Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Πράσινοι παπαγάλοι και άλλα παραδείσια πουλιά θα φλυαρούν ολο και περισσότερο μέχρι το Δεκέμβριο.


Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Nature σχολιάζει τη γεωγραφική κατανομή των ορυκτών καυσίμων που πρέπει να μείνουν ανεξόρυκτα προκειμένου να μην αυξηθεί η "μέση" θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2050 περισσότερο από 2οC σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το ...
1/3 των αποθεμάτων πετρελαίου, το 1/2 των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πάνω απ' τα 4/5 των αποθεμάτων κάρβουνου θα πρέπει να παραμείνουν ανεξόρυκτα για την περίοδο 2011-2050 (και ήδη είμαστε στο 2015).

Η δημοσίευση έτυχε ευρείας αναπαραγωγής και φυσικά κανείς απ' τον "πολιτικά ορθό" τύπο δεν επεσήμανε ότι η δημοσίευση θεωρεί δεδομένο πως η αύξηση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας κι όχι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αύξηση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου", όπως καταρχήν και κυρίως είναι οι υδρατμοί κι όχι το CO2.

Αυτό είναι το βασικό προαπαιτούμενο της θεωρίας της "ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης", μόνο που επειδή τα μοντέλα δεν επαληθεύτηκαν κι ο πλανήτης δεν ζεσταίνεται πια τα τελευταία 18 χρόνια και 3 μήνες, η θεωρία αναγκάστηκε ν' αλλάξει όνομα σε "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή". Και βλέποντας πανομοιότυπα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, μου ήρθε αβίαστα στο μυαλό η αποικία των πράσινων παπαγάλων, που φλυαρεί με πολύ θόρυβο στους φοίνικες του πάρκου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην Πατησίων.

Η δημοσίευση χωρίζει τον πλανήτη σε 16 περιοχές κι εξετάζει σενάρια μειγμάτων ορυκτών καυσίμων που θα πρέπει να μείνουν ανεξόρυκτα. Στην ουσία πρόκειται για μια άσκηση στο Excel, που καταλήγει σε ενδιαφέρουσες απόψεις, καθώς η γεωγραφική κατανομή των αποθεμάτων θα αναγκάσει τους πολιτικούς σε όλο τον πλανήτη "να βάλουν το δάκτυλο επί των τύπο των ήλων" ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα το Δεκέμβριο 2015 (COP21).

Η ανόμοια γεωγραφική κατανομή των αποθεμάτων έδειξε, πάντα κατά τη δημοσίευση, πως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, π.χ. Καζακστάν, θα πρέπει ν' αφήσουν ανεξόρυκτα πάνω απ' το 90% των αποθεμάτων κάρβουνου που διαθέτουν. Η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει ν' αφήσουν το 66% και η Αφρική πάνω από 85% του κάρβουνου ανεξόρυκτο. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να ξεχάσουν το 40% του πετρελαίου, ενώ όλο το σχιστολιθικό φυσικό αέριο Αφρικής και Μέσης Ανατολής θα πρέπει επίσης να μείνει ανεξόρυκτο.

Αυτά είναι προφανώς ανεδαφικά και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά, καθώς πρόσφατα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός βροντοφώναξε πως "το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα", η Κίνα εξασφάλισε τη συμφωνία των ΗΠΑ προκειμένου να αυξήσει τη χρήση κάρβουνου στα 4,2 δισεκατομμύρια τόννους μέχρι το 2020 και εφεξής και η Ινδία θεωρεί το κάρβουνο "μαύρο διαμάντι" και επενδύει τόσο στο εγχώριο όσο και στο Αυστραλιανό κάρβουνο για να προωθήσει τον εξηλεκτρισμό των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών που είναι ακόμα με τις γκαζόλαμπες. Στις ΗΠΑ ο λιγνίτης θα είναι ακλόνητος τουλάχιστον μέχρι το 2035 και μια που ο Ομπάμα έχασε πρόσφατα τις εκλογές για Κογκρέσο και Γερουσία απ' τους Ρεπουμπλικάνους δεν είναι και πολύ σίγουρο πως θα επιμείνει και πολύ στη μείωση της χρήσης λιθάνθρακα, ιδίως τώρα που η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου θα αυξήσει τη χρήση πετρελαϊκών προϊόντων. Κι επιπλέον όλες οι βιομηχανικές χώρες που πουλούν εξοπλισμό για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο, π.χ. η Ιαπωνία, ασφαλώς θέλουν να συνεχίσουν τις πωλήσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Και δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και η Αφρική που επενδύει πλέον μαζικά στο κάρβουνο για να μπορέσει να βγει απ' την ανέχεια: στις αρχές Αυγούστου ο Ομπάμα μάζεψε 40 Αφρικανούς ηγέτες στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει θέματα επενδύσεων και φυσικά η ενέργεια είχε την τιμητική της στις συζητήσεις. Τι δήλωσε αμέσως μετά ο Υπουργός Ενέργειας της Τανζανίας; "We in Africa, we should not be in the discussion of whether we should use coal or not. In my country of Tanzania, we are going to use our natural resources because we have reserves which go beyond 5 billion tons - Εμείς στην Αφρική δεν πρέπει να μπούμε σε συζητήσεις αν θα χρησιμοποιήσουμε κάρβουνο ή όχι. Στην πατρίδα μου την Τανζανία θα χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς μας πόρους, καθώς έχουμε αποθέματα πάνω από 5 δισεκατομμύρια τόνους". Με το σημερινό ρυθμό κατανάλωσης η ποσότητα αυτή επαρκεί για 50 χιλιάδες χρόνια κι ασφαλώς κι εκεί θα βρεθούν κάποιοι "καλοθελητές" που θα πουν πως "το κάρβουνο πρέπει να μείνει για τις μελλοντικές γενιές", αν πρόκειται να τους πουλήσουν ο,τιδήποτε άλλο.

600 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΥποΣαχάρια Αφρική δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, θεωρούν ότι βιώνουν ένα ιδιότυπο ενεργειακό απαρτχάιντ και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να καθίσουν ν' ακούν τα βιομηχανικά κράτη να τους λένε ιστορίες για "αέρια του θερμοκηπίου" και "κλιματική αλλαγή". Γκάνα, Ουγκάντα και Μοζαμβίκη έχουν μπει σε δρόμο ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών τους πόρων, κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα το κάνουν ανεξάρτητα απ' τις επιθυμίες των Γερμανών να τους πουλήσουν αιολικά και Φ/Β. Και φυσικά η Νιγηρία κάθεται πάνω στα πετρέλαια και η Νότια Αφρική πάνω στο κάρβουνό της. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Το κάρβουνο δίνει σήμερα το 41% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό το 41%, ό,τι κι αν συμβεί, δεν μπορεί να εξαφανιστεί απ' τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο, εξίσου φθηνό κι αξιόπιστο. Αυτή την απλή αλήθεια την κατάλαβε η Google κι έψαξε να βρει το υποκατάστατο στις ΑΠΕ, δεν το βρήκε και κατέληξε να πει το αυτονόητο: αν πρέπει σώνει και καλά να μειωθούν οι εκπομπές CO2, τότε ή θα πάμε σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο με σύστημα συγκράτησης του CO2 (CCS) ή θα πάμε σε πυρηνικά ή θα πάμε σε κάτι που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ θα πάμε σε αιολικά ή Φ/Β και σε οποιαδήποτε άλλη διακοπτόμενη και μη αξιόπιστη πηγή ενέργειας. 

Μερικά πράγματα χρειάζονται μόνο κοινή λογική και ορθολογική σκέψη, αλλά φαίνεται πως στις μέρες μας, που παράγουμε περισσότερους επικοινωνιακούς χειρισμούς (βλ. την "έγκυρη ενημέρωση" στο βίντεο της αρχής) απ' όσους μπορούμε να καταναλώσουμε, η κοινή λογική και η ορθολογική σκέψη παραμένουν ζητούμενα ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου