Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

South Stream, Turk Stream, Nord Stream 2 και η επιστροφή του "Νέα Μακεδονία", του "Πακέτου Πινέιρο".


Οι παλιοί αναγνώστες του ιστολόγιου ίσως θυμάστε πως ήταν το Greeklignite που πριν τρία χρόνια πρώτο μετέδωσε στην Ελλάδα την είδηση πως ρίχνουν τη Βουλγαρική κυβέρνηση για να μη γίνει ο αγωγός South Stream. Μια μέρα μετά, το ένστικτο αυτοσυντήρησης της τότε Βουλγαρικής κυβέρνησης έστελνε τον South Stream στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, οι αγωγοί χρειάζονται έδαφος θεμελίωσης. Ωστόσο οι Ρώσοι δεν το έβαλαν κάτω και άμεσα προώθησαν νέο αγωγό φυσικού αερίου, τον Turk Stream, που περνά υποθαλάσσια μέσα απ' τον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Gazprom, ο Turk Stream βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι το τέλος Απριλίου είχαν τοποθετηθεί 1161 χλμ σωλήνων, σε δυο κλάδους, ποσοστό 62% του υποθαλάσσιου τμήματος. Επιπρόσθετα, Γερμανοί και Ρώσοι προωθούν από Βορρά τον αγωγό Nord Stream 2, σε μια ακόμα προσπάθεια να φθάσει το ρωσικό αέριο στη διψασμένη για ενέργεια Ευρώπη.

Οι εξελίξεις με τους ρωσικούς αγωγούς ανησυχούν σφοδρά τους Αμερικανούς, που μπορεί μετά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999 να εγκατέστησαν στο Κόσσοβο τη θηριώδη στρατιωτική βάση Camp Bondsteel, αλλά εξακολουθούν να έχουν την εκκρεμότητα της μη ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και πιέζουν πλέον απροκάλυπτα Ελλάδα και Σκόπια να τα βρουν. Έτσι στο τέλος του 2017 επανήλθε στο προσκήνιο το όνομα "Νέα Μακεδονία" και το "Πακέτο Πινέιρο", όνομα που η Ελλάδα είχε απορρίψει άνευ επαίνων.


Στην εικόνα, που βρήκα στο "Ακρίτας της Μακεδονίας", βλέπουμε οριοθέτηση της αρχαίας Μακεδονίας από την κα Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, αρχαιολόγο που ανέσκαψε την αρχαία Ελιμειώτιδα. Η Ελιμειώτιδα κατά το Θουκυδίδη ήταν τμήμα της Άνω Μακεδονίας, μαζί με την Τυμφαία, την Ορεστίδα, τη Λυγκηστίδα και την Πελαγονία. Φυσικά δεν περιμένουμε οι πολιτικοί μας να ενδιαφέρονται για ...
το ανασκαφικό έργο, παρά μόνο αν πρόκειται να το επισκεφθούν με κάμερες, όπως ο Σαμαράς στην Αμφίπολη, για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα επικοινωνιακά οφέλη. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Στα μέσα Ιανουαρίου 2018 έγινε γνωστό πως ο Νίμιτς πρότεινε 5 ονόματα και ξεκίνησαν εντατικές διαπραγματεύσεις. Τα ονόματα ήταν "Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας", "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", "Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας", "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" και "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)". Όπως είχα σχολιάσει τότε, "κάποιοι νενέκοι της Αθήνας έχουν ξαμολυθεί να μας πείσουν πως "δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει το Μακεδονία στο όνομα", "πρέπει να υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό", "το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εμπεριέχει το Μακεδονία". Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν πως "140 κράτη ήδη τους λένε Μακεδονία".

Στην πορεία μας προέκυψαν το Gorna Makedonja και το "Μακεδονία του Ίλιντεν", η "Μακεδονία" της Βουλγαρικής Εξαρχίας του 1903. Τόσο ο Τσίπρας όσο κι ο Ζάεφ έχουν ανάγκη να εμφανίσουν το συντομότερο μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα θέλουν και οι δυο να επιβιώσουν πολιτικά, αλλά πιέζονται και οι δυο από τα δεξιά τους. Οπότε έχουν στήσει ένα θέατρο "καίγοντας" διάφορα ονόματα, προκειμένου στο τέλος να εμφανίσουν το ήδη προσυμφωνημένο όνομα με τη Θατσερική λογική του ΤΙΝΑ ("There Is No Alternative - Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση). Όμως επειδή είναι οι Αμερικανοί που πιέζουν, κατά πάσα πιθανότητα μετέχει και η αντιπολίτευση στο στημένο παιχνίδι, όπως έδειξαν οι άναρθρες κραυγές που ακολούθησαν την εμφάνιση του "Μακεδονία του Ίλιντεν". 

Το προσυμφωνημένο όνομα είναι κατά πάσα πιθανότητα η "Νέα Μακεδονία" του "Πακέτου Πινέιρο", που ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο απ' τα πέντε ονόματα της λίστας Νίμιτς. Χθες ο Τσίπρας μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα, μια ομιλία 50 λεπτών, που ξεκίνησε με αναφορά στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό. Πριν συμπληρωθεί το 7ο λεπτό είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποστροφή, καθώς στην "εθνική θέση" για "γεωγραφικό προσδιορισμό" ο Τσίπρας πρόσθεσε και το "χρονικό προσδιορισμό". Το "μασάζ" της κοινής γνώμης μπαίνει στην τελική ευθεία.

Δυστυχώς, 8 χρόνια μετά τη χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης, οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να μην λένε την αλήθεια, φοβούνται τους πολίτες και προτιμούν να τους ταΐζουν σανό, με την αμέριστη συμπαράσταση των ξεφωνημένων μέσων μαζικής αποχαύνωσης. Κάποιοι μάλιστα εμφανίζουν το σανό και ως διακοσμητικό στοιχείο στις ομιλίες τους, όπως δείχνει η εικόνα της αρχής. Ωστόσο, το μόνο που είναι πάντα σίγουρο, είναι πως όταν στο σχολείο δίδασκαν Θουκυδίδη, κάποιοι πολιτικοί καταλάβαιναν Thoukydidis. 


Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου