Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Καιρός να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα, κ. Παναγιωτάκη. Και ν' αρπάξετε το φραγγέλιο!


Βούιξαν πριν λίγο καιρό τα μέσα ενημέρωσης, πως κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 24 Μαΐου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Τσίπρας είπε για τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκη τη φράση "Θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα". Η φράση πρέπει όντως να ειπώθηκε, καθώς δεν είχα δει κάπου κάποια διευκρινιστική δήλωση. 

Την περασμένη Παρασκευή έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που κάνουν όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, όπου συνήθως οι διοικήσεις δίνουν και το στίγμα τους  για την πορεία που χαράσσουν για την εταιρεία. Στη Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ η κυβέρνηση αυτή τη φορά παραβρέθηκε δια του Υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, του ίδιου εκείνου Υπουργού που επισκέφθηκε πρόσφατα τα ερείπια του λιγνιτωρυχείου στο  Αμύνταιο για να δηλώσει ότι "Το Δημόσιο, από την πλευρά του, ως μεταλλειοκτήτης, οφείλει να έχει τεκμηριωμένη και συνολική εικόνα για ένα τόσο σημαντικό γεγονός". 

Είναι ακριβώς ο ίδιος "μεταλλειοκτήτης", που επιμένει πεισματικά να κρατά επί 15 συνεχή χρόνια κλειστό το κοντινό στο Αμύνταιο λιγνιτωρυχείο της Βεύης, ένα λιγνιτωρυχείο που δούλευε κάπου 70 χρόνια ως ιδιωτική εταιρεία. Είναι επίσης ο ίδιος "μεταλλειοκτήτης", που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την κατολίσθηση στο γειτονικό στο Αμύνταιο λιγνιτωρυχείο Κλειδιού. Αλλά, αν δουλέψουν η Βεύη και το Κλειδί, η χώρα δεν θα κάψει φυσικό αέριο. Κι αυτό προφανώς δεν αρέσει στο Σύριζα και το Σταθάκη. Που ταΐζει συνεχώς σανό στους ιθαγενείς για το "1 δισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεις σε αιολικά". Αιολικά που θα διασφαλίσουν με σιγουριά ότι η χώρα θα ηλεκτροδοτείται με φυσικό αέριο, τα αιολικά είναι εντελώς αναξιόπιστα να ηλεκτροδοτήσουν ο,τιδήποτε, ήταν πάλι, για ακόμα μια φορά, εντελώς απόντα στις μεγάλες ζέστες στο τέλος Ιουνίου. Όταν λοιπόν πρόσφατα ο Σταθάκης ανακοίνωσε ...
πρόσφατα νέο διαγωνισμό για τη Βεύη, τινάζοντας στον αέρα τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας, στην ουσία την ίδια στιγμή ανακοίνωνε ηλεκτροδότηση της χώρας με φυσικό αέριο. Όπως ακριβώς είχε κάνει ο Μανιάτης το 2010.

Μετά και το ανακοινωθέν της διάσκεψης των G20 στις 7-8/7 στο Αμβούργο, που λέει ρητά "The United States of America states it will endeavour to work closely with other countries to help them access and use fossil fuels more cleanly and efficiently and help deploy renewable and other clean energy sources - οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες, για να τις βοηθήσουν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τα ορυκτά καύσιμα πιο καθαρά και αποτελεσματικά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων καθαρών πηγών ενέργειας", ξέρουμε πια πως ο ενεργειακός σχεδιασμός των Σύριζα-ΑΝΕΛ είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να ηλεκτροδοτείται στο μέλλον είτε από φυσικό αέριο των ΗΠΑ, που ήδη εξάγεται στην ΕΕ ως LNG, είτε από φυσικό αέριο της περιοχής Ισραήλ-Κύπρου, από εταιρείες των ΗΠΑ φυσικά. Και για να το πετύχουν ταΐζουν συνεχώς σανό στους ιθαγενείς για “κλιματική αλλαγή”. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Σ’ αυτό το περιβάλλον ο Ελληνικός λιγνίτης ενοχλεί πολύ, καθώς επιμένει να μειώνει τις πωλήσεις αερίου και πρέπει να φύγει απ' τη μέση με κάθε τρόπο. Ό,τι λοιπόν δεν κατάφεραν να κάνουν Πασοκ-ΝΔ, αποδομώντας πλήρως τη λιγνιτική βιομηχανία μετά το 2000 και προσπαθώντας να τη σαλαμοποιήσουν το 2014, έρχεται να το ολοκληρώσει η συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ. Και μπορεί να τα καταφέρουν να βγάλουν απ' τη μέση τον ενοχλητικό Ελληνικό λιγνίτη, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα τα καταφέρουν και για το Βουλγάρικο και το Σκοπιανό λιγνίτη και τον Τούρκικο λιγνίτη, άλλωστε ο Ερντογάν είπε ξεκάθαρα στο Αμβούργο πως, μετά τον Τραμπ, θα πετάξει με τη σειρά του τη Συμφωνία του Παρισιού στον κάλαθο των αχρήστων. Η χρεοκοπημένη χώρα λοιπόν θα ηλεκτροδοτείται εφεξής πλήρως με εισαγωγές, είτε αερίου είτε λιγνιτικού και λιθανθρακικού ρεύματος. Με πλήρως εισαγόμενη ενέργεια, θα έχει η χώρα ανταγωνιστικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο; Ε, εδώ γελάνε! Και μάλλον ήρθε η ώρα να μεταναστεύσουμε και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στην ΕΕ, ακολουθώντας τα παιδιά μας.

Σ' αυτό το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον ήρθε στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων ο κ. Παναγιωτάκης να πει το όραμά του για τη ΔΕΗ και τη χώρα: "Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επαναλάβω το όραμα. Στην προοπτική της νέας ΔΕΗ να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά μηχανικών και άλλων επιστημόνων και τεχνικών, οι οποίοι μαζί με τους παλαιότερους και εμπειρότερους που εργάζονται σήμερα, θα αναδειχθούν και θα πάρουν τη σκυτάλη για να οδηγήσουν την εταιρεία στους νέους ορίζοντες." Ε, εδώ ξαναγελάνε! Κοιτάξτε γύρω σας κ. Παναγιωτάκη, τι παράδειγμα μπορούν άραγε να δώσουν οι "παλαιότεροι και εμπειρότεροι" άμεσοι συνεργάτες σας στη νέα γενιά μηχανικών; Αυτό που έδωσαν στη διαχείριση της κατολίσθησης του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, τόσο πριν όσο και μετά;  

Καλά είναι τα οράματα, αλλά, μάλλον είχε δίκιο ο Τσίπρας στις 24 Μαΐου: όταν είπε πως είναι "καιρός να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα", εννοούσε "των άμεσων συνεργατών σας". Όταν προ διετίας μιλούσατε γιαεξαιρετικά στελέχη και μάλιστα μοναδικής εμπειρίας για τη χώρα μας και όχι μόνο”, μάλλον σας είχε διαφύγει πως πάντα ισχύει η ρήση “Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου