Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Φωνή λαού, οργή Θεού! Να γιατί αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς!


Συγκέντρωση-διαμαρτυρία κατά της εγκατάστασης νέων αιολικών στη Νότια Εύβοια πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Απρίλη στην Κάρυστο, απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα. Το ιστολόγιο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών κι έστειλε τον πιο κάτω χαιρετισμό συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων, αγώνα που είναι κοινός με τον αγώνα της μισής Ελλάδας ενάντια στη σύγχρονη μάστιγα των ανεμογεννητριών. Μπορεί για κάποια άσχετη με τον ηλεκτρισμό αρχαιολόγο μια ανεμογεννήτρια να αποτελεί "μνημείο της εποχής μας", αλλά η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που διαμαρτύρονται είναι πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μνημείο μιας ακόμα τρανταχτής αρπαχτής σε βάρος των λαών του πλανήτη. Ακολουθεί ο χαιρετισμός (οι σύνδεσμοι και η εικόνα προστέθηκαν στην τωρινή ανάρτηση) και στη συνέχεια υπάρχει σχόλιο:

Προς την Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών Ν.Καρυστίας
Αγαπητοί φίλοι της Εύβοιας,

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

Το ιστολόγιο «Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός» (Greeklignite blogspot) χαιρετίζει τη σημερινή σας συγκέντρωση και συμπαραστέκεται στον αγώνα σας για απαλλαγή απ’ τη μάστιγα των ανεμογεννητριών.


Φίλες και φίλοι, στις αρχές του 2014 ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε την περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, μπορείτε ο καθένας σας να τη βρείτε στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, και στη σελίδα 30 λέει ρητά και ξεκάθαρα πως η αξιοπιστία των αιολικών είναι μόλις 10%. Η διεθνής εμπειρία λέει πως και το 10% είναι πολύ, η πραγματική αξιοπιστία είναι γύρω στο 2%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει πως, αν βάζουμε αιολικά, με σιγουριά 98% κάποιες ημέρες ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα! Χρειαζόμαστε και εφεδρικά εργοστάσια, δηλαδή πρέπει να ξοδευτούμε δυο φορές. Κι ακόμα χειρότερα, για τεχνικούς λόγους, αυτά τα εφεδρικά εργοστάσια πρέπει να καίνε ή φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, που είναι και τα δυο και πλήρως εισαγόμενα και εντελώς πανάκριβα. Κι ακόμα τρισχειρότερα, αυτά τα εργοστάσια δουλεύουν αντιοικονομικά όταν αναγκάζονται να παρακολουθούν τις μεταβολές των αιολικών, θα δούλευαν πολύ πιο οικονομικά αν δεν υπήρχαν τα αιολικά. 

Κάθε χρόνο πληρώνουμε μέσα απ’ τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο ευρώ στους δήθεν επενδυτές των ΑΠΕ. Μ’ αυτό το δισεκατομμύριο θα μπορούσαμε να είχαμε κάθε χρόνο κι από μια νέα λιγνιτική μονάδα, σύγχρονης τεχνολογίας, που να μην έχει απολύτως καμιά σχέση με τις παλιές της δεκαετίας του 1970 και ’80. Όπως έκαναν οι πατεράδες μας κι εξηλέκτρισαν τη χώρα, όπως έκανε όλη η Ευρώπη μόλις την προηγούμενη δεκαετία, όταν οι πολιτικοί που μας χρεοκόπησαν φύτευαν εδώ παντού μονάδες φυσικού αερίου. Το ηλεκτρικό μας σύστημα χωρά άνετα τουλάχιστον 3500MW λιγνιτικών μονάδων, η χώρα θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις για την πολιτική της Ευρ. Ένωσης στην κλιματική αλλαγή και θα ξέραμε πως έχουμε ηλεκτρισμό. Σύντομα ωστόσο θα έχουμε πολύ λιγότερα λιγνιικά μεγαβάτ. Γιατί; Ποιοι δεν θέλουν τον εγχώριο λιγνίτη; Μα, καταρχήν, όσοι κερδίζουν απ’ την εμπορία φυσικού αερίου. Και θέλουν τα αναξιόπιστα αιολικά, για να σιγουρευτούν πως θα ηλεκτροδοτούμαστε με φυσικό αέριο.

