Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η "κλιματική αλλαγή" αναμένεται να μειώσει τους ανέμους στο Βόρειο ημισφαίριο. Τι θα περιστρέφει τα αιολικά;


Το ό,τι τα αιολικά είναι εντελώς αναξιόπιστα το έχω γράψει πολλές φορές, δεν είναι κάτι το νέο. Το ό,τι το όραμα του Σταθάκη να γεμίσει τις βουνοκορφές ανεμογεννήτριες/βιομηχανικά σκουπίδια είναι διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου, επίσης το έχω πει κατ' επανάληψη. Αλλά το ό,τι η "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή" θα κάνει τα αιολικά ακόμα πιο αναξιόπιστα και το έγκλημα του Σταθάκη ακόμα χειρότερο, αυτό είναι κάτι το νέο, που δίνει ακόμα ένα όπλο σ' όλους εκείνους που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην ανοησία των αιολικών.

Το νέο στοιχείο που προστίθεται αφορά μια μελέτη ερευνητών απ' το Oceans and Climate Lab του University of Colorado των ΗΠΑ, με τίτλο "Southward shift of the global wind energy resource under high carbon dioxide emissions", που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience (απαιτείται συνδρομή για το πλήρες άρθρο) μόλις στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Οι μελετητές προσομοίωσαν τις μεταβολές στην ατμόσφαιρα κάτω από σενάρια αυξημένων εκπομπών CO2, που υποτίθεται πως προκαλούν "υπερθέρμανση", και παρακολούθησαν τις μεταβολές στην ένταση των ανέμων. Οι άνεμοι δημιουργούνται από αστάθεια στην ατμόσφαιρα και για το Βόρειο ημισφαίριο η αστάθεια προκαλείται καταρχήν απ' τη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στον Ισημερινό και το Βόρειο Πόλο. Καθώς η Αρκτική θα θερμαίνεται, η θερμοκρασιακή διαφορά θα μειώνεται κι αντίστοιχα θα μειώνεται η ένταση των ανέμων.

 Όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα, (που δημοσιεύθηκε στη Daily Mail και στο πάνω μέρος δείχνει τις εκτιμώμενες αλλαγές στην περίοδο 2020-2040, ενώ στο κάτω μέρος τις αλλαγές στην περίοδο 2080-2100), η μείωση της έντασης των ανέμων θα επηρεάσει περισσότερο τα μέσα γεωγραφικά πλάτη και ιδίως τις Κεντρικές ΗΠΑ, 8-10% έως το 2050 και 14-18% έως το 2100. Εκεί τώρα έχουν γεμίσει τον τόπο ανεμογεννήτριες και μπορεί τα ποσοστά να φαίνονται μικρά, αλλά η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες είναι ανάλογη της ταχύτητας του ανέμου υψωμένης στην 3η δύναμη, οπότε μια μικρή μείωση στην ταχύτητα έχει καταστροφική επίδραση στην απόδοση των ανεμογεννητριών.

Προβλέπεται επίσης να επηρεαστούν σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, η Βόρεια Μέση Ανατολή, η Κεντρική & Βόρεια Ασία, καθώς και η Άπω Ανατολή. Ανάμεσα στις περιοχές όπου τα μοντέλα δείχνουν μείωση της έντασης των ανέμων είναι και το Αιγαίο, μ' ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την εγκατάσταση αιολικών στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά. Φυσικά αυτό δεν ...
ενδιαφέρει, ούτε αναμένεται και να συγκινήσει, τους "επενδυτές", αυτοί ενδιαφέρονται να ενθυλακώσουν τις επιδοτήσεις και να 'χουν κι εξασφαλισμένη τιμή πώλησης για ό,τι κι αν παράγουν. Θα 'πρεπε ωστόσο να ληφθεί υπόψη απ' την "πρώτη φορά αριστερά", αν πράγματι είχε οποιαδήποτε σχέση με την "αριστερά". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Κι όσο για την ηπειρωτική Ευρώπη; Να τι είπε ο επικεφαλής της δημοσίευσης: "Europe is a big question mark, we have no idea what we'll see there. That's almost scary, given that Europe is producing a lot of wind energy already. - Η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, δεν έχουμε ιδέα τι θα δούμε εκεί. Αυτό είναι σχεδόν τρομακτικό, δεδομένου ότι η Ευρώπη παράγει ήδη πολλή αιολική ενέργεια."

Αντίθετα απ' το Βόρειο ημισφαίριο, στο Νότιο, που καλύπτεται κυρίως από θάλασσα, οι περιοχές της ξηράς αναμένεται -κατά τα μοντέλα- να θερμαίνονται πιο γρήγορα απ' τους ωκεανούς και να υπάρξει σημαντική ενίσχυση των ανέμων σε περιοχές όπως η Βόρεια Αυστραλία, η Δυτική και Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Μόνο που οι πολιτικοί έσπευσαν να βάλουν τις ανεμογεννήτριες στη Νότια Αυστραλία και τα κατάφεραν "λαμπρά", όπως πάντα "λαμπρά" ξέρουν να τα καταφέρνουν οι πολιτικοί, διαλύοντας τις κοινωνίες, προκαλώντας αμέτρητα θύματα και αναλαμβάνοντας στο τέλος μόνο την "πολιτική" ευθύνη, ποτέ την ποινική: η Νότια Αυστραλία έχει το ακριβότερο ρεύμα στον πλανήτη, η βιομηχανία μεταναστεύει γι' άλλες πολιτείες και τώρα έτρεξαν να βάλουν απ' τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο εννιά (9) αξιόπιστες ηλεκτρογεννήτριες πετρελαίου GE ΤΜ2500, συνολικά 276MW, για να μην ξαναπάθουν γενικό μπλακ άουτ, σαν αυτό του Σεπτεμβρίου 2016. Οι ηλεκτρογεννήτριες, που μπορούν να φθάσουν από στάση σε πλήρες φορτίο μέσα σε 8 λεπτά, τοποθετήθηκαν για σιγουριά γύρω απ' την Αδελαΐδα, αλλά η παγκόσμια προπαγάνδα φυσικά σας είπε μόνο για τη μεγάλη μπαταρία των 100MWh, που εγκατέστησε εκεί άρον-άρον η Tesla, σε μια προσπάθεια των πολιτικών να αποκαταστήσουν την καταισχύνη των αιολικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου