραμένει σταθερό. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει στην πράξη αυτή η μεταβολή:

  • Καταρχήν το όριο των 4.000MW για τα λιγνιτικά δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά σχετίζεται με τις ανάγκες φορτίου βάσης, τόσο σε ημερήσια όσο και σε ετήσια βάση. Όπως φαίνεται στα πιο πάνω διαγράμματα, λόγω των αυξημένων αναγκών θέρμανσης, η ελάχιστη ζήτηση τα χαράματα των Θεοφανείων προβλεπόταν πως θα ήταν 5.360MW, πολύ πάνω απ' τα 4.000MW.
  • Δεύτερον, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, που είναι από ανάρτηση του 2013 κι αναφέρεται στο ...
    2009, η ελάχιστη ζήτηση φορτίου σε ετήσια βάση είναι της τάξης των 4.000MW. Μπορεί το διάγραμμα να δείχνει την κατάσταση προ χρεοκοπίας, ωστόσο με τις διασυνδέσεις των νησιών σταδιακά το κάτω όριο μεταβολής της ετήσιας ζήτησης φορτίου θα επανέλθει σ' αυτή την περιοχή.
  • Τρίτον, η συνολική καθαρή ισχύς των σήμερα υπαρχουσών λιγνιτικών μονάδων είναι 3.912MW, όπως είχαμε δει και στο σχετικό πίνακα στις 14/12/2018. Εάν είχε προχωρήσει η κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2, που είχε δημοπρατηθεί προ δεκαετίας με ισχύ 420-450MW, σήμερα η μονάδα θα ήταν σε λειτουργία και η συνολική καθαρή ισχύς θα ήταν της τάξης των 4.300ΜW.

Εάν λοιπόν είχαμε τα 4.000MW, που είναι περίπου το ίδιο με το να δούλευαν σε πλήρες φορτίο οι υπάρχουσες μονάδες, για την κάλυψη της ζήτησης αυτής ο ΑΔΜΗΕ θα είχε προγραμματίσει 96.000MWh ή 59,21% από λιγνιτικές μονάδες, 31.899MWh ή 19,67% από μονάδες φυσικού αερίου, 3.774MWh ή 2,33% από υδροηλεκτρικά, 10.560MWh ή 6,51% από αιολικά και 20.341MWh ή 12,55% από εισαγωγές. Η βασική πηγή ηλεκτρισμού της χρεοκοπημένης χώρας την ημέρα των Θεοφανείων θα ήταν ο 100% εγχώριος λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός! Με την εγνωσμένη για πάνω από 60 χρόνια αξιοπιστία στην κάλυψη των ηλεκτροδοτικών μας αναγκών. Τα χρήματα αγοράς αερίου θα έμεναν στη χρεοκοπημένη χώρα, δεν θα έφευγαν για εισαγωγές. Και θα υπήρχε χώρος για όλες τις τεχνολογίες, καθώς παλαιότερα, τότε που η Ελλάδα είχε απ' τα πιο φθηνά τιμολόγια ηλεκτρισμού στην ΕΕ, η συμμετοχή του λιγνίτη κάλυπτε ακόμα και το 75% σε ΕΤΗΣΙΑ βάση. 

Τα πιο πάνω περιγράφονται απλά σαν ένα απολύτως εφικτό εναλλακτικό σενάριο, καθώς τα 4.000MW πρέπει πλέον να θεωρούνται ως θεωρητικό άνω όριο, αφού οι πολιτικοί διακομματικά αποφάσισαν πως στα επόμενα χρόνια  θα έχουμε σημαντικά λιγότερη λιγνιτική ισχύ, προκειμένου να καίμε περισσότερο από το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

Η προγραμματισμένη απόσυρση στο προσεχές μέλλον των μονάδων I-IV της Καρδιάς (1220MW), της Μεγαλόπολης III (300MW) και του Αμυνταίου I-II (620MW) καθιστούν περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη την ταχεία ολοκλήρωση της υπό κατασκευή μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (660MW) και την κατασκευή το συντομότερο της μονάδας Μελίτη 2 (330MW). 

Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί απατεώνες θα εξακολουθούν να μας παραμυθιάζουν πως θέλουν να βάλουν "μΑΠΕς" και στην πράξη θα καίμε φυσικό αέριο: στην τελευταία ανάρτηση του 2018 σας έδειξα το διάγραμμα που εξηγεί για ποιο λόγο η χρεοκοπημένη Ελλάδα "πρέπει" να βάζει αιολικά. Όταν μάλιστα αποσυρθούν επιπλέον η Μεγαλόπολη IV (300MW) και οι Άγιος Δημήτριος Ι+ΙΙ (300+300MW), η ώρα που θα ψάχνουμε για γκαζόλαμπες θα είναι πια πολύ κοντά. Κλείνω όπως έκλεινα την πρώτη ανάρτηση το Δεκέμβρη του 2013: "Μακάρι να βρεθεί στην Κρήτη το φυσικό αέριο που λένε ότι υπάρχει, μόνο αυτό μας σώζει!"

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου