Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Αξιοπιστία ισχύος αιολικών στη Δανία 2,41%! Πήγε χαμένη η θυσία της Ιφιγένειας;


Η Δανία είναι μια χερσόνησος ανάμεσα στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική, ενώ κατά ένα μέρος είναι και νησιωτική χώρα. Επαίρεται πως έχει ένα απ' τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στον πλανήτη, και γι' αυτό ανέπτυξε μια μεγάλη βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών, φυτεύοντάς τες παντού, σε στεριά και θάλασσα. Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική της Windeurope, στο τέλος του 2017 είχε συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά 5.476MW, ισχύς που είναι υπερδιπλάσια απ' την αντίστοιχη εγκατεστημένη στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που στο τέλος του 2017 είχε "μόλις" 2.651MW.

Σύμφωνα με το Windpower, ήδη το 2018 η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στη Δανία έχει φθάσει στα 6.466MW.  Κι αυτά τα 6.466MW, όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, το πρωί της Παρασκευής 10 Αυγούστου 2018, την ώρα που η οικονομία ζητούσε φορτία, έδιναν το απίστευτο νούμερο των 156MW! Το πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης της Energinet, του διαχειριστή δικτύων ηλεκτρισμού και αερίου της Δανίας, είναι αποκαλυπτικό. Η αξιοπιστία ισχύος των χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών έπεσε στο απίστευτα χαμηλό επίπεδο του 2,41%! Πώς θα σας φαινόταν να ηλεκτροδοτείστε με τέτοια αξιοπιστία; Θα ταξιδεύατε άραγε ποτέ με ένα πλοίο αξιοπλοΐας 2,41%; Θα ανεβαίνατε άραγε ποτέ σε αεροπλάνο αξιοπιστίας 2,41%; Θα μπαίνατε ποτέ σε τρένο που με βεβαιότητα 97,6% δεν θα σας πήγαινε στον προορισμό σας;

Φαίνεται πως κανείς στη Δανία δεν ...
διάβασε τα Ομηρικά Έπη, τα οποία περιγράφουν με γλαφυρότητα την παρατεταμένη άπνοια που είχε ακινητοποιήσει το στόλο των Αχαιών στην Αυλίδα, πριν την εκστρατεία στην Τροία. Άπνοια που διακόπηκε μόνο όταν ο Αγαμέμνων θυσίασε την κόρη του την Ιφιγένεια στη θεά Άρτεμη, σε αντάλλαγμα για το φόνο του ιερού ελαφιού της θεάς. Όταν δεν φυσά, όσα αιολικά και να βάλει κανείς ηλεκτρισμό δεν πρόκειται να πάρει, όσο και να χτυπιέται! Δεν υπάρχει πιο αναξιόπιστη μορφή ηλεκτροπαραγωγής απ' τις ανεμογεννήτριες! Το καταλάβατε κ. Τσίπρα και κ. Σταθάκη, που σαρώνετε τις βουνοκορφές με άχρηστες ανεμογεννήτριες, προκειμένου να αγοράζετε εκ του ασφαλούς φυσικό αέριο; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η Δανία φυσικά δεν ενδιαφέρεται για το αν φυσά ή δεν φυσά, καθώς πουλά ανεμογεννήτριες σε χρεοκοπημένες και μη χώρες και εισάγει συνάλλαγμα, με το οποίο και πληρώνει το ρεύμα που εισάγει από Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία (κι ενδεχομένως και από Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Γαλλία, στις εισαγωγές από Γερμανία άντε να βρεις διαβατήρια στα ηλεκτρόνια) κι επαίρεται για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Ε, φυσικά, όταν μπορεί κανείς να στηρίζεται σε πλούσιους και φιλειρηνικούς γείτονες για την ηλεκτροδότηση από υδροηλεκτρικά, πυρηνικά και ανθρακικά, μπορεί να βάζει στο δικό του έδαφος συστήματα-παιχνίδια, αξιοπιστίας 2,41%.

Αν ωστόσο έχει γείτονες που δεν είναι και τόσο φιλικοί, όπως εμείς π.χ. έχουμε την Τουρκία ή αν έχει γείτονες που το ρεύμα το παράγουν από λιγνίτη, όπως κάνουν τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Βοσνία, τις ακριβώς ρεύμα θα εισάγουμε απ' αυτούς; Ρεύμα απ' το δικό τους λιγνίτη; Και γιατί άραγε να μην το παράγουμε μόνοι μας, όπως κάναμε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο 2ο μισό του 20ού αιώνα, αφού έχουμε ακόμα σημαντικά αποθέματα σε ήδη ανοικτά λιγνιτωρυχεία; Ποιος Τσίπρας ή Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος απ' τους απάτριδες της Πλ. Συντάγματος θα μας απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα; 

Ενημέρωση 15/8 16:00: εκ παραδρομής αναφέρθηκε ως ημέρα μειωμένης παραγωγής των αιολικών η Παρασκευή 10/8, ενώ το ορθό είναι η Πέμπτη 9/8.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.


3 σχόλια:

  1. Γνωρίζεις ότι τη σήμερον ημέρα κάποιος μπορεί να μπει στο site της energinet (https://en.energinet.dk/energisystem_fullscreen) να πατήσει historic data να επιλέξει Παρασκευή 10/08/2018, να δει την ανά ώρα παραγωγή τη συγκεκριμένη ημέρα και τελικά να διαπιστώσει από μόνος του ότι το άρθρο είναι dogfood. Πολύ καλή δουλειά παιδιά, συνεχίστε έτσι! Ο λιγνίτης χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους που ξέρουν πώς να τον πάνε στο πάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που δεν έχετε καταλάβει ή δεν θέλετε να καταλάβετε είναι πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα "λιγνίτης ή αιολικά". Υπάρχει μόνο το τι θα ηλεκτροδοτεί τη χρεοκοπημένη χώρα, που δεν αντέχει να εισάγει περισσότερη ενέργεια από όση ήδη εισάγει. Πρέπει να μειώσουμε τις εισαγωγές, όχι να βρίσκουμε τρόπο να τις αυξάνουμε, προκειμένου να 'κονομάνε κάποιοι "έξυπνοι".

      Διαγραφή
    2. Τελικά είχατε δίκιο, την Παρασκευή 10/8 όντως φυσούσε. Ξανακοιτώντας το αποθηκευμένο αρχείο, το στιγμιότυπο οθόνης αφορά την Πέμπτη 9/8 και ώρα Ελλάδας 11:27.

      Διαγραφή