Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τα διαγράμματα της αποτυχημένης πολιτικής του ΥΠΕΚΑ στον ηλεκτρισμό

34,3% ήταν η μέση αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, απ' τον Ιούνιο 2009 (11,43€/MWh) στον Ιούνιο 2013 (15,35€/MWh), σύμφωνα με το δείκτη Household Energy Price Index for Europe, που εκδίδουν από κοινού η Αυστριακή Energie Control και η Φινλανδική Vaassa ETT. Κι απ' τον Ιούνιο 2013 οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, κι αυξήθηκε πρόσφατα και το ΕΤΜΕΑΡ, παρά την εντεινόμενη φτώχεια των Ελληνικών νοικοκυριών, που έχει οδηγήσει και σε ενεργειακή φτώχεια.
Τον Απρίλιο 2012, ενώ η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει κι είχε μπει στα μνημόνια, το ΥΠΕΚΑ έβγαλε, σε μια σύντομη δημόσια διαβούλευση, τον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050". "Όλα τα λεφτά", τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, είναι τα διπλανά διαγράμματα, που δείχνουν την εξέλιξη του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και του κόστους χρήσης δικτύων μέχρι το 2050.
Όπως βλέπετε στο πάνω διάγραμμα, που δείχνει το μεσο-μακροπρόθεσμο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, με όλα τα σενάρια οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα μέχρι το 2030. Εν μέσω χρεοκοπίας θέλουν να ακριβαίνουν συνεχώς το ρεύμα μέχρι το 2030! Έπειτα κάτι μαγικό πρέπει να συμβαίνει, δημιουργείται σημείο καμπής και η κλίση αντιστρέφεται απότομα.

Όπως βλέπετε στο κάτω διάγραμμα, που δείχνει το μεσο-μακροπρόθεσμο κόστος δικτύων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: όλες οι καμπύλες τραβάνε την ανηφόρα μέχρι το 2042!
Αυτά τα διαγράμματα θα ήταν αρκετά, σε μια σοβαρή βέβαια κυβέρνηση, ώστε ο πρωθυπουργός να στείλει σπίτι του τον όποιο ΥΠΕΚΑ. Όταν κάνεις μια πολιτική που ανεβάζεις συστηματικά και συνεχώς, τόσο το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής όσο και το κόστος των δικτύων, στην ουσία δυναμιτίζεις τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Κι όποιος Υπουργός το κάνει, ανενδοίαστα πρέπει να πάει σπίτι του. Στη μνημονιακή Ελλάδα όμως το 2012 είχαμε απανωτές εκλογές. Είναι άγνωστο αν ο πρωθυπουργός έμαθε ποτέ γι' αυτά τα διαγράμματα, είναι όμως βέβαιο ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο αυτά πέρασαν περίπου απαρατήρητα. Λες και το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής δεν ενδιαφέρει τους πολίτες και τη βιομηχανία, λες και τα κόμματα δεν πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους πάνω σ' αυτό, το κορυφαίο για την οικονομία της χώρας ζήτημα.

Η Επιτροπή "Εθνικού" Ενεργειακού Προγραμματισμού, που πρότεινε αυτά τα διαγράμματα, είχε συσταθεί τον Ιούνιο 2010, επί Μπιρμπίλη. Είχε μόλις 11 άτομα, με πρόεδρο το Μαθιουδάκη (ΓΓ ΥΠΕΚΑ) κι αντιπρόεδρο το Βασιλάκο (ΡΑΕ). Συμμετείχαν επίσης το ΚΑΠΕ (Αγαπητίδης), η Greenpeace (Χαραλαμπίδης), ο "Εθνικός Εκπρόσωπος για το Κλίμα" (Λάλας), ο καθηγητής ΕΜΠ Κάπρος κι ο Ζερβός (ΔΕΗ). Ήδη είμαστε στους 7 "ΑΠΕλάγνους", πλειοψηφία στην Επιτροπή. Όποια Επιτροπή ορίσεις, τέτοια αποτελέσματα θα πάρεις. Και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στα δυο διαγράμματα: διαρκής αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και δικτύων σε μια χρεοκοπημένη χώρα.
"Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα την αναμενόμενη ανοδική τάση που θα παρατηρηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχει παρουσιαστεί και τεκμηριωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", είναι η αιτιολόγηση της Επιτροπής για τα διαγράμματα.
"Κοιτάξτε", μας λέει η Επιτροπή, κάνουμε ό,τι κάνει και η Ευρώπη". Την "αναμενόμενη ανοδική τάση" τη δεχόμαστε a priori; Και τι κάνουμε λοιπόν σαν χώρα για να ανατρέψουμε την "ανοδική τάση"; Τίποτα; Αν κάποιος πάει να πέσει στο γκρεμό, πάμε κι εμείς μαζί του; Πίστευε και μη ερεύνα, δεν δικαιούμαστε να ξεστρατίσουμε απ' το λάθος δρόμο της Γερμανικής Ευρώπης, το δρόμο του λαθεμένου νόμου EEG, που ήδη αλλάζει; Όμως ήδη το έχουμε πει: Λιγότερος λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα; Οι τιμές του ηλεκτρικού στη στρατόσφαιρα!
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!Στα δυο αυτά διαγράμματα δίνεται το ενεργειακό μείγμα το 2050. Αν ψάχνετε για το λιγνίτη, είναι τα μικρά μαύρα, σε μόνο δυο σενάρια. Αν ψάχνετε για τα αιολικά, είναι η χοντρή μπλε μπάρα στο μέσον όλων των σεναρίων. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής βασισμένο σε αιολικά, αξιοπιστίας 10% σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ και το Wind Report 2005 της EON ή ορίου διείσδυσης έως 10% κατά το Reason Foundation. Πού είναι τα spinning reserves, η στρεφόμενη εφεδρεία των αιολικών; Δεν είναι άμεσα ορατά στο διάγραμμα. Ασφάλεια ηλεκτροδότησης της χώρας; περίπου αβέβαιη! Το μόνο που μας σώζει απ' τους αιολικούς είναι να βρούμε γρήγορα το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης!

"Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι περιορισμός του στόχου μείωσης των εκπομπών σε χαμηλότερα επίπεδα (π.χ. 45%) δεν καταλήγει, όπως πιθανά αναμενόταν, σε μικρότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, κι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι θα επιφέρει πολύ υψηλότερο κόστος εξαιτίας της απαιτούμενης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών". Φυσικά, η ελάχιστη τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή, είναι τα 20€/τόνο. Πόσο ήταν η τιμή το 2013; Τα έχουμε ξαναπεί. Η τιμή του CO2 είναι ίδια για όλους, τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Γερμανία. Πόσες εκπομπές CO2 θα έχει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια; Γιατί η Γερμανία βάζει βαθιά, πολύ βαθιά, στο ενεργειακό της ισοζύγιο το λιγνίτη, ενώ το ΥΠΕΚΑ με την Επιτροπή του έβαλε το φυσικό αέριο ή το βιοαέριο;
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται σε όλα τα σενάρια στα αιολικά, που χρειάζονται ατελείωτα χιλιόμετρα δίκτυα υψηλής τάσης, προκειμένου να διαχυθεί το πρόβλημα της ακατάστατης και τυχαίας λειτουργίας τους. Μήπως αυτό είναι που ανεβάζει το κόστος δικτύων μέχρι το 2042; Δεν κάνουν φυσικά τον κόπο να μας το εξηγήσουν. Και μήπως το διάγραμμα για το κόστος δικτύων εξηγεί την κατά τα λοιπά ακατανόητη πρεμούρα να ξεπουληθεί άρον-άρον ο ΑΔΜΗΕ, το δημόσιο δίκτυο υψηλής τάσης, που χτίστηκε κομματάκι-κομματάκι, σαν παζλ, από δυο γενιές Ελλήνων, μέσω της 100% δημόσιας ΔΕΗ;
Το πιο "ωραίο" βέβαια μας το φύλαγε η Επιτροπή για το τέλος της έκθεσης: "Το εθνικό ενεργειακό σύστημα έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής". Να θυσιαστούμε όλοι λοιπόν για την "ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική"! Αυτή που ΔΕΝ έχει εθνικούς δεσμευτικούς στόχους ούτε για το 2030, όχι για το 2050. Κι εμείς να είμαστε οι "βασιλικότεροι του βασιλέως", ενώ η Γερμανία θα καίει το 2050 το λιγνίτη της στο φουλ!
Αυτοί που ήταν στο ΥΠΕΚΑ και στην κυβέρνηση την άνοιξη του 2012 πρέπει να ντρέπονται για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου που έκαναν. Δυστυχώς στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που χρεοκόπησε ήταν ή ηθική διάσταση της πολιτικής, η παντελής έλλειψη αξιών και ιδανικών. Το είχε επισημάνει κάποτε ο Κ. Στεφανόπουλος, ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά έμεινε στην επισήμανση. Η μόνη αξία και το μόνο ιδανικό, που αναδείχθηκαν από το κορυφαίο προσωπικό των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων, ήταν και είναι το εύκολο χρήμα και η διαπλοκή (Άκης, Μαντέλης, Τσουκάτος, Κάντας, Βουλγαράκης, Χριστοφοράκος, Γκαραβέλας, Τομπούλογλου, Λαυρεντιάδης, λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα Λιχτενστάιν, δομημένα ομόλογα, δάνεια καναλιών, Βατοπέδι, Ζαχόπουλος, Μπασιάκος, και τόσοι άλλοι, είναι το παγόβουνο ή η κορυφή του;).
Στις εκλογές του Μάη πρέπει να τελειώνουμε με το παλιό πολιτικό προσωπικό, για να ξεκινήσει η αναζήτηση νέου. Δεν θα είναι απλό, θα είναι μια μεταβατική διαδικασία. Είναι όμως απαραίτητο να ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι όρος επιβίωσης της χώρας. Το επιβεβαιώνουν τα σημερινά διαγράμματα.

6 σχόλια:

 1. Για τις επιτροπές τα είχε πει καλά στο παρελθόν ο Βαμβακούλας.
  (σκωπτικόν)
  Η ελεύθερη αγορά ρίχνει τις τιμές και αυξάνει την ποιότητα.
  (οξύμωρον)

  Κατά τ' άλλα, τα σενάρια ακολουθούνται από μελέτες σκοπιμότητας, εφαρμογής και παράδοσης (των οποιωνδήποτε ενεργειακών έργων) σε χρήση. Και πράγματι:
  - Ποια θα είναι η στρεφόμενη εφεδρεία οποιουδήποτε τύπου;
  - Που θα στήσουν γεωθερμικούς σταθμούς, πόσους και τι ισχύος;
  - Ποιος θα πληρώσει τα έργα σύνδεσης; (δίκτυα, Υ/Σ κλπ)
  - Βιομάζα; Τι ειν' τούτου; Στη Γερμανία την πήραν πίσω, λόγω ρύπων και στην Ελλάδα δεν προχωράει με τίποτα!
  κλπ, κλπ

  Να πω κάτι τελευταίο: Απ' ανθρώπους που δεν κατέχουν να ρυθμίσουν ένα ηλεκτρονόμο, δεν παίρνω στα σοβαρά τα σενάριά τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς αυτοί που δεν κατέχουν, κλπ, είναι αυτοί που κατέχουν τις καρέκλες των αποφάσεων. Αποφάσεων που δρομολογούν το χρήμα που φεύγει απ' την τσέπη μας.
  Άσχετο: πώς βάζεις λινκ στο κείμενο που ανεβάζεις στα σχόλια; Σε μένα δεν το δέχεται, μόλις το ανεβάσω το πετάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Make Link :: Πρόσθετα Firefox
   Μετά την εγκατάσταση -->δεξί κλικ επάνω στην επιθυμητή ιστοδελίδα --> make link --> HTML και μετά επικόλληση στη φόρμα σχολίων.
   (υπάρχει και για chrome - chromium)
   Δες κι αυτό:
   BlogU

   Διαγραφή
  2. Γι' αυτούς που κατέχουν τις καρέκλες των αποφάσεων.έχεις δίκιο, αλλά σκέψου, πόσο θα κρατήσει άραγε αυτή η φούσκα αντιεπιστημονικών ψεμμάτων και πόσο θα αυξάνεται άμεσα ή έμμεσα η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των επιδοτήσεων ΑΠΕ, των άσκοπων διασυνδέσεων κλπ. Εν πολλοίς:
   - Για πόσο ακόμα και με οποιαδήποτε δικαιολογία θα φουσκώνουν την τιμή ενός ανελαστικού αγαθού;
   - Για πόσο ακόμα θα βγάζουν αυξανόμενα κέρδη με μειούμενο το πελατολόγιό τους λόγω αδυναμίας πληρωμής του αγαθού της ΗΕ;

   Δεν τα' χουν σκεφτεί, ή μπας και έχουν εντελώς τυφλωθεί απ' την απληστία τους;

   Διαγραφή
  3. Δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να συνεχίσουν για όσο θα είναι κυβέρνηση. Η επικοινωνιακή διαχείριση θα είναι ότι είμαστε χαμηλότερα απ' το μέσο όρο της Ευρώπης, λες και πρέπει να είμαστε οπωσδήποτε στο μέσο όρο της Ευρώπης ή λες και τα εισοδήματα είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης.

   Διαγραφή