Τα αιολικά είναι η μόνη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού που συσπειρώνει, παντού στον πλανήτη, πλατιές μάζες πολιτών εναντίον της. Επειδή δεν πρόκειται για μια μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας, πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα χυδαία μορφή αναδιανομής πλούτου, μεταφοράς χρημάτων απ’ τους πολλούς προς τους λίγους.

Ήδη έχουμε βάλει περισσότερα αιολικά απ’ όσα αντέχει το ηλεκτρικό μας σύστημα, η χώρα δεν αντέχει κι άλλα, οι πολίτες παντού ξεσηκώνονται. Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς! Ο αγώνας σας είναι ίδιος με τον αγώνα των πολιτών των Κυκλάδων, της Μάνης, της Κοζάνης, της Ικαρίας, της Ευρυτανίας, της Σκύρου, της Κρήτης, της Άρτας και πολλών άλλων περιοχών. Μήπως ήρθε ο καιρός τα διάφορα μαζικά κινήματα κατά των αιολικών ν’ αποκτήσουν μια ενιαία έκφραση;

Καλόν Αγώνα!

Ιστολόγιο «Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός»

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Ο χαιρετισμός προβλήθηκε νωρίτερα από φιλικό ιστολόγιο, καθώς η πρόταση "Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς!" δίνει νέα διάσταση στον αγώνα των μαζικών κινημάτων ενάντια στα αιολικά. Μαζικά κινήματα, που, αν παραμείνουν απομονωμένα το καθένα στην περιοχή του, είναι καταδικασμένα να ξεφουσκώσουν, αν ωστόσο καταφέρουν να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από ένα ενιαίο φορέα μπορούν να μετεξελιχθούν από κίνημα διαμαρτυρίας σε φορέα αλλαγής της εγκληματικής σε βάρος του τόπου πολιτικής του φυτέματος ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή και λοφοκορφή. "Εν τη ενώσει η ισχύς!" έλεγαν ανέκαθεν για τα μαζικά κινήματα, αλλά οι εκάστοτε κυβερνώντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, είναι γνωστό πως αρέσκονται στο "Διαίρει και βασίλευε".


Για να μην έχουμε δε ψευδαισθήσεις ποιο σχεδιασμό εξυπηρετούν οι ΣυριζοΑΝΕΛ για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας, χαρακτηριστική είναι η (ν)τροπολογία του Σταθάκη στον πρόσφατο νόμο 4467/2017 (ΦΕΚ τ. Α/56/13.4.2017) "Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις", όπου στο άρθρο 10 δίνεται μια ακόμα παράταση, μέχρι 31.3.2019 αυτή τη φορά, για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών με το παλιό καθεστώς της εγγυημένης τιμής και να επιτευχθεί ο "εθνικός στόχος" της Μπιρμπίλη, του Μανιάτη και του Σκουρλέτη, για 7500MW αιολικών μέχρι το 2020. 

Ποιος είναι ο ν.4414/2016 που τροποποιείται; Μα ο νόμος του Σκουρλέτη για την προώθηση των ΑΠΕ, που έγινε μόλις τον περασμένο Αύγουστο και χρειάζεται κιόλας τροποποίηση, για να ικανοποιηθούν οι "ανασφάλειες" των "επενδυτών". Ή μάλλον για να σιγουρευθούν κάποιοι πως η πολιτική που εξέφρασε τόσο γλαφυρά τον Οκτώβρη 2010 ο Μανιάτης θα γίνει πράξη και η χώρα θα δεθεί χειροπόδαρα στην ηλεκτροδότηση από φυσικό αέριο. Να γιατί αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς!


6 σχόλια:

 1. Ποια τα ποσοστά των ΑΠΕ(αιολικά,ΦΒ,βιομάζα,Φυσικό Αέριο κλπ) με τον νόμο του Αυγούστου και με την νέα τροποποίηση;
  Ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αλλαγές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απ' όσο ξέρω δεν έχει βγει ποτέ τροποποίηση της ΥΑ του Οκτωβρίου 2010 της Μπιρμπίλη. Τον Αύγουστο ο Σκουρλέτης την επαναβεβαίωσε.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την διευκρίνιση.

   Διαγραφή
 2. Ο Μαριάς ήταν παρών;
  Ποια η θέση του για τα Αιολικά;
  Γενικά για ΑΠΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατά των Αιολικών,το βρήκα
  http://fonografos.net/v1/%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF/

  ΑπάντησηΔιαγραφή